Savaş CANSEVDİ - Hedef
Köşe Yazarı
Savaş CANSEVDİ - Hedef
 

Tablet - Telefon Sarmalı

Son yıllarda teknolojinin ışık hızından daha fazla bir hızda gelişmesiyle birlikte telekomünikasyon ve iletişim endüstrisine ait ürünlerin hayatın içinde kullanımı her dönemden daha çok yaşamın her alanına girdiği bir çağın içindeyiz. Bu dönemin en belirgin özellikleri ise çoğunlukla 0-8 yaş aralığındaki çocukların telefon tablet ve buna benzer ürünleri kullanımlarındaki anormal ötesi artış ve bağımlılık ötesi olmazsa olmaz etkisidir. Anne ve babalar çocuklarının bebeklik döneminden itibaren yemek yedirmek için en oyalayıcı yol olarak gördükleri tablet ve telefonu açarak bebeklerinin ve çocuklarının önüne koyup, çocuğun, maması suyu ve yemeğini telefon tablet eşliğinde yedirme ve bu yolla oyalama kolaycılığıyla yedirip içirmeleri nedeniyle, çocuklar madde bağımlılığı gibi telefon tablet bağımlısı bir karaktere bürünüp bunlar olmadan adım atmamaya yemek yememeye başladıkları neredeyse her 10 ailenin en az 9unda görülüyor. Geçtiğimiz günlerde anaokulu ve ilkokul çocuklarına yemek veren bir firmanın yaptığı çalışmada tablet ve telefon bağımlılığı bu dönemde çok yüksek olan 3-8 yaş aralığındaki çocuklarda el ve parmak kaslarının gelişiminin en az %30 oranında azaldığı, buna bağlı olarak kendi kendine çorba kaşığını tutamadıkları daha da vahimi kalem tutmakta güçlük çektikleri tespiti yapılmış ve bir rapor halinde Millî Eğitim Bakanlığına sunulmuştur. Hiç şüphesiz aileler tarafından çocuklarının kaliteli, huzurlu refah içinde yetişmelerini beklemek gayet normalken çocukların gerek kendi başına yemek yiyebilmeleri ayakkabılarını bağlayabilmeleri ve kişisel olarak yapabilecekleri, yapmaları beklenirken yine ailelerin çocukları etrafında yaşattığı aşırı yüksek konfor alanı çocukların kas gelişimi, karakter ve kişilik oluşmasının önünde olumsuz bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Çocuklarına iyilik yapmak istedikleri düşüncesi ile yarattıkları bu konfor alanı gelecek nesillerin kalem tutmaktan aciz, hayata dair yaşanması muhtemel olumsuz deneyimlere karşı savunmasız iradesiz ve kişiliklerinin zayıf olmasına sebep olması çok olasıdır. Çocuklara iyilik yaptığı düşüncesi ile kendi yapabilecekleri her türlü faaliyeti yemek yemek dahil üstlenen anne ve babaların, ağlamasın diye önüne tablet koyup çizgi filme açmadan mama yemeyen bebeklerin geleceği neslin pratik becerileri motor öğrenme ve kas gelişimi ile kişilik oluşmasının önünde büyük bir engeldir. İyilik yaptığını düşünerek daha 2 yaşından itibaren bebek ve çocukların kendi kendine yapabilecekleri birçok sorumluluğu üstüne alan değerli anne ve babalar yaptıklarının ilerleyen yıllarda çocuklarına iyilik değil gelişimlerine engel olacakları ihtimalini bir kez daha gözden geçirmelerinin naçizane tavsiyesi ile huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum. Saygılarımla...
Ekleme Tarihi: 01 Ekim 2023 - Pazar
Savaş CANSEVDİ - Hedef

Tablet - Telefon Sarmalı

Son yıllarda teknolojinin ışık hızından daha fazla bir hızda gelişmesiyle birlikte telekomünikasyon ve iletişim endüstrisine ait ürünlerin hayatın içinde kullanımı her dönemden daha çok yaşamın her alanına girdiği bir çağın içindeyiz.

Bu dönemin en belirgin özellikleri ise çoğunlukla 0-8 yaş aralığındaki çocukların telefon tablet ve buna benzer ürünleri kullanımlarındaki anormal ötesi artış ve bağımlılık ötesi olmazsa olmaz etkisidir.

Anne ve babalar çocuklarının bebeklik döneminden itibaren yemek yedirmek için en oyalayıcı yol olarak gördükleri tablet ve telefonu açarak bebeklerinin ve çocuklarının önüne koyup, çocuğun, maması suyu ve yemeğini telefon tablet eşliğinde yedirme ve bu yolla oyalama kolaycılığıyla yedirip içirmeleri nedeniyle, çocuklar madde bağımlılığı gibi telefon tablet bağımlısı bir karaktere bürünüp bunlar olmadan adım atmamaya yemek yememeye başladıkları neredeyse her 10 ailenin en az 9unda görülüyor.

Geçtiğimiz günlerde anaokulu ve ilkokul çocuklarına yemek veren bir firmanın yaptığı çalışmada tablet ve telefon bağımlılığı bu dönemde çok yüksek olan 3-8 yaş aralığındaki çocuklarda el ve parmak kaslarının gelişiminin en az %30 oranında azaldığı, buna bağlı olarak kendi kendine çorba kaşığını tutamadıkları daha da vahimi kalem tutmakta güçlük çektikleri tespiti yapılmış ve bir rapor halinde Millî Eğitim Bakanlığına sunulmuştur.

Hiç şüphesiz aileler tarafından çocuklarının kaliteli, huzurlu refah içinde yetişmelerini beklemek gayet normalken çocukların gerek kendi başına yemek yiyebilmeleri ayakkabılarını bağlayabilmeleri ve kişisel olarak yapabilecekleri, yapmaları beklenirken yine ailelerin çocukları etrafında yaşattığı aşırı yüksek konfor alanı çocukların kas gelişimi, karakter ve kişilik oluşmasının önünde olumsuz bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.

Çocuklarına iyilik yapmak istedikleri düşüncesi ile yarattıkları bu konfor alanı gelecek nesillerin kalem tutmaktan aciz, hayata dair yaşanması muhtemel olumsuz deneyimlere karşı savunmasız iradesiz ve kişiliklerinin zayıf olmasına sebep olması çok olasıdır.

Çocuklara iyilik yaptığı düşüncesi ile kendi yapabilecekleri her türlü faaliyeti yemek yemek dahil üstlenen anne ve babaların, ağlamasın diye önüne tablet koyup çizgi filme açmadan mama yemeyen bebeklerin geleceği neslin pratik becerileri motor öğrenme ve kas gelişimi ile kişilik oluşmasının önünde büyük bir engeldir.

İyilik yaptığını düşünerek daha 2 yaşından itibaren bebek ve çocukların kendi kendine yapabilecekleri birçok sorumluluğu üstüne alan değerli anne ve babalar yaptıklarının ilerleyen yıllarda çocuklarına iyilik değil gelişimlerine engel olacakları ihtimalini bir kez daha gözden geçirmelerinin naçizane tavsiyesi ile huzurlu ve sağlıklı günler diliyorum.

Saygılarımla...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.