Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Kütahyalı Alim Ve Fazıl Kişiler - Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendi (Günaydın) (1897-17.02.1975)

Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’nin Nefs-i Altıntaş Köyü’nde Hicri T. 1313 Miladi T. 1897 yılında doğmuştur. Babası Molla Ali ve annesi Azime’dir. Köyünde “Sarı Mehmet” diye arkadaşları arasında çağırılıyormuş. Tahsil çağında seferlik ve İstiklal Savaşı olduğu için öğrenimini okul dışında şahşı gayretleri ile yapabilmiştir. 1925 senesinde köyden şehre gelmiş ve Meydan Mahallesi’nde bir ev alarak Kütahya’ya yerleşmiştir. Burada bir manifatura dükkanı ticarete başlamış olan Mehmet Efendi, manevi ve tasavvufi hayatını da ihmal etmeyerek, bu yoldaki büyüklerle tanışmış ve bu zatların himmet ve dualarını almıştır. Bunlar içinde ilk tanıdığı ve intisap ettiği “Duagür Halid Efendi” ‘dir.         Halid Efendi 1940’lı yıllarda Şengül Camii imam hatibiydi. İlgili kaynakta yazar, Halid Efendi ile bu vesileyle tanıştığından bahsetmektedir. Hac vazifesini yapmak için Cizreli Abdülvehhab Efendi’den izin alarak Hacca gittiği ilgili kaynakta bahsedilmektedir. Cizreli Seyyid Muhammed Kadri Hz.’den izin alarak hem din konusunda ilerleme sağlamıştır.         Kütahya’ya has olan gezek kültüründe bulunduğu sırada Kütahya’da milletvekilliği seçimlerinde söylediği ve savunduğu parti kazanmış ve savunduğu fikirlerinin önemi hakkında ilgili kaynakta anılarından bahsedilmiştir.  Hacı Mehmet Efendi’nin kişiliğinden bahsedilmiştir. Kendisinin çok ibadet ettiği, daima güler yüzlü ve hoş sözlü herkese tebessümle davrandığından bahsedilmektedir. Hacı Abdullah Uslu’nun anlattığına göre günde on bin kelime-i tevhid ve bin salavat-ı şerife çekermiş ve bu ibadetin duası ilk gezek toplantısında yapılırmış.         Hacı Mehmet Günaydın Efendi 17 Şubat 1975 tarihinde vefat etmiştir. Hacı Efendi’nin ilham aldığı zatlar arasında Osman Siraceddin Efendi ve Halid-i Zülcenaheyn Hazretleri’nin de bulunduğu oğlu Bahattin Günaydın Bey’den bilgiye ulaştığı bahsedilmektedir. (04.03.1999) Aynı tarihte Bahattin Bey’in misafiri Konyalı Osman Eker Bey’den aldığım bir bilgiyi aynen aktarıyorum:         “Hazret-i Fatıma tüz Zehra validemizin soyundan gelenler Şanlıurfa Harran’ın Zülgeala Küyü’nde oturuyorlar. Harranı Hazretleri’ne 17 km. mesafede.         Kardeşi Hacı Hasan Günaydın da ağır başlı ve mütedeyyin bir zattı. Hacı Mehmet Efendi’nin hanımı Cemile Hanım’dan beş çocuğu olmuştur. Bunlar yaş sırasına göre: Emine, Havva, Hüseyin, Kadriye ve Bahattin’dir.”  Bu bilgilerin kaynağının küçük oğlu Bahattin Günaydın’dan aldığı ilgili kaynakta geçmektedir. Bende merhum Hacı Mehmet Günaydın Beyefendi’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Mustafa Uysal Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar M. Mustafa Kalyon Sayfa: 104-105-106
Ekleme Tarihi: 31 Ekim 2018 - Çarşamba
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Kütahyalı Alim Ve Fazıl Kişiler - Altıntaşlı Hacı Mehmet Efendi (Günaydın) (1897-17.02.1975)

Kütahya’nın Altıntaş İlçesi’nin Nefs-i Altıntaş Köyü’nde Hicri T. 1313 Miladi T. 1897 yılında doğmuştur. Babası Molla Ali ve annesi Azime’dir. Köyünde “Sarı Mehmet” diye arkadaşları arasında çağırılıyormuş. Tahsil çağında seferlik ve İstiklal Savaşı olduğu için öğrenimini okul dışında şahşı gayretleri ile yapabilmiştir. 1925 senesinde köyden şehre gelmiş ve Meydan Mahallesi’nde bir ev alarak Kütahya’ya yerleşmiştir. Burada bir manifatura dükkanı ticarete başlamış olan Mehmet Efendi, manevi ve tasavvufi hayatını da ihmal etmeyerek, bu yoldaki büyüklerle tanışmış ve bu zatların himmet ve dualarını almıştır. Bunlar içinde ilk tanıdığı ve intisap ettiği “Duagür Halid Efendi” ‘dir.

        Halid Efendi 1940’lı yıllarda Şengül Camii imam hatibiydi. İlgili kaynakta yazar, Halid Efendi ile bu vesileyle tanıştığından bahsetmektedir. Hac vazifesini yapmak için Cizreli Abdülvehhab Efendi’den izin alarak Hacca gittiği ilgili kaynakta bahsedilmektedir. Cizreli Seyyid Muhammed Kadri Hz.’den izin alarak hem din konusunda ilerleme sağlamıştır.

        Kütahya’ya has olan gezek kültüründe bulunduğu sırada Kütahya’da milletvekilliği seçimlerinde söylediği ve savunduğu parti kazanmış ve savunduğu fikirlerinin önemi hakkında ilgili kaynakta anılarından bahsedilmiştir.  Hacı Mehmet Efendi’nin kişiliğinden bahsedilmiştir. Kendisinin çok ibadet ettiği, daima güler yüzlü ve hoş sözlü herkese tebessümle davrandığından bahsedilmektedir. Hacı Abdullah Uslu’nun anlattığına göre günde on bin kelime-i tevhid ve bin salavat-ı şerife çekermiş ve bu ibadetin duası ilk gezek toplantısında yapılırmış.

        Hacı Mehmet Günaydın Efendi 17 Şubat 1975 tarihinde vefat etmiştir. Hacı Efendi’nin ilham aldığı zatlar arasında Osman Siraceddin Efendi ve Halid-i Zülcenaheyn Hazretleri’nin de bulunduğu oğlu Bahattin Günaydın Bey’den bilgiye ulaştığı bahsedilmektedir. (04.03.1999) Aynı tarihte Bahattin Bey’in misafiri Konyalı Osman Eker Bey’den aldığım bir bilgiyi aynen aktarıyorum:

        “Hazret-i Fatıma tüz Zehra validemizin soyundan gelenler Şanlıurfa Harran’ın Zülgeala Küyü’nde oturuyorlar. Harranı Hazretleri’ne 17 km. mesafede.

        Kardeşi Hacı Hasan Günaydın da ağır başlı ve mütedeyyin bir zattı. Hacı Mehmet Efendi’nin hanımı Cemile Hanım’dan beş çocuğu olmuştur. Bunlar yaş sırasına göre: Emine, Havva, Hüseyin, Kadriye ve Bahattin’dir.”  Bu bilgilerin kaynağının küçük oğlu Bahattin Günaydın’dan aldığı ilgili kaynakta geçmektedir. Bende merhum Hacı Mehmet Günaydın Beyefendi’ye Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Mustafa Uysal

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar

M. Mustafa Kalyon

Sayfa: 104-105-106

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.