Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

Aracınızın Değer Kaybı Hesaplaması Konusunda Bilmek İstediğiniz Her şey

Değerli Tüketici Dostlarım, yine sizlerden gelen bir konuyu tüm ayrıntılarıyla ele alacağımız bir yazıyla huzurlarınızdayız; araçlarımızın değer kaybı nasıl hesaplanır?.Araçların değer kayıpları hesaplanırken söz konusu aracın mekanik ve kaporta hasarları, hangi marka ve model olduğu, kullanım şekli ve ikinci el piyasasındaki şartlar göz önüne alınır ve değer kaybının hangi boyutta olduğu tespit edilmeye çalışılır. Eğer değer kaybeden aracınız için “Arabamın fiyatı ne kadar?” diye merak ediyorsanız araç değeri öğrenme işlemi için aşağıdaki faktörlerin gözetildiğini söyleyebiliriz: Aracın üretim yılı Trafiğe çıkış tarihi Marka ve model bilgileri Arabanın piyasa genelinde ne kadar tercih edilir olduğu Arabanın kaç kilometre yol yaptığı Yedek parçalarına ne kadar kolay ulaşılabilir olduğu Aracın kaç parçasının işlem gördüğü Boya onarımı yaşayıp yaşamadığı Aracın hangi konumundaki parçaların değiştiği Hangi tür yedek parçaların kullanıldığı Parça değişimlerinin hangi koşullar altında yapıldığı Geçmişte meydana gelen hasarlar ve detayları Aracın onarımının yapılıp yapılmadığı Onarımların yetkili serviste mi yoksa farklı yerlerde mi yapıldığı Araç Değer Kaybını Kim Öder? “Aracım ne kadar eder” diye merak edip yukarıdaki faktörleri göz önüne alarak değer kaybını bir SİGORTA EKSPERİNE hesaplattıysanız; bu hesaplama neticesinde meydana çıkan değer kaybı TUTARINI talep etme hakkınız bulunuyor.. Bu kaybı Sigortacı ödemez ise; Araç değer kaybı başvurusu için itirazlarınızı Sigorta Tahkim Komisyonuna yapabilirsiniz. Diğer taraftan meydana gelen herhangi bir kazada kusurlu olmayan tarafların arabalarında meydana gelen değer kayıplarını kazaya sebebiyet veren sürücü karşılar. Bu yüzden arabanın değer kaybının karşılanması için trafik sigortaları devreye girecektir. Arabanızda meydana gelen değer kaybının karşılanmasını istiyorsanız: Eksperden DEĞER KAYBI raporlarını alarak değer kaybına sebep olan kişi ya da kişilere dava açabilirsiniz. Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle. Bu değer kayıplarının tahsisi konusunda eğer sigorta şirketleri bir sorun çıkarırsa değer kaybını ortaya koyan ekspertiz raporları ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise zaman aşımıdır. Eğer kaza tarihinden sonraki iki sene içinde değer kaybınızı temin etmek için başvuruda bulunmazsanız zaman aşımı meydana geleceği için zararınızı karşılamanız pek mümkün olmayacaktır. Eğer kazada mağdur olan kişi değil de kazaya sebep olan kişiyseniz: Değer kayıplarınızı kasko sigortaları ile karşılayabilirsiniz. Genelde kasko poliçeleri onarım sebebiyle meydana gelen değer kayıplarını karşılamasalar da bazı firmalar poliçe kapsamında bu güvenceyi veriyorlar. Bu yüzden poliçe sözleşmelerinin hazırlanması esnasında dikkatli davranmanız faydanıza olacaktır.
Ekleme Tarihi: 14 Aralık 2018 - Cuma
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

Aracınızın Değer Kaybı Hesaplaması Konusunda Bilmek İstediğiniz Her şey

Değerli Tüketici Dostlarım, yine sizlerden gelen bir konuyu tüm ayrıntılarıyla ele alacağımız bir yazıyla huzurlarınızdayız; araçlarımızın değer kaybı nasıl hesaplanır?.Araçların değer kayıpları hesaplanırken söz konusu aracın mekanik ve kaporta hasarları, hangi marka ve model olduğu, kullanım şekli ve ikinci el piyasasındaki şartlar göz önüne alınır ve değer kaybının hangi boyutta olduğu tespit edilmeye çalışılır.

Eğer değer kaybeden aracınız için “Arabamın fiyatı ne kadar?” diye merak ediyorsanız araç değeri öğrenme işlemi için aşağıdaki faktörlerin gözetildiğini söyleyebiliriz:

  • Aracın üretim yılı
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Marka ve model bilgileri
  • Arabanın piyasa genelinde ne kadar tercih edilir olduğu
  • Arabanın kaç kilometre yol yaptığı
  • Yedek parçalarına ne kadar kolay ulaşılabilir olduğu
  • Aracın kaç parçasının işlem gördüğü
  • Boya onarımı yaşayıp yaşamadığı
  • Aracın hangi konumundaki parçaların değiştiği
  • Hangi tür yedek parçaların kullanıldığı
  • Parça değişimlerinin hangi koşullar altında yapıldığı
  • Geçmişte meydana gelen hasarlar ve detayları
  • Aracın onarımının yapılıp yapılmadığı
  • Onarımların yetkili serviste mi yoksa farklı yerlerde mi yapıldığı

Araç Değer Kaybını Kim Öder?

“Aracım ne kadar eder” diye merak edip yukarıdaki faktörleri göz önüne alarak değer kaybını bir SİGORTA EKSPERİNE hesaplattıysanız; bu hesaplama neticesinde meydana çıkan değer kaybı TUTARINI talep etme hakkınız bulunuyor.. Bu kaybı Sigortacı ödemez ise; Araç değer kaybı başvurusu için itirazlarınızı Sigorta Tahkim Komisyonuna yapabilirsiniz.

Diğer taraftan meydana gelen herhangi bir kazada kusurlu olmayan tarafların arabalarında meydana gelen değer kayıplarını kazaya sebebiyet veren sürücü karşılar. Bu yüzden arabanın değer kaybının karşılanması için trafik sigortaları devreye girecektir.

Arabanızda meydana gelen değer kaybının karşılanmasını istiyorsanız:

  • Eksperden DEĞER KAYBI raporlarını alarak değer kaybına sebep olan kişi ya da kişilere dava açabilirsiniz.

Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.

  • Bu değer kayıplarının tahsisi konusunda eğer sigorta şirketleri bir sorun çıkarırsa değer kaybını ortaya koyan ekspertiz raporları ile Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruda bulunabilirsiniz.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise zaman aşımıdır. Eğer kaza tarihinden sonraki iki sene içinde değer kaybınızı temin etmek için başvuruda bulunmazsanız zaman aşımı meydana geleceği için zararınızı karşılamanız pek mümkün olmayacaktır.

Eğer kazada mağdur olan kişi değil de kazaya sebep olan kişiyseniz:

  • Değer kayıplarınızı kasko sigortaları ile karşılayabilirsiniz.
  • Genelde kasko poliçeleri onarım sebebiyle meydana gelen değer kayıplarını karşılamasalar da bazı firmalar poliçe kapsamında bu güvenceyi veriyorlar. Bu yüzden poliçe sözleşmelerinin hazırlanması esnasında dikkatli davranmanız faydanıza olacaktır.
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.