2. Mahmed tarafından, Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasından sonra kurulan Asakir-i Mansure-i Muhammediyye’nin sayısı, Osmanlı .devleti’nin savaşa girmesi halinde ihtiyacı olan askerin çok altındaydı. Fakat büyük bir ordunun devamlı olarak silah silah altında tutulması, hem hazineye büyük külfet yükleyeceği, hem de memleketteki zirai faaliyeti aksatacağından, Prusya ve Avusturya ordularında da başarı ile tatbik edilen yedek asker yetiştirilmesi yolu tercih edilmiştir. İşte Asakir-i Mansure-i Muhammediyye ordusunun tek başına yeterli ol maması, desteklenmesi ihtiyacı ve ülkenin daha iyi savunulabilmesi için 8 Temmuz 1834 yılında Redif-i Asakir-i Mansure adıyla bir yedek ordu kurulmuştur. Bu ordunun tam adı Redif-i Asakir-i Mansure ya da Asakir-i Redife-i Mansure’dir. Bu orduyla Asakir-i Mansure-i Muhammediyye ordusuna hem destek sağlamak mümkün olmuş hem de halkı uzun süre mecburi hizmette tutmadan kendi bölgelerinde eğitilerek iç güvenliğin sağlanması temin edilmiştir. Çıkarılan Redif Kanunnamesiyle, her sancakta subalarıyla birlikte 1400’er kişilik dört bölüklü taburlar teşkil edilecektir. Şayet küçük kazalardan asker çıkaracak nüfus yoksa bu durumda civar kazalar birleştirilecek ve tabur ortaklaşa tertip edilecektir. Denize kıyısı bulunan kazalardan bahriye askeri toplanacağı için redif askeri alınmayacaktır.
İşte Kütahya Redif Taburu da, Redif ordusunun hiyerarşik düzenine uygun olarak 1834 senesinde yapılanmıştır. Kütahya’daki Redif askerlerinin her türlü eğitim ve barınma ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için de 1840 senesinde asker için bir Redif Kışlası inşa edilmiştir. Kütahya Redif Kışlası;bir kısmı kışla ile beraber, bir kısmı da zaman içinde ilave edilmiş olan Talimhane, Koğuş, Hastahane, Ambar, Ahır; Cephanelik, Redif Deposu, Askerlik Şubesi, Orman Muhafız Kulübesi, Hangarlar ve Boyahaneden oluşan bir yapılar kampleksinden oluşmuştur.
Kütahya şehir merkezinden alınan Redif askeri oranı 1,6 (116 kişi)’dir. En çok Redif askeri olan 3,4 (6 kişi) ile Ahi Erbasan Mahallesi gelmektedir. Onu 3,2 (8 kişi) ile Ahi Evren, 3 (4 kişi) ile Hacı İbrahim takip etmektedir. Hisaraltı, İshak Fakih, Dibek, Ahi İzzeddin, Hacı Ahmed, KadıŞeyh, Çukur ve aruf mahallerinden ise Redif asker yoktur. Toplam 116 Redif askerinin 1’i katib, 2’si yüzbaşı, 1’, mülazım, 1’i de sekbanbaşı’dır. Bölücek mahallesi’nde kayıtlı olan 244 numaralı 244 numaralı bin Hacı Hasan ise Bolu’da Redif’tir. Ayrıca 11 tanesi rediflikten ayrılmıştır. (Biri yüzbaşı idi.) Ayrılanlardan biri Börekçiler Mahallesi’nde oturan 8 numaralı debbağlık mesleğini icra eden Asitaneli Mustafa bin Derviş Mehmed adlı kişidir. 2 tanesi de emekli olmuştur.
Mustafa UYSAL
Araştırmacı-Yazar
Kaynakça: “Kütahya”
Sayfa: 59-60-61-62