Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

Tüketiciler İçin Mart Ayının Önemi

Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin hedeflendiği Mart ayı içerisinde Tüketici Haftası nedeniyle birçok etkinlik düzenlenir. Bilinçli tüketici, ne zaman haksızlığa uğradığını ve nelerin kendi, nelerin karşı tarafın sorumluluğunda olduğunu bilen tüketicidir. Sorumluluk ve haklarını bilen tüketici bir malı satın alırken bozuk ve ayıplı olmamasına dikkat eder. Ancak ne kadar dikkatli olunursa olunsun hatalı ürün ya da hizmetle karşılaşabilir. Böyle durumlarda anayasamızda yer alan tüketicinin korunması kanunundan gelen yasal haklarını bilmelidir.  Tüketici hakları evrenseldir, tüketici sorunları da evrenseldir. Çok eski tarihlerden bu yana, çeşitli hukuk sistemlerinde (örneğin, Roma hukukunda) tüketiciyi korumaya yönelik hükümler yer almıştır. Ancak tüketici hakları tarihi, uzun ve zorlu mücadeleler ile doludur.   Türkiye’de tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin geçmişi, Osmanlı dönemine dek uzanır. İhtisap adı verilen ve üretici, dağıtıcı ile tüketici arasındaki güç dengesini sağlamaya yönelik üçlü sistem, şehir temizliği gibi işlerin yanı sıra, esnafın malları eksik tartmaması, yiyecek maddelerine hile katılmaması gibi konularda da fonksiyonel olmuştur. Ahilik sistemi de uzun süre kontrol işlevi görmüştür.   Bugün tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında 1982 Anayasası gelir. Anayasamızın 172. maddesinde, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer alır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunur. Hepimizin bir tüketici olarak haklarımızı bilmemiz gerekir. Bunun için "tüketici bilinci" oluşturulmalıdır. Bu da ancak eğitimle mümkündür. Devlet, tüketiciyi korumak için çeşitli önlemler alabilir, yasal düzenlemeler yapabilir. Bu amaçla fiyat ve kalite denetimleri yapabilir. Satıcıların ürünlerini rahatlıkla satmalarına tanıtmalarına olanak sunabilir. Ülkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında 4077 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" çıkarılmıştır. Kanunla, satışa sunulan ürünlere çeşitli standartlar getirilmiş, Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri kurulmuştur. Daha sonra 2013 yılında 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunla geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır. Ancak tüketicilerin bu hakları kullanabilmeleri, öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmalarıyla gerçekleşebilir. Tüketicinin bilinçlendirilmesi için hafta boyunca, tüketici haklarından bahsedilir, bilinçli bir tüketici olmak ve haklarımızı korumak için neler yapılabileceği ile ilgili bilgiler verilir. Yapılan bu etkinliklere katılarak tüketici haklarıyla ilgili bilgi sahibi olmalıyız. Bunun aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıyız.  Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..
Ekleme Tarihi: 10 Mart 2022 - Perşembe
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

Tüketiciler İçin Mart Ayının Önemi

Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin hedeflendiği Mart ayı içerisinde Tüketici Haftası nedeniyle birçok etkinlik düzenlenir. Bilinçli tüketici, ne zaman haksızlığa uğradığını ve nelerin kendi, nelerin karşı tarafın sorumluluğunda olduğunu bilen tüketicidir.

Sorumluluk ve haklarını bilen tüketici bir malı satın alırken bozuk ve ayıplı olmamasına dikkat eder. Ancak ne kadar dikkatli olunursa olunsun hatalı ürün ya da hizmetle karşılaşabilir. Böyle durumlarda anayasamızda yer alan tüketicinin korunması kanunundan gelen yasal haklarını bilmelidir. 

Tüketici hakları evrenseldir, tüketici sorunları da evrenseldir. Çok eski tarihlerden bu yana, çeşitli hukuk sistemlerinde (örneğin, Roma hukukunda) tüketiciyi korumaya yönelik hükümler yer almıştır. Ancak tüketici hakları tarihi, uzun ve zorlu mücadeleler ile doludur.
 
Türkiye’de tüketicinin korunmasına yönelik düzenlemelerin geçmişi, Osmanlı dönemine dek uzanır. İhtisap adı verilen ve üretici, dağıtıcı ile tüketici arasındaki güç dengesini sağlamaya yönelik üçlü sistem, şehir temizliği gibi işlerin yanı sıra, esnafın malları eksik tartmaması, yiyecek maddelerine hile katılmaması gibi konularda da fonksiyonel olmuştur. Ahilik sistemi de uzun süre kontrol işlevi görmüştür.
 
Bugün tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında 1982 Anayasası gelir. Anayasamızın 172. maddesinde, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer alır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunur.

Hepimizin bir tüketici olarak haklarımızı bilmemiz gerekir. Bunun için "tüketici bilinci" oluşturulmalıdır. Bu da ancak eğitimle mümkündür. Devlet, tüketiciyi korumak için çeşitli önlemler alabilir, yasal düzenlemeler yapabilir. Bu amaçla fiyat ve kalite denetimleri yapabilir. Satıcıların ürünlerini rahatlıkla satmalarına tanıtmalarına olanak sunabilir.

Ülkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında 4077 sayılı "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" çıkarılmıştır. Kanunla, satışa sunulan ürünlere çeşitli standartlar getirilmiş, Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri kurulmuştur. Daha sonra 2013 yılında 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunla geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır.

Ancak tüketicilerin bu hakları kullanabilmeleri, öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmalarıyla gerçekleşebilir. Tüketicinin bilinçlendirilmesi için hafta boyunca, tüketici haklarından bahsedilir, bilinçli bir tüketici olmak ve haklarımızı korumak için neler yapılabileceği ile ilgili bilgiler verilir. Yapılan bu etkinliklere katılarak tüketici haklarıyla ilgili bilgi sahibi olmalıyız. Bunun aynı zamanda bir vatandaşlık görevi olduğunu unutmamalıyız. 

Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.