Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

2023 Yılının En Çok Tüketici Şikâyeti Alan Konusu

Değerli Tüketici dostlarım, başlıktan da anlayacağınız üzere 2023 yılında tüketici il Hakem Heyetlerine ve Tübis üzerinden de e-devlete şikâyet ettiğiniz konuların başında abonelik sözleşmelerinizle ilgili şikâyetiniz ilk sırayı aldı. İşte bu ‘trend topic’(!) konuyu bugün tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıyoruz.         Tüketicilerin abonelik sözleşmelerinde epey zorlandığı konular var. Gerek şebeke sorunu gerek fazla yansıtılan ücret gerekse istenmeyen abonelikler gibi pek çok sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ulaştırma ve altyapı bakanlığı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu tarafından. Tüketici hakları yönetmeliğinde yakın zamanda. Önleme yapıldı bugüne kadar her tüketicinin bir veya birkaç kez şikâyette bulunduğu şebeke sorununa hiçbir cezai şart ödemeden fesih hakkı getirildi. Şebeke sorunu yani internet hızının yavaş olması bazı bölgelerde yeterince çekmemesi gibi sorunlarda. Ceza ödemeden sözleşme İptal edilebilecek. Tabii hemen şöyle bir soru sorulabilir, şebekenin çekmediği tüketiciler tarafından nasıl ispat edilecek? Bu epey zor bir iş diye ispat yükü tüketiciye değil, altyapının yeterli olduğu internetin iyi çektiğini ispatı. Muhatap olunan firmaya ait yani bunu size sağlayan firmaya ait elektronik haberleşme sektöründe hizmet kalitesi yönetmeliği gereği abone ile işletme arasında herhangi bir erişim hızı taahhüdü yoksa bağlantı hızındaki yavaşlamadan işletme sorumludur. Internet kullanımında sorun yaşayan aboneler, 2 yıllık taahhüt imzalı yasalar bile böyle bir söz vermiş olsalar bile abonelikten cayma bedeli ödemeden ayrılabilirler.  Sorun çıkaran firmalar önce bilgi teknolojileri kurumu yani kısaca BTK ya, sonra tüketici hakem heyetine müracaat ederek hem aboneliğin iptali hem de ödenen ücretin iadesini talep edilebilir. Bunu talep edebilirler. Yine aynı düzenlemeyle taahhütname süresi en fazla. 24 ayla sınırlı olacak. Bundan önceki yönetmelikte 12 aydan sonraki sözleşmeler ceza ödenmeden İptal edilebiliyordu. Artık bu yeni düzenlemeyle İptal olunmuyor. Bu sözleşmeler 24 ayı doldurmadan İptal edilemeyecek iptal eden olursa. Taahhütte den dolayı indirim alınmışsa tüketiciler bu indirim farkını ödeyecekler. Kısa bir bilgi daha ekleyelim. Tek bir onayla herhangi bir uygulamaya abone olunması ve faturalarına taahhüt harici ek fiyat yansıması tüketiciler için sorun haline dönüştü. Günlerde tüketici yanlış bir tuşa basıp istemediği bir aboneliğe sahip oluyor ve bu faturasına yansıyor. Fazladan ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu soruna da yukarıda bahsettiğimiz düzenlemeyle son verildi bilgilerinize. Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle yeni yılınızı kutluyorum.
Ekleme Tarihi: 27 Aralık 2023 - Çarşamba
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

2023 Yılının En Çok Tüketici Şikâyeti Alan Konusu

Değerli Tüketici dostlarım, başlıktan da anlayacağınız üzere 2023 yılında tüketici il Hakem Heyetlerine ve Tübis üzerinden de e-devlete şikâyet ettiğiniz konuların başında abonelik sözleşmelerinizle ilgili şikâyetiniz ilk sırayı aldı. İşte bu ‘trend topic’(!) konuyu bugün tüm ayrıntılarıyla masaya yatırıyoruz.        

Tüketicilerin abonelik sözleşmelerinde epey zorlandığı konular var. Gerek şebeke sorunu gerek fazla yansıtılan ücret gerekse istenmeyen abonelikler gibi pek çok sorunlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Ulaştırma ve altyapı bakanlığı bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu tarafından. Tüketici hakları yönetmeliğinde yakın zamanda. Önleme yapıldı bugüne kadar her tüketicinin bir veya birkaç kez şikâyette bulunduğu şebeke sorununa hiçbir cezai şart ödemeden fesih hakkı getirildi. Şebeke sorunu yani internet hızının yavaş olması bazı bölgelerde yeterince çekmemesi gibi sorunlarda. Ceza ödemeden sözleşme İptal edilebilecek. Tabii hemen şöyle bir soru sorulabilir, şebekenin çekmediği tüketiciler tarafından nasıl ispat edilecek?

Bu epey zor bir iş diye ispat yükü tüketiciye değil, altyapının yeterli olduğu internetin iyi çektiğini ispatı. Muhatap olunan firmaya ait yani bunu size sağlayan firmaya ait elektronik haberleşme sektöründe hizmet kalitesi yönetmeliği gereği abone ile işletme arasında herhangi bir erişim hızı taahhüdü yoksa bağlantı hızındaki yavaşlamadan işletme sorumludur. Internet kullanımında sorun yaşayan aboneler, 2 yıllık taahhüt imzalı yasalar bile böyle bir söz vermiş olsalar bile abonelikten cayma bedeli ödemeden ayrılabilirler.

 Sorun çıkaran firmalar önce bilgi teknolojileri kurumu yani kısaca BTK ya, sonra tüketici hakem heyetine müracaat ederek hem aboneliğin iptali hem de ödenen ücretin iadesini talep edilebilir. Bunu talep edebilirler. Yine aynı düzenlemeyle taahhütname süresi en fazla. 24 ayla sınırlı olacak. Bundan önceki yönetmelikte 12 aydan sonraki sözleşmeler ceza ödenmeden İptal edilebiliyordu. Artık bu yeni düzenlemeyle İptal olunmuyor. Bu sözleşmeler 24 ayı doldurmadan İptal edilemeyecek iptal eden olursa. Taahhütte den dolayı indirim alınmışsa tüketiciler bu indirim farkını ödeyecekler.

Kısa bir bilgi daha ekleyelim. Tek bir onayla herhangi bir uygulamaya abone olunması ve faturalarına taahhüt harici ek fiyat yansıması tüketiciler için sorun haline dönüştü. Günlerde tüketici yanlış bir tuşa basıp istemediği bir aboneliğe sahip oluyor ve bu faturasına yansıyor. Fazladan ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu soruna da yukarıda bahsettiğimiz düzenlemeyle son verildi bilgilerinize.

Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle yeni yılınızı kutluyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.