Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
Köşe Yazarı
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi
 

E-Ticarette Tüketici Hakları İhlaline Dikkatinizi Çekmek İsteriz !

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Değişikliğe göre akıllı telefon, tablet, bilgisayar, akıllı saat gibi elektronik cihazların kutuları açılmamış olsa dahi iade edilemeyecek. Bugüne kadar internet üzerinden alınan tüm cihazlarda kullanmama şartı ile 14 gün içerisinde iade hakkı vardı. Bu hak bazı elektronik cihazlarda 1 Eylül’den itibaren sona erecek. Öncelikle internet üzerinden alınan bir ürünün 14 gün içerisinde şartsız, koşulsuz iade edilmesinin başlıca nedeni tüketicinin o ürünü görerek, dokunarak veya üzerinde deneyerek alamamasından kaynaklıdır. Bu nedenle tüketici aldığı ürünün rengini, ebatını, ölçüsünü, özelliklerini internet üzerinden tam olarak belirlemesi güç olduğundan dolayı iade hakkı tanınmıştır. Aynı durum elektronik cihazlar içinde geçerli. Bizlere gelen şikayetlerde tüketici aldığı bir tabletin özelliklerini tam olarak bilmeyebiliyor veya istenilen ürün yerine farklı bir ürün gönderilebiliyor. Bu durumda tüketicinin cayma hakkının elinden alınması farklı mağduriyetleri ortaya çıkaracaktır. Hatta internet üzerinden satışların azalacağı gibi bizlerden talep edilen tavsiyelere ise “bu cihazları internet üzerinden almayın önerisinde bulunacağız.” E-ticaret aracılığı ile satış yapan firmalar o kadar büyüdü ve gelişti ki satışları, perakende satışlarının önemli ölçüde önüne geçti. Aslında en önemli nokta e-ticaret siteleri bu sektöre tüm koşulları, dezavantajları göze alarak başladılar ve kargo ücreti, iade gibi tüketiciye sunulan hakları kabul ettiler. Bu haliyle dahi satışları ve ciroları yüksek miktarda artarak, devasa büyüdüler. Son düzenlemeden sonra tüketicilerin hak kaybı ile kârlarını katlayarak ticaretlerine devam edecekler! Bunun yanında aynı yönetmelikte tüketiciler, artık iade kargoların ücretini kendileri karşılayacaklar. İnternet üzerinden satış yapan firmalar, şehrin en pahalı caddesinde mağaza açarak yüksek kira bedelleri ödemiyorlar. Onlarca işçi çalıştırarak gelen müşteriyi karşılama hizmeti vermiyorlar. Elektrik, doğalgaz faturaları keza aynı. Giderleri noktasında pek çok avantajları varken kargo ücretini tüketicinin sırtına yüklemek, tüketicileri değil dünyada önemli güç haline gelen internet üzerinden satış yapan firmaları korumak, kollamak ve gözetmek anlamına gelir. Sektör temsilcileri satışları etkilemez gibi açıklamalarda bulunsa da yönetmelik, satışları önemli oranda düşürecektir. Bu denenle tüketicilere verilen hakkın elinden alınması kabul edilemez bir durumdur. Bu karardan yol yakınken geri dönülmelidir.  Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..
Ekleme Tarihi: 20 Nisan 2023 - Perşembe
Cüneyt KÖŞE - Tüketici Köşesi

E-Ticarette Tüketici Hakları İhlaline Dikkatinizi Çekmek İsteriz !

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Değişikliğe göre akıllı telefon, tablet, bilgisayar, akıllı saat gibi elektronik cihazların kutuları açılmamış olsa dahi iade edilemeyecek. Bugüne kadar internet üzerinden alınan tüm cihazlarda kullanmama şartı ile 14 gün içerisinde iade hakkı vardı. Bu hak bazı elektronik cihazlarda 1 Eylül’den itibaren sona erecek.

Öncelikle internet üzerinden alınan bir ürünün 14 gün içerisinde şartsız, koşulsuz iade edilmesinin başlıca nedeni tüketicinin o ürünü görerek, dokunarak veya üzerinde deneyerek alamamasından kaynaklıdır. Bu nedenle tüketici aldığı ürünün rengini, ebatını, ölçüsünü, özelliklerini internet üzerinden tam olarak belirlemesi güç olduğundan dolayı iade hakkı tanınmıştır.

Aynı durum elektronik cihazlar içinde geçerli. Bizlere gelen şikayetlerde tüketici aldığı bir tabletin özelliklerini tam olarak bilmeyebiliyor veya istenilen ürün yerine farklı bir ürün gönderilebiliyor. Bu durumda tüketicinin cayma hakkının elinden alınması farklı mağduriyetleri ortaya çıkaracaktır. Hatta internet üzerinden satışların azalacağı gibi bizlerden talep edilen tavsiyelere ise “bu cihazları internet üzerinden almayın önerisinde bulunacağız.”

E-ticaret aracılığı ile satış yapan firmalar o kadar büyüdü ve gelişti ki satışları, perakende satışlarının önemli ölçüde önüne geçti. Aslında en önemli nokta e-ticaret siteleri bu sektöre tüm koşulları, dezavantajları göze alarak başladılar ve kargo ücreti, iade gibi tüketiciye sunulan hakları kabul ettiler. Bu haliyle dahi satışları ve ciroları yüksek miktarda artarak, devasa büyüdüler. Son düzenlemeden sonra tüketicilerin hak kaybı ile kârlarını katlayarak ticaretlerine devam edecekler!

Bunun yanında aynı yönetmelikte tüketiciler, artık iade kargoların ücretini kendileri karşılayacaklar. İnternet üzerinden satış yapan firmalar, şehrin en pahalı caddesinde mağaza açarak yüksek kira bedelleri ödemiyorlar. Onlarca işçi çalıştırarak gelen müşteriyi karşılama hizmeti vermiyorlar. Elektrik, doğalgaz faturaları keza aynı. Giderleri noktasında pek çok avantajları varken kargo ücretini tüketicinin sırtına yüklemek, tüketicileri değil dünyada önemli güç haline gelen internet üzerinden satış yapan firmaları korumak, kollamak ve gözetmek anlamına gelir.

Sektör temsilcileri satışları etkilemez gibi açıklamalarda bulunsa da yönetmelik, satışları önemli oranda düşürecektir. Bu denenle tüketicilere verilen hakkın elinden alınması kabul edilemez bir durumdur. Bu karardan yol yakınken geri dönülmelidir. 

Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle..

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.