Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
Köşe Yazarı
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
 

Kolesterol ve Beslenme

Kolesterol, mumsu yapıya sahip bir yağ çeşididir. Karaciğer başta olmak üzere tüm hücreler tarafından doğal olarak üretilir. Yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Karaciğer tarafından, kolesterolün taşınmasına yardımcı olan lipoproteinler üretilir. Lipoproteinler, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) olmak üzere iki gruba ayrılır. HDL kolesterol iyi kolesteroldür. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur.         LDL kolesterol kötü kolesteroldür. Damarlarda birikip tıkanmaya sebep olur. Kolesterol düzeyi kanda yükseldiğinde, kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine sebep olurken damar sertliğine de yol açabilir. Kötü (LDL) Kolesterolü Artıran Etmenler: Genetik Faktörler, sigara ve alkol kullanımı, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon varlığı, tiroid hastalıkları, stres, psikolojik faktörler, sağlıksız beslenme, yaş faktörü, kızartılmış yiyecekler, katı yağlar, doymuş yağ, kırmızı et, salam, sosis, sucuk, kaymak, krema, tereyağı, mayonez, kremalı pasta, kek ve kurabiyeler kolesterolü artırır.  Kan Kolesterolünü Düşürmek İçin: Diyetle alınan yağ miktarı azaltılmalı. Doymuş yağlar, tereyağı, margarin,  krema, kaymak tüketiminden uzak durulmalı. Kızartmalardan uzak durulmalı. Haşlama, buhar, fırın veya yağsız ızgara tercih edilmeli. Doymamış yağlar tercih edilmeli. Önceliğimiz zeytinyağı, sonra ayçiçek yağı olmalı. Kırmızı et yerine tavuk, balık eti tüketilmeli. Etler kendi yağı ile pişirilmeli. İlave yağa gerek yok. Peynir, yoğurt, süt tam yağlı yerine yarım yağlı tercih edilmeli. Yemeklerin fazla yağı ayrılmalı. Yumurtanın sarısının kolesterol içeriği yüksektir. Porsiyonuna dikkat edilmeli. Tam tahıllı besinler tercih edilmeli. Kuru baklagiller tercih edilmeli. Meyve sebze, soya tüketimine önem verilmeli.
Ekleme Tarihi: 29 Eylül 2021 - Çarşamba
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın

Kolesterol ve Beslenme

Kolesterol, mumsu yapıya sahip bir yağ çeşididir. Karaciğer başta olmak üzere tüm hücreler tarafından doğal olarak üretilir. Yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır. Karaciğer tarafından, kolesterolün taşınmasına yardımcı olan lipoproteinler üretilir. Lipoproteinler, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) olmak üzere iki gruba ayrılır.

HDL kolesterol iyi kolesteroldür. Kötü kolesterolün vücuttan atılmasına yardımcı olur.       

 LDL kolesterol kötü kolesteroldür. Damarlarda birikip tıkanmaya sebep olur. Kolesterol düzeyi kanda yükseldiğinde, kan damarlarında yağ birikintilerinin gelişmesine sebep olurken damar sertliğine de yol açabilir.

Kötü (LDL) Kolesterolü Artıran Etmenler:

Genetik Faktörler, sigara ve alkol kullanımı, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon varlığı, tiroid hastalıkları, stres, psikolojik faktörler, sağlıksız beslenme, yaş faktörü, kızartılmış yiyecekler, katı yağlar, doymuş yağ, kırmızı et, salam, sosis, sucuk, kaymak, krema, tereyağı, mayonez, kremalı pasta, kek ve kurabiyeler kolesterolü artırır.

 Kan Kolesterolünü Düşürmek İçin:

Diyetle alınan yağ miktarı azaltılmalı.

Doymuş yağlar, tereyağı, margarin,  krema, kaymak tüketiminden uzak durulmalı.

Kızartmalardan uzak durulmalı. Haşlama, buhar, fırın veya yağsız ızgara tercih edilmeli.

Doymamış yağlar tercih edilmeli. Önceliğimiz zeytinyağı, sonra ayçiçek yağı olmalı.

Kırmızı et yerine tavuk, balık eti tüketilmeli.

Etler kendi yağı ile pişirilmeli. İlave yağa gerek yok.

Peynir, yoğurt, süt tam yağlı yerine yarım yağlı tercih edilmeli.

Yemeklerin fazla yağı ayrılmalı.

Yumurtanın sarısının kolesterol içeriği yüksektir. Porsiyonuna dikkat edilmeli.

Tam tahıllı besinler tercih edilmeli.

Kuru baklagiller tercih edilmeli.

Meyve sebze, soya tüketimine önem verilmeli.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.