Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
Köşe Yazarı
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın
 

Şeker Yerine Bal, Pekmez Tüketimi

ŞEKER Şeker, şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir. Kahverengi şekerde beyaz şekere şeker kamışı melası ilave edilir. Kahverengi şekerde,  beyaz şekere şeker kamışı melası ilave edilir. Esmer şekerin 100 grı373 kcalken beyaz şekerin 100 grı 396 kcaldir. Şekerin 99.9 u sakarozdur. BAL Şeker keşfedilmeden önce şeker yerine bal kullanılıyordu. Bal çiçeklerden ve çamdan oluşur. İçeriğinde, glukuz, fruktoz, protein, kül, az miktarda vitamin bulunur. İyi kaliteli bal sulanmaz ve şekerlenmez. Doğal antibiyotik ve antiseptiktir. Kan şekerini hızlı yükseltir. Hipoglisemi hastaları için güzel bir tercih olacaktır. Diyabetliler için uygun değildir. 100 grı yaklaşık 300 kcaldir. Bal ısıtılırsa HMF (hidroksi metil furfural) oluşur. Bu da toksik etkiye sahiptir. Yüksek dozlarda HMF alımı göz, deri mukozasında tahriş, üst solunum yollarında tümörü tetikleme gibi riskleri bulunmaktadır. Aynı zamanda DNA hasarına yol açar. Pişirilerek yapılan tariflerde bal pekmez kullanmak yerine rafine şeker miktarı düşürülebilir. Ya da piştikten sonra bal veya pekmez ilave edilebilir. Yüksek lifli, düşük glisemik indeksli kuru meyveler de tercih edilebilir. PEKMEZ Meyvelerin,  genellikle üzüm pancar sularının kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla elde edilir. Ortalama olarak pemezin 36,5’u su, 3,5 ‘u kül, 60’ı karbonhidrattır. Glikoz, fruktoz içerir. Fe, K, Ca’dan zengindir. 2 yemek kaşığı pekmezde 2 mg Fe, 80 mg Ca bulunur. Kan şekerini hızlı yükseltir. ŞEKERİN ZARARLARI Obezite riskini artırır. Karaciğer yağlanması ve böbrek çalışmasında zorlanmaya yol açar. Bağışıklık sistemini zayıflatır. İnsülin direncine sebep olur. Hafızayı zayıflatır. Cilt, saç ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Kalbe zarar verir. Kişide yorgunluk, halsizlik, uyku haline yol açar. Şeker zehir değildir fakat yüksek dozlarda kullanımı vücudumuza zarar vermektedir. Porsiyon kontrolüne dikkat edelim.
Ekleme Tarihi: 01 Mart 2022 - Salı
Diyetisyen Sümeyye KORKMAZ - Sağlıklı Kalın

Şeker Yerine Bal, Pekmez Tüketimi

ŞEKER

Şeker, şeker kamışı ve şeker pancarından elde edilir. Kahverengi şekerde beyaz şekere şeker kamışı melası ilave edilir. Kahverengi şekerde,  beyaz şekere şeker kamışı melası ilave edilir.

Esmer şekerin 100 grı373 kcalken beyaz şekerin 100 grı 396 kcaldir.

Şekerin 99.9 u sakarozdur.

BAL

Şeker keşfedilmeden önce şeker yerine bal kullanılıyordu. Bal çiçeklerden ve çamdan oluşur. İçeriğinde, glukuz, fruktoz, protein, kül, az miktarda vitamin bulunur.

İyi kaliteli bal sulanmaz ve şekerlenmez. Doğal antibiyotik ve antiseptiktir.

Kan şekerini hızlı yükseltir. Hipoglisemi hastaları için güzel bir tercih olacaktır. Diyabetliler için uygun değildir. 100 grı yaklaşık 300 kcaldir.

Bal ısıtılırsa HMF (hidroksi metil furfural) oluşur. Bu da toksik etkiye sahiptir.

Yüksek dozlarda HMF alımı göz, deri mukozasında tahriş, üst solunum yollarında tümörü tetikleme gibi riskleri bulunmaktadır. Aynı zamanda DNA hasarına yol açar.

Pişirilerek yapılan tariflerde bal pekmez kullanmak yerine rafine şeker miktarı düşürülebilir. Ya da piştikten sonra bal veya pekmez ilave edilebilir. Yüksek lifli, düşük glisemik indeksli kuru meyveler de tercih edilebilir.

PEKMEZ

Meyvelerin,  genellikle üzüm pancar sularının kaynatılarak yoğunlaştırılmasıyla elde edilir.

Ortalama olarak pemezin 36,5’u su, 3,5 ‘u kül, 60’ı karbonhidrattır.

Glikoz, fruktoz içerir. Fe, K, Ca’dan zengindir.

2 yemek kaşığı pekmezde 2 mg Fe, 80 mg Ca bulunur.

Kan şekerini hızlı yükseltir.

ŞEKERİN ZARARLARI

Obezite riskini artırır.

Karaciğer yağlanması ve böbrek çalışmasında zorlanmaya yol açar.

Bağışıklık sistemini zayıflatır.

İnsülin direncine sebep olur.

Hafızayı zayıflatır.

Cilt, saç ve diş sağlığını olumsuz etkiler.

Kalbe zarar verir.

Kişide yorgunluk, halsizlik, uyku haline yol açar.

Şeker zehir değildir fakat yüksek dozlarda kullanımı vücudumuza zarar vermektedir. Porsiyon kontrolüne dikkat edelim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.