II.Beyazıd döneminde süte su kattığından kuşkulanılan bir sütçü sıkı takibe alınır. Takip sonucunda sütçünün kuşkuları doğrulayan eylemi yaptığı saptanır. Yaka paça kadının önüne getirilen sütçüye tarihte benzeri olmayan bir ceza verilir. Elindeki tüm sütler -bir huni ile-sütçünün boğazına boşaltılır… ……
Dünyada Tüketici hakları gündeme 15 Mart 1962 de gelecektir.ABD'nin o dönemdeki başkanı John Fitzgerald Kennedy'nin Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavramdan söz etmesi sebebiyle dünyada Dünya Tüketici Hakları olarak kutlanmaktadır. Birleşmiş Milletler ise 1985 yılında aldığı bir karar ile bu konuşmanın yapıldığı tarihi, yani 15 Martı Dünya Tüketici Hakları ilan ederek resmileştirmiştir. Ülkemizde Dünya Tüketiciler Günü adıyla kutlanmaktadır. Uluslar arası tüketici örgütleri de bu günü her yıl kutlamaya devam ediyor.( Uluslar arası Tüketici Örgütü'nün Dünyanın 105 ülkesinde üyesi bulunmaktadır.) …..
Dünya tarihinin en eski tüketici ve standart yasası, Osmanlı Devleti döneminde, II. Beyazıt Han tarafından 1502 yılında Bursa'da, Bursa Kanunnamesi olarak yayınlanmıştır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 1971 yılında "Tüketici Hakları Birini" kurulmuş ancak uzman bulunamadığı için altı ay sonra kapatılmış olmasına karşın Ülkemizde, çağdaş Tüketici Yasası ise, 1995 yılında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun olarak yürürlüğe girmiştir. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 2003 yılında 4822 sayılı kanunla günün gereksinimlerine uygun ve daha çağdaş hale getirilmiştir. 14 Haziran 2003 tarihinde önemli ölçüde değiştirilerek yürürlüğe giren yasa, tüketici kredilerinden ayıplı mala, taksitli satıştan kapıdan satışa, promosyondan tüketici hakem heyetlerine, kamusal hizmetlerden, reklamlara kadar bir çok konuda yeni düzenlemeler getirmektedir. Yapılan tüm bu değişikliklerin amacı, Ulusal Hukuk'u Avrupa Birliği Hukuku'na uyumlu hale getirmek ve küreselleşen yeni ekonomik düzende ortaya çıkan yeni hak ihlâllerine karşı koruma mekanizması getirmektir. Tüketicileri elbette yalnızca Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun korumamaktadır. Başta Anayasamızın 172. maddesi olmak üzere, 4054 Sayılı Rekabetin Korunmasına Dair Kanun gibi bir çok yasa da tüketiciyi ilgilendirmektedir. Rekabet Kanunu her ne kadar rekabetin oluşumun engellenmesine yönelik gibi gözükmekle birlikte tüketicilerin korunmasına ve teşekküllerin rekabeti engelleyerek tüketicinin aleyhine uygulamalar yapmasını da engellemesi nedeniyle bir çok maddesi tüketicileri ilgilendirmektedir. İçinde bulunduğumuz TÜKETİ HAKLARI HAFTASI hepimize kutlu olsun.
Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.