Hüdayim GÜLER - Dostça
Köşe Yazarı
Hüdayim GÜLER - Dostça
 

Herkes Haklı...!!!

Herkes haklı, üretici haklı, hal'ci haklı, aracı haklı, satıcı haklı... Son zamanlarda market, manav, AVM ve pazarcı tezgahlarında satılan bütün ürünlerde inanılmaz artışın sebebini kimse üstlenmek istemiyor. Üretici ve imalatçıdan başlayarak tüketiciye kadar uzanan zincirde kime sorsanız herkes haklı, üretici diyor ki; ben ürettiğim ürünü maliyetin altında zor satıyorum.. imalatçı; girdiler yüksek maliyet fiyatının altında satıyorum. Aracılar..; fahiş kar marjımız yok, pazarcılar diyor ki aldığımız fiyatın üzerine kanuni kar oranı koyup satıyoruz diyor...Tüketici ise insaf, bu kadar zam olmamalı diyor. Bakıldığında herkes haklı..İster istemez Nasrettin Hoca'nın " Sende haklısın hatun" dediği fıkra akıllara geliyor. Üretici-tüketici zincirinde kim haksız kazanç ve fahiş kar marjı uyguluyorsa tespit edilmeli. Üreticiden tüketiciye uzanan yol kısaltılmalı aradaki aracılar en aza çekilmeli ve Hal Yasası yeniden düzenlenmeli. Tüketicilerin ya da Kurumların nihai satıcıları suçlaması kişiler arasında tartışmalara ve sürtüşmelere sebebiyet vermesi ileride telafisi olmayan durumlar doğurabilir. Devletin oto-kontrol mekanizması ile belki geçici bir rahatlık ve fiyatların geri çekilmesi sağlanabilir ama bu asla süreklilik kazanmaz. Belirli bir süre sonra yine fiyat yükselmesi mutlaka olur. Bazı sosyal medya birlikteliklerinin falan mağazalara, filan firmalara ambargo uygulayalım, şu ürünleri almayalım vb. gibi etkisiz ve cılız yaptırımlarla bunun önlenmesi imkansızdır. Çözüm; Üreticinin maliyet girdilerinin düşürülmesi ve desteklenmesidir. Üretici hal mafyasının eline bırakılmamalı, Kooperatifleşme desteklenmelidir. Üreticinin, ürettiği ürünleri satamama, simsarlara kaptırma, zararına maliyet gibi risklerinin ortadan kaldırılması, İl ve İlçelerde bulunan Tarım Müdürlükleri daha aktif hale getirilmelidir. Köylünün ve üreticinin her an yanında olmalı, toprak analizleri her alanda yapılmalıdır. Hangi ürünün hangi toprakta en iyi verimi vereceği ve ihtiyaç kadar ekilmesinin sağlanması gerekmektedir. Yerli ve Milli Tarım politikası süratle yaygınlaştırılmalı, bu yönde her türlü destek üreticiye verilerek yerli ve Milli tarım ürünlerine dönüş sağlanmalıdır. İhtiyaçtan ve üretim eksikliğinden dolayı fahiş fiyat artışının en kolay yolu olan ucuza ithal edildiği sanılan her türlü tarım ürünü, yerli üreticinin desteklenmesi ile daha ucuza kendi Ülkemizde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Kendi köylümüze, kendi üreticimize destek çıkılmadığı, maliyeti düşürücü tedbirler alınmadığı müddetçe, lüks yatlara tanınan ucuz mazot, pırlanta ve mücevherlere uygulanan indirimli KDV oranları ile asla bir yere gelemeyiz. Bir Ülkede yiyecek ekmek bulunmaz ise pasta yiyenlerin tarıma yön vermesinden bahsedilemez... Çünkü..; UCUZ MAZOT ALANLAR, PASTA YİYENLER DEĞİL, ÜRETİCİ KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR...!!!
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2021 - Salı
Hüdayim GÜLER - Dostça

Herkes Haklı...!!!

Herkes haklı, üretici haklı, hal'ci haklı, aracı haklı, satıcı haklı...

Son zamanlarda market, manav, AVM ve pazarcı tezgahlarında satılan bütün ürünlerde inanılmaz artışın sebebini kimse üstlenmek istemiyor.

Üretici ve imalatçıdan başlayarak tüketiciye kadar uzanan zincirde kime sorsanız herkes haklı, üretici diyor ki; ben ürettiğim ürünü maliyetin altında zor satıyorum.. imalatçı; girdiler yüksek maliyet fiyatının altında satıyorum. Aracılar..; fahiş kar marjımız yok, pazarcılar diyor ki aldığımız fiyatın üzerine kanuni kar oranı koyup satıyoruz diyor...Tüketici ise insaf, bu kadar zam olmamalı diyor.

Bakıldığında herkes haklı..İster istemez Nasrettin Hoca'nın " Sende haklısın hatun" dediği fıkra akıllara geliyor.

Üretici-tüketici zincirinde kim haksız kazanç ve fahiş kar marjı uyguluyorsa tespit edilmeli. Üreticiden tüketiciye uzanan yol kısaltılmalı aradaki aracılar en aza çekilmeli ve Hal Yasası yeniden düzenlenmeli. Tüketicilerin ya da Kurumların nihai satıcıları suçlaması kişiler arasında tartışmalara ve sürtüşmelere sebebiyet vermesi ileride telafisi olmayan durumlar doğurabilir.

Devletin oto-kontrol mekanizması ile belki geçici bir rahatlık ve fiyatların geri çekilmesi sağlanabilir ama bu asla süreklilik kazanmaz. Belirli bir süre sonra yine fiyat yükselmesi mutlaka olur.

Bazı sosyal medya birlikteliklerinin falan mağazalara, filan firmalara ambargo uygulayalım, şu ürünleri almayalım vb. gibi etkisiz ve cılız yaptırımlarla bunun önlenmesi imkansızdır.

Çözüm; Üreticinin maliyet girdilerinin düşürülmesi ve desteklenmesidir. Üretici hal mafyasının eline bırakılmamalı, Kooperatifleşme desteklenmelidir. Üreticinin, ürettiği ürünleri satamama, simsarlara kaptırma, zararına maliyet gibi risklerinin ortadan kaldırılması, İl ve İlçelerde bulunan Tarım Müdürlükleri daha aktif hale getirilmelidir. Köylünün ve üreticinin her an yanında olmalı, toprak analizleri her alanda yapılmalıdır. Hangi ürünün hangi toprakta en iyi verimi vereceği ve ihtiyaç kadar ekilmesinin sağlanması gerekmektedir.

Yerli ve Milli Tarım politikası süratle yaygınlaştırılmalı, bu yönde her türlü destek üreticiye verilerek yerli ve Milli tarım ürünlerine dönüş sağlanmalıdır. İhtiyaçtan ve üretim eksikliğinden dolayı fahiş fiyat artışının en kolay yolu olan ucuza ithal edildiği sanılan her türlü tarım ürünü, yerli üreticinin desteklenmesi ile daha ucuza kendi Ülkemizde yetiştirilmesi sağlanmalıdır.

Kendi köylümüze, kendi üreticimize destek çıkılmadığı, maliyeti düşürücü tedbirler alınmadığı müddetçe, lüks yatlara tanınan ucuz mazot, pırlanta ve mücevherlere uygulanan indirimli KDV oranları ile asla bir yere gelemeyiz.

Bir Ülkede yiyecek ekmek bulunmaz ise pasta yiyenlerin tarıma yön vermesinden bahsedilemez...

Çünkü..;

UCUZ MAZOT ALANLAR, PASTA YİYENLER DEĞİL, ÜRETİCİ KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR...!!!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.