Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Kütahya'daki Son Osmanlılar MUSTAFA HAKKI YEŞİL (MUALLİM)(1905-29.02.1986)

Halkımız tarafından Yeşil Hoca diye bilinen Ulu Camii İmamı, Hattat, Hafız Ahmed İzzet  Yeşil’in oğlu olan Mustafa Hakkı Yeşil 1905 yılında Kütahya’da doğmuştur. Annesi Hatice Hanım “Tüysüz Hoca” diye bilinen alim zatın kızıdır.         İlkokulu bitirdikten sonra 1919 yılında Kütahya Sultanısi’ne kaydolmuş ve yedinci sınıfı okuduktan sonra 1921’de Yunan İşgali olunca okul kapanır. Kütahya’nın kurtuluşundan sonra (14 ay) okul tekrar açılır ve Mustafa Hakkı Yeşil 8. Ve 9. sınıfları da okuyarak Liseyi bitirir.(1924) Daha sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne yaptığı müracaat kabul edilmeyince Konya’da açılan öğretmen kursuna gider ve öğretmenliğe hak kazanır.         İlk öğretmenliğe Zonguldak’taki bir ilkokuldan başlayıp ikinci sene Kütahya’nın Çalköy okuluna tayin olur. 1928’de Saraycık Köyü’nde iken Latin harflerine geçilmesi dolayısıyla Aslanapa Gireği Emrez Köyü’ne görevlendirilmiş ve oradan yedek subay olarak askere gitmiştir. 1930 yılında askerlik görevinde 1946 yılına kadar çeşitli okullarda öğretmenlik görevine devam etmiştir. 1946 yılında Vahit Paşa Kütüphanesi Müdürü olarak atanmıştır. 1969 yılına kadar Türkiye’nin çeşitli kütüphanelerinde görev yaptıktan sonra emekliye ayrılmıştır.         Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam eden hocamız 1969-1973 yılları arasında Başbakanlık arşivinde Kütahya ile ilgili bilgi ve belgeleri toplamaya çalışmıştır. Bundan sonra İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nin teklifini kabul etmiş ve arşiv çalışmalarına devam etmiştir. Bu görevde iken Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve emekli Albay İbrahim Baybora ile 1976 yılına kadar çalışır. Bu yılda hastalanarak bu görevden ayrılır ve İstanbul’daki evinde istirahata çekilir. Bundan sonra 60 yıldan beri yirmi beş binden fazla kitabını topladığı kütüphanesini nasıl değerlendireceğini düşünürken, o zamanki Kütahya Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar ile beraber Ressam Ahmet Yakupoğlu; evine hastalığı dolayısıyla ziyarete gelirler. Kendisine kütüphanesini Kütahya Belediyesi’ne bağışlamasını önerirler. Mustafa Hakkı Yeşil’de bağış için kendi şartlarını bildirir. Belediye Meclisi bu şartları oy birliği ile kabul eder ve 1979-1980 senelerinde “ Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi” kurulur.         1980 yılı ilkbaharında “Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi” merasimle açılır. Açılışında zamanın Kültür Bakanı Tevfik Koraltan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nuri Bayar, Kültür Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Emin Bilgiç, Kütahya Valisi ve Kütahya Belediye Başkanı ile kalabalık bir halk topluluğuyla açılır. Mustafa Hakkı Yeşil 29 Şubat 1986 tarihindevefat etmiştir. Ulucami’de kılınan cenaze namazından sonra naşı Sultanbağı Mezarlığında ebediyete uğurlanmıştır. Mustafa Uysal Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar M. Mustafa Kalyon Kütahya Belediyesi Kültür Yayınları Sayfa:47-48-49-50-51
Ekleme Tarihi: 20 Kasım 2018 - Salı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Kütahya'daki Son Osmanlılar MUSTAFA HAKKI YEŞİL (MUALLİM)(1905-29.02.1986)

Halkımız tarafından Yeşil Hoca diye bilinen Ulu Camii İmamı, Hattat, Hafız Ahmed İzzet  Yeşil’in oğlu olan Mustafa Hakkı Yeşil 1905 yılında Kütahya’da doğmuştur. Annesi Hatice Hanım “Tüysüz Hoca” diye bilinen alim zatın kızıdır.

        İlkokulu bitirdikten sonra 1919 yılında Kütahya Sultanısi’ne kaydolmuş ve yedinci sınıfı okuduktan sonra 1921’de Yunan İşgali olunca okul kapanır. Kütahya’nın kurtuluşundan sonra (14 ay) okul tekrar açılır ve Mustafa Hakkı Yeşil 8. Ve 9. sınıfları da okuyarak Liseyi bitirir.(1924) Daha sonra İstanbul Erkek Lisesi’ne yaptığı müracaat kabul edilmeyince Konya’da açılan öğretmen kursuna gider ve öğretmenliğe hak kazanır.

        İlk öğretmenliğe Zonguldak’taki bir ilkokuldan başlayıp ikinci sene Kütahya’nın Çalköy okuluna tayin olur. 1928’de Saraycık Köyü’nde iken Latin harflerine geçilmesi dolayısıyla Aslanapa Gireği Emrez Köyü’ne görevlendirilmiş ve oradan yedek subay olarak askere gitmiştir. 1930 yılında askerlik görevinde 1946 yılına kadar çeşitli okullarda öğretmenlik görevine devam etmiştir. 1946 yılında Vahit Paşa Kütüphanesi Müdürü olarak atanmıştır. 1969 yılına kadar Türkiye’nin çeşitli kütüphanelerinde görev yaptıktan sonra emekliye ayrılmıştır.

        Emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam eden hocamız 1969-1973 yılları arasında Başbakanlık arşivinde Kütahya ile ilgili bilgi ve belgeleri toplamaya çalışmıştır. Bundan sonra İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nin teklifini kabul etmiş ve arşiv çalışmalarına devam etmiştir. Bu görevde iken Prof. Dr. İsmail Hakkı Uzunçarşılı ve emekli Albay İbrahim Baybora ile 1976 yılına kadar çalışır. Bu yılda hastalanarak bu görevden ayrılır ve İstanbul’daki evinde istirahata çekilir. Bundan sonra 60 yıldan beri yirmi beş binden fazla kitabını topladığı kütüphanesini nasıl değerlendireceğini düşünürken, o zamanki Kütahya Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar ile beraber Ressam Ahmet Yakupoğlu; evine hastalığı dolayısıyla ziyarete gelirler. Kendisine kütüphanesini Kütahya Belediyesi’ne bağışlamasını önerirler. Mustafa Hakkı Yeşil’de bağış için kendi şartlarını bildirir. Belediye Meclisi bu şartları oy birliği ile kabul eder ve 1979-1980 senelerinde “ Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi” kurulur.

        1980 yılı ilkbaharında “Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi” merasimle açılır. Açılışında zamanın Kültür Bakanı Tevfik Koraltan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nuri Bayar, Kültür Bakanlığı Müşteşarı Prof. Dr. Emin Bilgiç, Kütahya Valisi ve Kütahya Belediye Başkanı ile kalabalık bir halk topluluğuyla açılır. Mustafa Hakkı Yeşil 29 Şubat 1986 tarihindevefat etmiştir. Ulucami’de kılınan cenaze namazından sonra naşı Sultanbağı Mezarlığında ebediyete uğurlanmıştır.

Mustafa Uysal

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Kütahya’da Son Osmanlılar

M. Mustafa Kalyon

Kütahya Belediyesi Kültür Yayınları

Sayfa:47-48-49-50-51

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.