Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

PAŞAM SULTAN TÜRBESİ

PAŞAM SULTAN TÜRBESİ 14. yy. 2. Yarısı “Kitabe: 1422” Plan:43 resim:42           Ulu Cami Caddesinden İshak Fakih yönüne giderken, sağır duvarı cadde üzerinde görülebilen, girişi ise Kurşunlu Cami sokağından sağlanan yapı çeşitli değişiklikler ve onarımlar görmüş olarak durmaktadır. Karşısında bir de çamaşırlık yer alır.           Sokağa açılan kapısından, bir dizi basamakla aşağıya doğru inilerek küçük bir avluya ulaşılmaktadır. Daha önce yapıyı gördüğümüzde girişin üzerini kaplayan bir meşruta/türbedar evi  vardı. Ahşap olan bu müştemilatı 1980’deki incelemelerimizde yıktırılmış olarak görmüş. Sadece, iki ağaç direk üzerinde, ahşap bir atkı, Bursa kemeri biçiminde oluşan destekleriyle korunmuştu. Giriş kapısıda, tek sıra kesme taş arasına iki sıra tuğla ve yuvarlak kemerle yenilenmişti.           Küçük avlunun doğu yönünde aynı cins şebeke ve kapı ile sonradan eklendiği veya yenilendiği anlaşılan düz çatılı basit bir mescit kısmı yer almaktadır. Bunun doğusunda, boydanboya geniş bir kemerle açılan bir türbenin geniş kemeri de ahşap camekanla kapatılmıştır.     Hüve’l-baki Lailahe’illa huver’rahmani’r-rahim     Haza kbrü’l-şab el-Salih     El-müteveffa min el-taun evan     Tahsilehu halunkevnuhu     İbn Seb’ate aşere sinin a’fa (ibn)     El-merhum el-mağfur el-SA’id Sülaletün     El-meşayihü’l-kiram Hacı İbrahim Cemal bin     El-merhum el-Hac Kemal el-din Paşa din     El-merhum el-Hac Şeyh Muhammed Allah     Zerayihahum ve ammehum birahmetin vasiatin fi     Evahiri Şevval Senete hamse ve “irsin” ve semanemie (825) H/(1422) M Mustafa UYSAL Kaynakça: Atatürk’ün Doğumunu 100. Yılına Armağan Sayfa: 357-358-359
Ekleme Tarihi: 19 Kasım 2019 - Salı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

PAŞAM SULTAN TÜRBESİ

PAŞAM SULTAN TÜRBESİ

14. yy. 2. Yarısı

“Kitabe: 1422”

Plan:43 resim:42

          Ulu Cami Caddesinden İshak Fakih yönüne giderken, sağır duvarı cadde üzerinde görülebilen, girişi ise Kurşunlu Cami sokağından sağlanan yapı çeşitli değişiklikler ve onarımlar görmüş olarak durmaktadır. Karşısında bir de çamaşırlık yer alır.

          Sokağa açılan kapısından, bir dizi basamakla aşağıya doğru inilerek küçük bir avluya ulaşılmaktadır. Daha önce yapıyı gördüğümüzde girişin üzerini kaplayan bir meşruta/türbedar evi  vardı. Ahşap olan bu müştemilatı 1980’deki incelemelerimizde yıktırılmış olarak görmüş. Sadece, iki ağaç direk üzerinde, ahşap bir atkı, Bursa kemeri biçiminde oluşan destekleriyle korunmuştu. Giriş kapısıda, tek sıra kesme taş arasına iki sıra tuğla ve yuvarlak kemerle yenilenmişti.

          Küçük avlunun doğu yönünde aynı cins şebeke ve kapı ile sonradan eklendiği veya yenilendiği anlaşılan düz çatılı basit bir mescit kısmı yer almaktadır. Bunun doğusunda, boydanboya geniş bir kemerle açılan bir türbenin geniş kemeri de ahşap camekanla kapatılmıştır.

*    Hüve’l-baki Lailahe’illa huver’rahmani’r-rahim

*    Haza kbrü’l-şab el-Salih

*    El-müteveffa min el-taun evan

*    Tahsilehu halunkevnuhu

*    İbn Seb’ate aşere sinin a’fa (ibn)

*    El-merhum el-mağfur el-SA’id Sülaletün

*    El-meşayihü’l-kiram Hacı İbrahim Cemal bin

*    El-merhum el-Hac Kemal el-din Paşa din

*    El-merhum el-Hac Şeyh Muhammed Allah

*    Zerayihahum ve ammehum birahmetin vasiatin fi

*    Evahiri Şevval Senete hamse ve “irsin” ve semanemie (825) H/(1422) M

Mustafa UYSAL

Kaynakça: Atatürk’ün Doğumunu 100. Yılına Armağan

Sayfa: 357-358-359

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.