Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Son Osmanlılar-İbrahim Efendi 1913-01.11.1988

Son Osmanlılar-İbrahim Efendi 1913-01.11.1988 İBRAHİM EFENDİ (1913-01.11.1988)                Ailesinin Kandehar’dan büyük dedesine Kandeharî Mehmed Emin Efendi diye bilindiği ilgili kaynakta yazılmıştır. Mutasarrıf Bekir Sıtkı Paşa 1236 (Hicri Takvim) Mehmed Emin Efendi Yunan Ayaklanmasında beraberinde götürür. Orada evlendiği ilgili kaynakta yazılmıştır. Bekir Sıtkı Paşa şimdiki Kazancılar Çarşısı’nda kapısı olan ve diğer ucu Hürriyet Caddesi’ndeki Vakıflar Bölge Binası’na kadar olan yerde tekke ve medrese kurar. Din görevlisi olarak Mehmed Emin Kandeharî Efendi eğitime başlar.                    Mehmed Emin Kandeharî Efendi, medrese eğitim gördükten sonra din görevlisi ataması çıkar ve tayin olur. 1255 (Hicri Takvim) yılında postnişinliği görevi devam eder oğlu Hacı Hüseyin Selami Efendi görevini devr alarak din görevlisi devam edilmiştir. (Hicri Takvim 1299) Oğlu Yunus Beyefendi son din görevlisidir.1925 Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK devrimleri ile Medrese içerisinde bulunan Tekke ve Zaviyeler kapatılmıştır. 1930 yılında vefat eden Yunus Efendi’nin kızında iki oğlu İbrahim ve Ali vardır.                İbrahim Efendi Din Görevlisi olarak 01.11.1988 yılında Sultanbağı Mezarlığı’na vefat etmiştir. İbrahim Efendi’nin ilk hanımından Selami ve ikinci hanımından da Mustafa, Mehmet Emin ve Galip üç oğlu ve iki kızı vardır. YUNUS EFENDİ’NİN OĞLU SELÂMİ BEY’İN ŞEHADETİNİ BİLDİREN YAZI Kütahya ahz-ı asker Şube ……sına Otuzsekizinci alayın üçüncü taburunun Dokuzuncu Bölüğü takım zâbitânından ihtiyat zâbit … Selâmi Efendi ….. Muhaberesi esnasında 22 Kânûnevvel 332 tarihinde ….. kabl-ez zevâl ….. şehîden vefat etmiştir.                Mûmâileyh’in keyfiyet-i  şehadeti, gerek şûbe-i âlilerine ve gerekse muâmelât-ı zâtiyeye …. aldığım mektupta ve memânî sorulmakta olduğundan mûmâileyh âlel usûl celb oldukta tebliğ-i keyfiyet olunması temennadır.                Mûmâileyh bâde-ş şehâde Teşrinevvel 332’de … olmak üzere zâbit vekilliğine emri vürud etmiştir. Şehid mumaileyh Dobruca Muharebesi’nin beditinden nihayetine kadar takımıyle en ileri hatta bulunmuş ve gösterdiği cesaret-i ile taburunda nümûne-i imtisal olmuştur. Meydanda memâsile göre düşman büyük bir kuvvetle takımının işgal ettiği cepheye …. bir baskın yapmış yapmış ve otuz-mevzii istirdad itmiş ve orada  birîşe düşmana kâmilen süngüleyerek yüz düşman ….. kahraman zâbit bu yeri istirdâd itdikten sonra bir düşman piyade mermisiyle şehid düşmüştür.                Selâmi Efendi alayım cesaretiyle temeyyüz itmiş, herkesin muhabbet ve hürmetini kazanmış bir zabit olduğundan olduğundan ailesine tebliği olunmak üzere tafsilat-ı itâ eylerim.                                                                                                                                      38.Alay Kumandanı                                                                                                                                      Kaymakam Kazım Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar M. Mustafa KALYON Sayfa: 106-107-108
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2022 - Perşembe
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Son Osmanlılar-İbrahim Efendi 1913-01.11.1988

Son Osmanlılar-İbrahim Efendi 1913-01.11.1988

İBRAHİM EFENDİ (1913-01.11.1988)

               Ailesinin Kandehar’dan büyük dedesine Kandeharî Mehmed Emin Efendi diye bilindiği ilgili kaynakta yazılmıştır. Mutasarrıf Bekir Sıtkı Paşa 1236 (Hicri Takvim) Mehmed Emin Efendi Yunan Ayaklanmasında beraberinde götürür. Orada evlendiği ilgili kaynakta yazılmıştır. Bekir Sıtkı Paşa şimdiki Kazancılar Çarşısı’nda kapısı olan ve diğer ucu Hürriyet Caddesi’ndeki Vakıflar Bölge Binası’na kadar olan yerde tekke ve medrese kurar. Din görevlisi olarak Mehmed Emin Kandeharî Efendi eğitime başlar.    

               Mehmed Emin Kandeharî Efendi, medrese eğitim gördükten sonra din görevlisi ataması çıkar ve tayin olur. 1255 (Hicri Takvim) yılında postnişinliği görevi devam eder oğlu Hacı Hüseyin Selami Efendi görevini devr alarak din görevlisi devam edilmiştir. (Hicri Takvim 1299) Oğlu Yunus Beyefendi son din görevlisidir.1925 Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK devrimleri ile Medrese içerisinde bulunan Tekke ve Zaviyeler kapatılmıştır. 1930 yılında vefat eden Yunus Efendi’nin kızında iki oğlu İbrahim ve Ali vardır.

               İbrahim Efendi Din Görevlisi olarak 01.11.1988 yılında Sultanbağı Mezarlığı’na vefat etmiştir. İbrahim Efendi’nin ilk hanımından Selami ve ikinci hanımından da Mustafa, Mehmet Emin ve Galip üç oğlu ve iki kızı vardır.

YUNUS EFENDİ’NİN OĞLU SELÂMİ BEY’İN ŞEHADETİNİ BİLDİREN YAZI

Kütahya ahz-ı asker Şube ……sına

Otuzsekizinci alayın üçüncü taburunun Dokuzuncu Bölüğü takım zâbitânından ihtiyat zâbit …

Selâmi Efendi ….. Muhaberesi esnasında 22 Kânûnevvel 332 tarihinde ….. kabl-ez zevâl ….. şehîden vefat etmiştir.

               Mûmâileyh’in keyfiyet-i  şehadeti, gerek şûbe-i âlilerine ve gerekse muâmelât-ı zâtiyeye ….

aldığım mektupta ve memânî sorulmakta olduğundan mûmâileyh âlel usûl celb oldukta tebliğ-i keyfiyet olunması temennadır.

               Mûmâileyh bâde-ş şehâde Teşrinevvel 332’de … olmak üzere zâbit vekilliğine emri vürud etmiştir. Şehid mumaileyh Dobruca Muharebesi’nin beditinden nihayetine kadar takımıyle en ileri hatta bulunmuş ve gösterdiği cesaret-i ile taburunda nümûne-i imtisal olmuştur. Meydanda memâsile göre düşman büyük bir kuvvetle takımının işgal ettiği cepheye …. bir baskın yapmış yapmış ve otuz-mevzii istirdad itmiş ve orada  birîşe düşmana kâmilen süngüleyerek yüz düşman ….. kahraman zâbit bu yeri istirdâd itdikten sonra bir düşman piyade mermisiyle şehid düşmüştür.

               Selâmi Efendi alayım cesaretiyle temeyyüz itmiş, herkesin muhabbet ve hürmetini kazanmış bir zabit olduğundan olduğundan ailesine tebliği olunmak üzere tafsilat-ı itâ eylerim.

                                                                                                                                     38.Alay Kumandanı

                                                                                                                                     Kaymakam Kazım

Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar

M. Mustafa KALYON

Sayfa: 106-107-108

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.