Değerli Tüketici Dostlarım, son yazımın ardından bir akademisyen dostum aradı. Ne kadar ulvi bir iş yaptığımız konusunda zarif iltifatlar ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü;’söylemesi kolay değil ama haklarımızı maalesef bizim gibi toplumda saygı duyulan kişiler bile bilmiyoruz. Bunun hak arama kültürümüzün gelişmemiş olmasıyla da ilgisi var mutlaka. Lütfen bize haklarımızı yalın bir dille, kısa kısa aktarmayı sürdürür müsünüz?’
…
Bu durumda bir-kaç hafta daha haklarımızı işlemeyi sürdürmemiz sanırım uygun olacaktır. Son yazımızda CAYMA HAKLARImızdan söz ediyorduk. O halde söz konusu haklarımıza ekleyebileceğimiz diğer hususları sıralayarak sürdürelim yazımızı. Tüm bu haklarımıza -14 GÜN içerisinde başvurmamız halinde-sahip olabiliriz. Bu yüzden süreyi geçirmeden ivedilikle hareket etmek zorunda olduğumuzu bir kez daha anımsatmak isterim. Dilerseniz artık başlayabiliriz..
TÜKETİCİ KREDİSİ
- Faiz, sözleşmenizde belirlenen faiz oranına göre hesaplanır. Hesaplanan faiz ve bir kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenmiş olan masraflar dışında sizden herhangi bir ek bedel talep edilemez.
- Krediden faydalanmaya başladıysanız, anapara ve anaparanın iade tarihine kadar tahakkuk etmiş faizi cayma bildiriminizi ilettikten sonraki 30 gün içinde krediyi verene geri ödemeniz gerekir, aksi halde cayma gerçekleşmemiş sayılır.
ÖN ÖDEMELİ KONUT SATIŞLARI
- Cayma hakkını kullanıldığınıza dair bildirimi 14 gün içinde noter aracılığıyla satıcıya yöneltmeniz yeterlidir.
- Konutu kısmen veya tamamen krediyle alıyorsanız size tanınan cayma hakkı süresi içinde kredi veren kurum faiz komisyon, yasal yükümlülük ve benzeri isimler altında sizden hiçbir masraf talep edemez.
- Satıcı yaptığınız ödemeyi ve borçlanma belgelerini size iade ettiğiniz tüm kazanımları geri vermeniz zorunludur.
- Konut bedelinin bir kısmı için kredi kullanıyorsanız. Satıştan caydığınızı kredi veren kuruluşa bildirmek satıcının yükümlülüğüdür.
İŞ YERİ DIŞINDA YAPILAN SATIŞLAR
- Cayma süresi içinde satıcı veya sağlayıcı sizden bir ödeme yapmanızı veya sizi borç altına sokacak bir belgeye imza atmanızı talep edemez.
- Cayma süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan siz sorumlu tutulamazsınız.
- Satıcı veya sağlayıcının belirtilen yükümlülüklere aykırı hareket etmesi veya size cayma hakkınız konusunda gerektiği şekilde bilgilendirme yapmaması halinde hakkınızı kullanma süreniz 1 yıla kadar uzar.
MESAFELİ SÖZLEŞMELER
- Cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmediyseniz bu hakkınızı 1 yıl içinde kullanabilirsiniz.
- Cayma hakkınızı yazılı olarak veya (e-posta, internet vb.) kalıcı veri saklayıcısı ile satıcıya yöneltmeniz yeterlidir.
Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..