Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
Köşe Yazarı
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
 

Bulimia Nervoza Nasıl Bir Hastalıktır?

Aşırı yeme atakları ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozukluğudur. Bu hastalıkta da hasta yine zayıf bir bedene sahip olmak istediği için yediklerini dışarı atmak, yediği kalorili yiyeceklerden kurtulmak isteğiyle çeşitli yollara başvurur. Ancak bunda farklı olarak hasta normal ya da hafif kiloludur. Genç kızlarda anoreksia nervoza binde bir, bulimia nervoza yüzde bir olduğu bildirilmektedir. Erkeklerde seyrektir. Klinik örneklerde erkek/kadın oranı 1/10 dur. * Kilo alımını önlemek için aşırı düzeyde egzersiz yapar ya da uzun süreler aç kalmaya çalışabilirler. Egzersiz miktarı günlük işleri olumsuz etkileyebilecek düzeye varmışsa aşırı olarak kabul edilmelidir. * Kişiler hem çok fazla yedikleri için mide şikâyetlerini  gidermek amaçlı ya da kilo alımı korkuları nedeniyle kendilerini kusturmaya çalışır ya da kusmalarını sağlayacak ilaçlar kullanabilirler. * Kendini değerlendirme giderek olumsuzlaşır, özgüven azalır * Benzer amaçla diyabet (şeker hastalığı) olan bulimialı kişiler,  insülin dozlarını azaltabilir ya da atlayabilirler. * Bulimiası olan bireyler kilo alımını önlemeye yönelik yanlış bir şekilde tiroid hormonları kullanmaya çalışabilir. Bu davranış hayati tehlike oluşturabilir. * Bozulmuş yeme düzeni stres yaratır, duygusal dalgalanmalara neden olur, Bulimia Nervoza Sonuçları * Amenore (adet görememe) ya da adet düzensizlikleri görülebilir. * Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. * Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. * Kendini kusturmayla görülen el ve parmaklarda kalıcı yara ve izlere, dişlerde kalıcı mine kaybına, * Kusma ve laksatif benzeri ilaç kullanımı: mide ve yemek borusu tahribatlarına, mide hastalıklarına, bağırsak problemlerine, * Kısıtlayıcı diyet ile sağlıksız beslenme: kalp ve kemik hastalıklarına, menstruasyon duraklaması ve neticesinde osteoporoza (kemik erimesi) yol açmaktadır. * Laksatif (dışkılamayı arttırıcı, kolaylaştırıcı) ilaçların uygunsuz kullanımı ile bağırsak hareketleri olumsuz etkilenir ve bunlar olmadan dışkılayamama gelişebilir, diğer mide-bağırsak sorunları görülebilir. * Tıkınırcasına yeme ve telafi etme davranışları çoğunlukla utanç ve suçluluk htirir. * Kişi genellikle saklanma ve gizlenmeye başvurur, giderek izole olur, farklı yaşam aktivitelerinden uzaklaşır. * Duygu durumu bozukluğu ve kişilik bozukluğu görülebilir.
Ekleme Tarihi: 24 Ekim 2021 - Pazar
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın

Bulimia Nervoza Nasıl Bir Hastalıktır?

Aşırı yeme atakları ve ardından gelen kusmaların ön planda olduğu bir yeme bozukluğudur. Bu hastalıkta da hasta yine zayıf bir bedene sahip olmak istediği için yediklerini dışarı atmak, yediği kalorili yiyeceklerden kurtulmak isteğiyle çeşitli yollara başvurur. Ancak bunda farklı olarak hasta normal ya da hafif kiloludur.

Genç kızlarda anoreksia nervoza binde bir, bulimia nervoza yüzde bir olduğu bildirilmektedir. Erkeklerde seyrektir. Klinik örneklerde erkek/kadın oranı 1/10 dur.

* Kilo alımını önlemek için aşırı düzeyde egzersiz yapar ya da uzun süreler aç kalmaya çalışabilirler. Egzersiz miktarı günlük işleri olumsuz etkileyebilecek düzeye varmışsa aşırı olarak kabul edilmelidir.

* Kişiler hem çok fazla yedikleri için mide şikâyetlerini  gidermek amaçlı ya da kilo alımı korkuları nedeniyle kendilerini kusturmaya çalışır ya da kusmalarını sağlayacak ilaçlar kullanabilirler.

* Kendini değerlendirme giderek olumsuzlaşır, özgüven azalır

* Benzer amaçla diyabet (şeker hastalığı) olan bulimialı kişiler,  insülin dozlarını azaltabilir ya da atlayabilirler.

* Bulimiası olan bireyler kilo alımını önlemeye yönelik yanlış bir şekilde tiroid hormonları kullanmaya çalışabilir. Bu davranış hayati tehlike oluşturabilir.

* Bozulmuş yeme düzeni stres yaratır, duygusal dalgalanmalara neden olur,

Bulimia Nervoza Sonuçları

* Amenore (adet görememe) ya da adet düzensizlikleri görülebilir.

* Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir.

* Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

* Kendini kusturmayla görülen el ve parmaklarda kalıcı yara ve izlere, dişlerde kalıcı mine kaybına,

* Kusma ve laksatif benzeri ilaç kullanımı: mide ve yemek borusu tahribatlarına, mide hastalıklarına, bağırsak problemlerine,

* Kısıtlayıcı diyet ile sağlıksız beslenme: kalp ve kemik hastalıklarına, menstruasyon duraklaması ve neticesinde osteoporoza (kemik erimesi) yol açmaktadır.

* Laksatif (dışkılamayı arttırıcı, kolaylaştırıcı) ilaçların uygunsuz kullanımı ile bağırsak hareketleri olumsuz etkilenir ve bunlar olmadan dışkılayamama gelişebilir, diğer mide-bağırsak sorunları görülebilir.

* Tıkınırcasına yeme ve telafi etme davranışları çoğunlukla utanç ve suçluluk htirir.

* Kişi genellikle saklanma ve gizlenmeye başvurur, giderek izole olur, farklı yaşam aktivitelerinden uzaklaşır.

* Duygu durumu bozukluğu ve kişilik bozukluğu görülebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.