Bugün, diyetisyene gitmeden önce bilmemiz gerekenlerden bahsetmek istiyorum. Öncelikle kendi danışanlarımdan istediğim bilgileri aktarmak istiyorum.
Kişinin yaşı, kilosu, boyu, fiziksel aktivite düzeyi, beslenmesini etkileyen hastalıkları, alerji durumu, besin tüketim kaydı ve detaylı kan tahlillerini istiyorum. Kan tahlillerinde:
Açlık- tokluk glikozu
HDL
LDL
Trigliserit
Total kolesterol
TSH
Serbest T3- T4
ALT- AST
Ürik Asit- Bilirubin-Kreatinin
İnsülin- Kortizol
FE-B12-Hemoglobin-Hemogram
D vitamini yer alması gerekiyor.
Bu bilgiler göz önünde bulundurarak diyet listesi oluşturuluyor. Diyet listesinin kişiye özel olması çok önemli. Kişi diyet listesine uyum sağladığında istediğimiz sonuçları elde ediyoruz. Fakat bazen farklı faktörlerden kaynaklı istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunlardan birkaçı:
Vücutta biriken fazla ödem, hormonel süreçler, kullanılan ilaçlar, gerçirilen rahatsızlıklar, kas kütlesi artışı gibi faktörler bu noktada etkilidir.
Birçok alışkanlığın kazanılmasında etkili olduğu gibi sağlıklı beslenmede de 21 günlük süreç çok önemlidir. Bu noktada kişinin sabrılı ve istikrarlı olması gerekmektedir.
Diyetisyene Gitmek İçin Kendimi Nasıl Motive Ederim?
En değerli şeyimiz sağlığımız. Dış görünüşten çok sağlığımızı önemsersek daha keyifli ve daha sürdürülebilir bir diyet olacaktır. Sağlığımızı önemsemek kendimize verdiğimiz değeri göstermektedir. Sağlıklı beslenmeyle kendimizi daha zinde, mutlu, enerjik ve daha iyi hissedeceğimiz bir gerçektir. Bu faktörler de diyet motivasyonunu artıracaktır.
Bu süreçte ya hep ya hiç prensibinden uzak kalırsak, yasak kavramını hayatımıza adapte etmezsek bizim için çok daha sürdürülebilir ve uygulanabilir bir diyet olacaktır. Yeterli ve dengeli beslenip porsiyon kontrolünü sağlayarak bir ömür boyu yasaksız sağlıklı bir diyet mümkündür. Sağlıkla ve mutlulukla kalın.