Değerli Tüketici Dostlarım, katıldığımız son iki Tüketici İl Hakem Heyeti toplantısında 100 den fazla kredi kartı yıllık kullanım bedeli itiraz dilekçesi ile karşılaştık. Kredi kartı yıllık kullanım bedeli ile ilgili bilgilendirmeleri her ne kadar daha önce yapmışsak ta bu konuyu bir kez daha ele almamız kaçınılmaz oldu. Gerçi burada bir açıkgözün ‘yıllık kart bedellerinizi küçük bir meblağ karşılığı geri alabiliriz’ kandırmacası olsa da biz yine de et tekraru ahsen velev kane yüz seksen diyerek bilgilerimizi yeniden gözden geçirelim
Ekim 2014’ten önce kart aidatları tüketici hakem heyetleri yoluyla geri alınabiliyordu. Ancak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2014’te aldığı kararla kredi kartı aidatlarını yasal bir zemine kavuşturdu. BDDK, tüketiciyi koruyucu bazı önlemler (!) de aldı. Tüketicilerimiz haklarını yeteri kadar bilmediği için aidatı ödeme ya da kartını iptal etme yoluna gidiyor. BDDK’nın yönetmeliğine göre; kart çıkaran kuruluşlar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorunda. Ayrıca bankalar aidatsız kart seçeneğini tüketiciye bildirmekle yükümlü.
Aidatsız kredi kartı için bir dilekçeyle bankaya başvurmak yeterli oluyor. Banka aidatsız kart vermezse, normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa, vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iadesini isteyebilir. Ayrıca aidatsız kredi kartını vermeyen bankaya 6.9 milyon para cezası da kesiliyor. Yani yaptırımı ağır.
Son dönemde bankalar kart aidatından vazgeçmek istemiyor. Yani iptal ettirmeye çalışsanız da bu çok mümkün olmuyor. Bazı bankalar müşteri portföyünü artırmak için kart aidatından vazgeçebiliyor. Bu nedenle önce bankanızla aidat pazarlığı yapın. Sonuç alamazsanız alternatif kredi kartlarını araştırın.
Şimdi dikkatinizi yine kredi kartlarına ama bu kez çok popüler olan "temassız" kartlara çekmek istiyorum. "Temassız" kartla yapılan alışverişin mantığı kartı sahibinin yazan miktarı kontrol edip pos cihazından kendisinin geçirmesi değil midir?
Şu ana kadar "temassız" kartlarınızla yaptığınız kaç alışverişte bu şekilde ödeme yaptınız?
Belki de hiç...
Alışverişlerimizde bir nebze daha hijyen sağlama amacıyla hayatımıza giren "temassız" banka kartları Corona virüsünün de yayılmasına önlem olması amacıyla daha sık kullanılmaya başlandı. Ancak kullanımda "temassız" kelimesi havada kalmış görünüyor. Kasada ödeme anı geldiğinde kasiyer elinizdeki banka kartına uzanıyor, siz de gayriihtiyari kartı veriyorsunuz.
Nerde kaldı "temassız" lık?
Tüketiciler olarak pos cihazının tuşlarına dokunup en az dört haneli şifreyi ve ok tuşunu kullanmadığımıza şükredip yolumuza devam ediyoruz sanırım.
Yetkililerin tüketiciyi alışverişlerde plastik paraya yönlendirme çalışmalarına ilaç olan virüsle birlikte "Kart kullanın, hem de 'temassız' olsun." sözlerinin pratikteki karşılığı her zamanki gibi "boş küme"
Bugüne kadar kendi kartını pos cihazından geçirmeyi teklif eden tüketici ve bunu tüketiciye teklif eden kasiyer görmedim.
Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..