Demir eksikliği daha çok çocukluk, ergenlik ve hamilelik döneminde karşımıza çıkar. Demir içeren besinlerden fakir beslenme, demir emilimini azaltan besinlerin birlikte tüketimi demir eksikliğine sebep olabilir.
Günlük demir gereksinmesi erkeklerde 10 mg, kadınlarda 18 mg, ergenlik döneminde 15 mg, gebelik döneminde 27 mg, emzirme döneminde ise 18 mgdir.
Demir İçeriği Zengin Besinler
Kırmızı et
Beyaz et
Balık
Yumurta
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kuru baklagiller
Kuru meyveler
Yağlı Tohumlar
Pekmez
Kuru baklagildeki demirin iyi emilebilmesi için iyi pişmesi gerekir.
Fındık, fıstık susam da demir açısından zengindir.
Çay ve kahve tüketimi demir emilimini azaltacağından dolayı tüketilecekse açık ve limon ilaveli tüketilmelidir. Mümkünse çay yemeklerden birkaç saat sonra tüketilmelidir.
C vitamini kaynakları ile demirin emilimi artmaktadır. O yüzden yumurtanın yanında kahvaltıda porsiyon kontrolü ile portakal suyu tüketimi demirin emilimini artıracaktır. Etin yanında yenilen limonlu salata da etin içerinde yer alan demirin emilimini artırır.
Kalsiyum kaynakları ise demirin emilimini azaltır. Bu sebeple demir eksikliği olan kişiler et ile birlikte süt ürünlerini aynı anda tüketmemeye özen göstermelidirler.
Mayalı ekmek tüketimi demir emilimini artırır.
Posa miktarı çok olan besinlerin fazla tüketimi sonucu demirin vücuttan uzaklaştırılması hızlandırılır. Bu sebeple kepekli undan yapılan besinler demirin vücut tarafından emilmesini engellediği için önerilmemektedir. C vitamini kaynakları kepekli besinlerle birlikte alındığında bu olumsuz etki azalır.
Eğer tüm bunlara dikkat etmenize rağmen demir seviyeniz çok düşükse doktorunuz tarafından demir takviyesi için öneri alabilirsiniz.