Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Tuzcular’ın Hacı Abdullah Usluoğlu Efendi (1919-2016)

                    1-Tuzcular’ın Hacı Abdullah Usluoğlu Efendi (1919-2016) Kütahyalıların “ Tuzcu Hacı Abdullah Efendi” diye isimlendirdikleri bu zat şehrimizin yüzünü ağartan misafirperverlik ve gelen değerli kişilere gösterdiği samimi ve yakın ilgi ve gösterdiği hürmetle hepimizin göğsünü kabartan bir ağabeyimizdir. Kendisi 1135 Rumi 1919 Miladi yılında Kütahya’da doğmuştur. Babası Tuzcu Efendi ve annesi Havva hanımdır.  Kendisi ancak İptidai Mektebin 4. sınıfına kadar okumuştur.  Saadeddin Camii İmamı Mustafa Hoca Efendi’den hem Kur’an-ı Kerim okumayı ve hem de fıkıh dersi aldığını söyleyerek tedris olarak bu kadar az bir okul hayatı olmasına rağmen, büyük zatlara ve ilim ve tasavvuf ehli kişilere karşı gösterdiği büyük hürmet ve ali cenaplık ve misafirperverlikle çok manevi feyiz ve iltifatlara  mazhar olmuş bir büyüğümüzdür.           Kütahya’ya gelen Din alimlerinden Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’yi 1960’lı yıllarda bir Ramazan günü ilk teravihinde cemaatle tanıştıktan sonra evine davet etmiş ve orada sahur vaktine yakın bir süreye kadar sohbetine devam etmesine sağlamıştır. Bu sohbette ben de bulunmuş ve çok feyiz almış ve istifade etmiştim.           Hacı Abdullah Efendi 96 sene süren ömrü boyuncu çok ibadet, taat ile ve hayır hizmetlerinde bulunmak suretiyle, son nefesine kadar zekası, feraseti ve nasihatleri ile bütün ziyaretçilerini madden ve manen nasihatlerde bulunarak herkes tarafından sevilen ve hürmet edilen bir büyüğümüz idi. Abdullah Efendi 22 Ocak 2016 Cuma günü vefat etmiş ve ertesi günü çok kalabalık bir cemaatin iştiraki ile Sultanbağı mezarlığına defnedilmiştir. Cenab-ı Hakkın Rahmeti ve Mağfireti üzerine olsun.                               2-Pesendi Hacı Ali Dede (1841-1913)     Koşmasından Yar derd-i aşkınla bilmezem n’oldum Açtı bu sinemde yâre gözlerin Müselsael zülfüne düşüp bend oldum Çekeli Mansur-veş  dare gözlerin   Yer tutan sinemde keman Şahmerdan kılıklı siyah saçların Beni öldürmede müjgan yaşların Vermez aman asla are gözlerin   Ezelde seninle ruh görüşeli Atıldı o zaman sevda temeli Aşk-u muhabbetin cana düşeli Yaktı derunumu nare gözlerin   Cemalin gün gibi leman etmede Pesendi aşıkı hayran etmede Aşıkan kalbini viran etmede Bir tane mestane kare gözlerin Mustafa UYSAL Araştırmacı-Yazar Kaynakça: “KÜTAHYA’DA SON OSMANLILAR” M. MUSTAFA KALYON Sayfa:109-110-111-112-113-114-115-116/*149-150
Ekleme Tarihi: 05 Mart 2020 - Perşembe
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Tuzcular’ın Hacı Abdullah Usluoğlu Efendi (1919-2016)

                    1-Tuzcular’ın Hacı Abdullah Usluoğlu Efendi (1919-2016)

Kütahyalıların “ Tuzcu Hacı Abdullah Efendi” diye isimlendirdikleri bu zat şehrimizin yüzünü ağartan misafirperverlik ve gelen değerli kişilere gösterdiği samimi ve yakın ilgi ve gösterdiği hürmetle hepimizin göğsünü kabartan bir ağabeyimizdir. Kendisi 1135 Rumi 1919 Miladi yılında Kütahya’da doğmuştur. Babası Tuzcu Efendi ve annesi Havva hanımdır.  Kendisi ancak İptidai Mektebin 4. sınıfına kadar okumuştur.  Saadeddin Camii İmamı Mustafa Hoca Efendi’den hem Kur’an-ı Kerim okumayı ve hem de fıkıh dersi aldığını söyleyerek tedris olarak bu kadar az bir okul hayatı olmasına rağmen, büyük zatlara ve ilim ve tasavvuf ehli kişilere karşı gösterdiği büyük hürmet ve ali cenaplık ve misafirperverlikle çok manevi feyiz ve iltifatlara  mazhar olmuş bir büyüğümüzdür.

          Kütahya’ya gelen Din alimlerinden Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi’yi 1960’lı yıllarda bir Ramazan günü ilk teravihinde cemaatle tanıştıktan sonra evine davet etmiş ve orada sahur vaktine yakın bir süreye kadar sohbetine devam etmesine sağlamıştır. Bu sohbette ben de bulunmuş ve çok feyiz almış ve istifade etmiştim.

          Hacı Abdullah Efendi 96 sene süren ömrü boyuncu çok ibadet, taat ile ve hayır hizmetlerinde bulunmak suretiyle, son nefesine kadar zekası, feraseti ve nasihatleri ile bütün ziyaretçilerini madden ve manen nasihatlerde bulunarak herkes tarafından sevilen ve hürmet edilen bir büyüğümüz idi. Abdullah Efendi 22 Ocak 2016 Cuma günü vefat etmiş ve ertesi günü çok kalabalık bir cemaatin iştiraki ile Sultanbağı mezarlığına defnedilmiştir. Cenab-ı Hakkın Rahmeti ve Mağfireti üzerine olsun.

                              2-Pesendi Hacı Ali Dede (1841-1913)

*    Koşmasından

  1. Yar derd-i aşkınla bilmezem n’oldum
  2. Açtı bu sinemde yâre gözlerin
  3. Müselsael zülfüne düşüp bend oldum
  4. Çekeli Mansur-veş  dare gözlerin

 

  1. Yer tutan sinemde keman
  2. Şahmerdan kılıklı siyah saçların
  3. Beni öldürmede müjgan yaşların
  4. Vermez aman asla are gözlerin

 

  1. Ezelde seninle ruh görüşeli
  2. Atıldı o zaman sevda temeli
  3. Aşk-u muhabbetin cana düşeli
  4. Yaktı derunumu nare gözlerin

 

  1. Cemalin gün gibi leman etmede
  2. Pesendi aşıkı hayran etmede
  3. Aşıkan kalbini viran etmede
  4. Bir tane mestane kare gözlerin

Mustafa UYSAL

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: “KÜTAHYA’DA SON OSMANLILAR”

M. MUSTAFA KALYON

Sayfa:109-110-111-112-113-114-115-116/*149-150

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.