Değerli Tüketici dostlarım, yıllar önce benim de yaşadığım,-kurtulmak için çok çaba sarf ettiğim-olay kantin işletmecimiz Şükrü ÖZTEN’in babasının da başına gelmiş,ne yapabileceğini danışınca başka dostlara da uyarı olsun diye bu satırları yazıyorum..
Bir caddede, AVM'de veya parkta vatandaşın önünü kesen uyanık kişiler, bedava tatil çekilişi için anket doldurtuyorlar. Çekiliş bahanesiyle anket dolduran her vatandaşı ayırt etmeden bedava tatil kazandınız diyerek yıldızlı otellere eşli olarak davet ediyorlar. Bu davete katılan vatandaşlara hediye tatil yerine düşünme fırsatı vermeden, oldu - bittiye getirilerek DEVRE MÜLK satışı yapılıyor. Akşam otelin lobisinde toplanan vatandaşlara "yarın gelirsen bu fiyata alamazsın, tatil hediyeni kazanamazsın, yarın sabah 9'da noterde olmanız gerekiyor" diyerek getirdikleri POS cihazı ile anında kredi kartı ile peşinat alıp senet imzalatıyorlar.
Özellikle tüketicilerimiz bu tür alım yapmak istiyorsa acele ile karar vermemesi gerekir. Çünkü bu satışı yapanlar profesyonel kişilerdir. Tüketiciye düşünme fırsatı vermeden anlattıkları ile çok çabuk kandırabiliyorlar. Vatandaş bu tür yerleri alacaksa şu detayları göz ardı etmemelidir. Satın alınan mülk hâlihazırda ise tapusunun alınması ücretinin verilmesi en sağlam yoldur. İleriki ay veya yıllarda tamamlanacak, bir nüshası vatandaşta olmayan sözleşmelerle bu yapılara vatandaşların girmemesi gerekir.
İster ücret ödeyen, isterse senet veya sözleşme imzalayan tüketici, işyeri dışında bir satış yapıldığı için 14 gün içerisinde cayma hakkına sahiptir. 6502 sayılı yasanın 50/6. maddesi ile Uzun Süreli Tatil Hizmeti Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 7.maddesi uyarınca tüketici, on dört gün (14) içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. 14 gün içerisinde cayma hakkıyla ilgili pek çok Yargıtay kararı da bulunmaktadır.
Devre mülk sözleşmesinin iptali, yani cayma bildirimi noter kanalı ile ya da ilgili firmanın yetkilisine imza karşılığı tebliğ edilen cayma bildirimi ile gerçekleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde devre mülk sözleşmesinin iptali için yapılan bildirimler geçersiz olmaktadır.
Devre mülk sözleşmesinin iptali, telefonda yapılan bildirimlerle geçerli olmamaktadır. Her ne kadar karşı taraf yani satıcı telefonda yardım edebileceklerini söylemiş dahi olsa da telefonla yapılan iptal bildirimleri geçerli olmamaktadır. Bu da dikkat etmemiz gereken bir diğer husustur.
Son söz olarak: tüketicimizin bir devre mülk satın alma ihtiyacı yoksa, bu tür davetlere HAYIR demekte gecikmemesini salık veriyoruz.
Sağlıklı ve sorunsuz günler dileğiyle.