Kurban bayramına çok yaklaştığımız şu günlerde bayramın gerçek anlamını öğrenmek bu anlama göre yaşamak en iyisi olacaktır. “Bayram” sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğünde ve diğer birçok kaynaktaki ortak anlamı “sevinç, neşe, eğlence” dir. Kaşgarlı Mahmud’un Divanü Lügat’it Türk adlı eserinde de “bayram” sözcüğü aynı anlamda verilmiştir. Kaşgarlı Mahmud, sözcüğün aslının “bedhrem” olduğunu, bu sözcüğü Oğuzların “beyrem” şekline çevirdiklerini belirtir.
Dini bayramların günleri "kameri takvim"e göre hesaplandığı için, şu an kullanılan takvimde her yıl aynı tarihe rastlamaz. Her yıl onar günlük gerilemeyle gelen ramazan ve kurban bayramları böylece değişik mevsimlerde kutlanabilmektedir. Bu durumun da çok anlamı bir hali var. Normal bir insan; yaşamında bir çok mevsimde bayram sevincini yaşar, değişik mevsimsel şartlarda bayram mutluluğunu tadar.
Günümüzde oldukça azalsa da bayramların bir hazırlık süreci vardır. Bayramdan önce evlerde uzun uzun temizlikler yapılır, gelecek misafirlere ikram ve hediyeler hazırlanır. Çocuklar başta olmak üzere aile bireylerine bayramlıklar alınır ve bayram gününden önce giysiler mutlaka hazır olur.
Bayramların en önemli ve değişmezi Bayram namazlarıdır. Erkekler camide kılınacak olan bayram namazına gitmeden önce ve geldikten sonra temiz ve yeni elbiseler giyerler. Bayram namazından çıkan erkekler namazdan sonra cami önünden önce birbirleriyle bayramlaşırlar. Bazen de cami avlularında topluca yemek verildiği olabilmektedir. Bu da komşular ve cami cemaatleri arasında sosyalleşmenin, paylaşımın, yakınlaşmanın en temel uygulamalarındandır.
Bayramlarının en temel özelliği komşuların, dost ve akrabaların ziyaret gezileriyle bir araya gelmeleridir. Kimi zaman kentlerde yaşayanlar bayram günlerini fırsat bilerek, köylerde yaşamakta olan büyükleri ve akrabaları ziyaret ederler. Gençler yaşlıların ellerini öperek onların hayır dualarını alırlar. El öpen çocuklara para ve hediye vermek de gelenektendir. Günümüzde tatil fırsatı gibi görenlerin sayısı artsa da bu adetler bayramların; dost, akraba ve yaşlıların hatırlanması, kaynaşması, sevindirilmesi açısından çok önemli yönüdür.
Kurban bayramının toplum bireylerinin hatırlanması, ekonomik durumu iyi olmayanlara ikramlarda bulunulma sünneti sosyal toplum olma gereklerindendir. Kurban gerek yaşanılan ülkede gerekse dünyanın birçok yerindeki muhtaçların düşünülerek yardımlara bulunma açısından çok büyük bir fırsat. Yoksullara yardım aracıdır. Aynı zamanda insanların inançlarını yaşattığı, Yaratıcısına yakınlaştığı bir gündür Kurban Bayramı..
Değerli dostlar; dini bayramların iyi yönlerini saymanın çok uzun alacağı toplumsal geleneklerimiz, dini önemi büyük günlerdir. Kurban bayramının bu güzel özelliklerine zarar verecek kurban kesim şekillerinden vaz geçerek bu konuda fırsat kollayanlara malzeme vermemek gerekir. Aynı zamanda bayramları tatil fırsatı görmek yerine bayram gibi yaşamak, bu konudaki adet ve vecibeleri yerine getirip çocuklarıma öğreterek gelecek nesillere aktarmak en önemli görevlerimizden olduğuna inanıyorum. Nerede o eski bayramlar diyen yaşıtlarımın sesini duyar gibi oluyorum. Hepinize iyi haftalar, bayram gibi bayramlar…