Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

Bayram Öncesi Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Sevgili Tüketici dostlarım, geleneksel olarak her bayram öncesi basın toplantılaryla sizlerin değişik konularda bilgilendirmeye çalışırız Bu kez  uyarılarımızı bu sütunlardan yapmayı uygun bulduk. Araştırmalara göre, bu yıl Ramazan ayında e-ticaret satışları, geçen yıla nazaran büyük bir artıştılar gösterdi. Ramazanda oruç tutan tüketicilerimiz, istenilen saatte kapıda ödeme seçeneğinden dolayı internet alışverişlerini daha fazla tercih etmektedirler. Ramazanda internetten yapılan yiyecek satışları yaklaşık yüzde 50 oranında artmış, hatta  Ramazan paketi bağışları bile internet üzerinden yapılmaktadır. Ülkemizde internet alışverişleri her geçen gün artarken, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinde de artışlar gözlenmektedir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde her geçen gün yeni bir dolandırıcılık vakasıyla karşılaşılıyor. Çünkü satış yapan markaların büyük bir çoğunluğu kurumsal olmadığı için tüketiciler karşılarında muhatap bulamamaktadırlar. Ülkemizde yaklaşık 40 milyon kişi internetten alışveriş yapıyor. Bu alış-verişlerde en fazla giyim, aksesuar, gıda ve elektronik alışverişleri  yapılıyor. İnternette bazı siteler üzerinden yapılan ikinci el alışverişlerinde fatura ve fiş kesilmediği için devletimiz de vergi kaybına uğramaktadır. Bu durum da  vergi kaçakçılığı ve devletin ekonomik olarak zarar görmesine neden olmaktadır. Dolandırıcılık vakalarının ve hak mağduriyetlerinin yaşanmaması için vatandaşlar internet alışverişi yaparken çok dikkatli olmalı. Öncelikle alışveriş yapılacak sitenin adres çubuğuna dikkat edilmelidir. Sitelerin kurumsal olup olmadığı, gizlilik ilkelerine uygun hareket edip etmediği araştırılmalıdır. Alışveriş sırasında kredi kartı bilgilerinin çalınmaması için 3D Secure güvenli ödeme sistemi olan internet siteleri tercih edilmelidir.Bu noktada,internet ortamındaki dolandırıcılığın önüne geçilmesi için bilinçlenme, farkındalık ve eğitim büyük bir önem taşımaktadır. Diğer  bir uyarımız da kredi kartlarındaki  kullanım hassasiyetimiz üzerine olacak, vereceğim bilgiler -maalesef hepimizin içini acıtacak -ama dikkat etmezsek bu akıbet (maazallah) bizlerin de başımıza gelebilecektir. İşte dikkatinizi çekmek  istediğimiz kredi kart gerçekleri: ‘Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 253 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 44 oranında artarak 317 bin kişi oldu.Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 483 bin kişi oldu’. Uyarılarımızı burada noktalarken, bu vesileyle hepinizin Ramazan Bayramını içtenlikle tebrik ediyorum. Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.
Ekleme Tarihi: 03 Haziran 2019 - Pazartesi
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

Bayram Öncesi Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Sevgili Tüketici dostlarım, geleneksel olarak her bayram öncesi basın toplantılaryla sizlerin değişik konularda bilgilendirmeye çalışırız Bu kez  uyarılarımızı bu sütunlardan yapmayı uygun bulduk. Araştırmalara göre, bu yıl Ramazan ayında e-ticaret satışları, geçen yıla nazaran büyük bir artıştılar gösterdi. Ramazanda oruç tutan tüketicilerimiz, istenilen saatte kapıda ödeme seçeneğinden dolayı internet alışverişlerini daha fazla tercih etmektedirler. Ramazanda internetten yapılan yiyecek satışları yaklaşık yüzde 50 oranında artmış, hatta  Ramazan paketi bağışları bile internet üzerinden yapılmaktadır. Ülkemizde internet alışverişleri her geçen gün artarken, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık faaliyetlerinde de artışlar gözlenmektedir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde her geçen gün yeni bir dolandırıcılık vakasıyla karşılaşılıyor. Çünkü satış yapan markaların büyük bir çoğunluğu kurumsal olmadığı için tüketiciler karşılarında muhatap bulamamaktadırlar.

Ülkemizde yaklaşık 40 milyon kişi internetten alışveriş yapıyor. Bu alış-verişlerde en fazla giyim, aksesuar, gıda ve elektronik alışverişleri  yapılıyor. İnternette bazı siteler üzerinden yapılan ikinci el alışverişlerinde fatura ve fiş kesilmediği için devletimiz de vergi kaybına uğramaktadır. Bu durum da  vergi kaçakçılığı ve devletin ekonomik olarak zarar görmesine neden olmaktadır. Dolandırıcılık vakalarının ve hak mağduriyetlerinin yaşanmaması için vatandaşlar internet alışverişi yaparken çok dikkatli olmalı. Öncelikle alışveriş yapılacak sitenin adres çubuğuna dikkat edilmelidir. Sitelerin kurumsal olup olmadığı, gizlilik ilkelerine uygun hareket edip etmediği araştırılmalıdır. Alışveriş sırasında kredi kartı bilgilerinin çalınmaması için 3D Secure güvenli ödeme sistemi olan internet siteleri tercih edilmelidir.Bu noktada,internet ortamındaki dolandırıcılığın önüne geçilmesi için bilinçlenme, farkındalık ve eğitim büyük bir önem taşımaktadır.

Diğer  bir uyarımız da kredi kartlarındaki  kullanım hassasiyetimiz üzerine olacak, vereceğim bilgiler -maalesef hepimizin içini acıtacak -ama dikkat etmezsek bu akıbet (maazallah) bizlerin de başımıza gelebilecektir. İşte dikkatinizi çekmek  istediğimiz kredi kart gerçekleri: ‘Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artarak 253 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 44 oranında artarak 317 bin kişi oldu.Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 483 bin kişi oldu’. Uyarılarımızı burada noktalarken, bu vesileyle hepinizin Ramazan Bayramını içtenlikle tebrik ediyorum. Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.