Vergiyi kısaca devletin gerçek ve tüzel kişilere yüklediği ekonomik yükümlülük, olarak açıklayabiliriz. Devletin bizlere yani vatandaşlara yüklediği bu ekonomik yükümlülüğün asıl işlevi, devlet harcamalarını karşılayarak yol, su, elektrik, sağlık gibi altyapı hizmetlerini sağlayabilmektir. Vergi ödemenin en temel ilkelerinden biri, toplumsal sınıf farkı tanımadan tüm vatandaşların bu görevi gücüne göre yerine getirmeleridir.
Devletin egemenlik haklarına dayanarak zorla aldığı bir para olduğu için vergiye tüm toplumlarda pek sıcak bakılmaz. Hatta tüm toplum bireyleri vergi ödememek veya çok az ödemek için büyük çaba sarf ederler, kafa yorarlar. İnsanlardaki bu bilincin yerleşmesinde verginin adaletli olarak toplanması, toplanan vergilerin adaletli kullanılması ve bu konulardaki bilgi eksikliği neden olmuştur.
Devlete kaynak yaratarak, toplumun refahı ve geleceği için yaptığı yatırım ve harcamalarını karşılanmasını sağlar. Büyümeye katkıda bulunarak, gelir ve servet paylaşımını düzenler. Devletin sağlamakla yükümlü olduğu sağlık, güvenlik gibi temel hizmetleri ve altyapı hizmetlerinin gerçekleşmesini sağlar. Tüm bunlar için çok önemli kaynaklara ihtiyaç olduğu tartışmasız bir gerçektir. İşte bu kaynağın temelini toplanan vergiler oluşturmaktadır. Bu yüzden vergiler tüm toplumlar için çok büyük önem taşımaktadır.
Bu önemi ve bilgi eksikliğini tespit eden devletimiz; toplumumuzdaki vergi bilincini geliştirmek, verginin sevimsizliği ve gereksizliği anlayışını ortadan kaldırmak amacıyla her yıl mart ayının son haftası vergi haftası olarak tespit etmiştir. Bu haftada birçok etkinlikler yapılmakta özellikle geleceğimizin büyükleri olan çocuklarımızı okullarında bilgilendirmeler yapmaktadırlar. Bu etkinlik ve çalışmaların gerekli ve faydalı olduğunu düşünüyorum.
Sevgili dostlar; aynı ülkede yaşayan, devletin sunduğu hizmetlerden yararlanan vatandaşlar olarak hepimizin devlete vergi ödemesi gerekir. Bu ödediğimiz vergiler ile devlet bizlere çeşitli ve bir çok olanaklar sağlamaktadır. Devlet, vatandaşlarının çok daha rahat yaşayabilmesi için, biz vatandaşlardan aldığı vergiler ile halkına çeşitli kullanım olanakları yaratır. Bu olanakları, eğitim aldığımız okulu yaptırmak, bir yerden bir başka yere ulaşılması için yolar yapmak, kullandığımız suyu veya televizyon seyir edebilmemiz için harcanan elektriği evimize getirmek olarak sayabiliriz. Vergi ödemek, bir ülkede yaşayan her vatandaşın en kutsal görevlerinden biridir. Devletin de bu vergilerden topladıklarıyla en iyi şekilde hizmet sunması da, vatandaşlarına karşı yerine getirmesi gereken temel ve en önemli görevlerden biridir. Gerek vatandaşın gerekse devletin bu konuda üzerine düşeni layıklıyla yapıldığı toplumlar ise insanca yaşanan, refah düzeyi yüksek gelişmiş toplumlardır.
Hepinize iyi haftalar.