Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Germiyanoğlu Devleti ve Siyasal Konumu

          Türkiye Selçukları Devletleri Anadolu’da Türkleşme ve İslamlaşma Savaşları ile devam süreçte günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti ile İslam Sancağı ülkemiz güçlü bir şekilde yaşamaktayız. Haçlı Seferleri’nin en sık olduğu savaşlarda karşı Selçuklu İmparatorluğu yıkılmış, Beyliklere bölünmüş ve bu savaş dönemlerinde çok sayıda Müslüman hayatını kaybederek şehadate ulaşmıştır. Süleyman Şah orduları bu bölgeleri ele geçirmiştir. Germiyanoğlu Devleti bu dönemde Anadolu’nun Türkleşme ve İslamlaşma Dönemi’nde en önemli konumda olup günümüzde de hem Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışı 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında Başkomutanlık Meydan Muhareberesi ile Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığı göstermiştir.           Mesalikülebsar, Germiyanoğlu Hükümeti’ne merbut yedi yüz şehir ve ve kal’a bulunduğunu  beyan etmektedir.  Yine bu eser Germiyanoğlu memalikini  olarak gösterdiği gibi Germiyanoğlu Beyliği’nin Garp Dağları’ndan Menderes Nehri’nin çıktığını ve bu nehrin setrisefaisene müsait olduklarını beyan eder.           Mesalikülebsar (Kütay) dediği Kütahya’dan başka (Ser Köy- Gümüşşar) olarak bahsedilir. Önemi ise Frig Vadisi yakın aynı anda da İpek Yolu, Baharat Yolu’na yakın bir konumda  Mesalikülebsar şehri olmasının tarihin en önemli anlarından biri olarak gösterebiliriz. Roma Devleti Savaşları başarısız bir şekilde olmasından yıkılarak Doğu Roma Devleti’nin yerine Bizans İmparatorluğu kurulsa da denizcilik, silah üretimi ve savaş tarzlarının Roma Devleti’ne  Devleti Kızıl Elma anlayışı diğer beyliklere güçlü konumda olmasına rağmen bulunduğu coğrafyayı koruyarak Doğu İslam Medenyeti Savaş tarzı (Kurt Kapanı vb.), silah üretimi üzerine güçlenme hazırlıkları yapmıştır.           Camiuddüvel; Germiyan’a tabi olarak şu şehirleri sayar:           Kütahya,Uşşak, Gediz, Silinti, Kula, Tahure, Tavşanlı, Simav,Eğrigöz (Emet), Ezine (Sarayköy), Banaz, Işıklı, Baklan, Donuzlu (Denizli), Honaz, Dazkırı, Geyikler, Homa, Gököyük, Çarşamba(Buldan), Dinay Maa Eşme, Şeyhlü ve Saire’dir. Sonradan Karahisar sahibinde ilave edildiğini 1. Yakup Bey kısmında söylemiştik.           Frig Devleti, Eti Devleti, Hitit Devleti, Efes Devleti, İyonya Devleti, Sardes Devleti, Roma İmparatorluğu ve Bizans Devleti bu bölgede kurulduğu düşünülürse kozmopolitik ve mozaik bir medeniyet konumu olmasına rağmen Müslümanlaşma ve İslamlaşma konusunda yüzyıllardır savaş coğrafyasında sonrası daha düzenli ve tarım bölgesi olmuştur. Germiyanoğlu Mimarisi, çinicilik, madencilik (Gümüşşar), tarım (siyez buğdayı- Seyitömer Höyüğü 3 adet mercimek) gibi önemli örnekler  Germiyanoğlu Beyliği’nin önemini ortaya koymaktadır. Kütahya’da kurulan Medeniyetler ve onlar hakkında Bilimsel Çalıştay yaparak şehrimizin İslam öncesi ve İslam sonrası dönemde farklılıkları konusunda bilimsel ve akademik olarak anlatılması gerektiğini düşünmekteyim. Mustafa UYSAL Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Kütahya Şehri İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu Sayfa: 68
Ekleme Tarihi: 19 Ağustos 2021 - Perşembe
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Germiyanoğlu Devleti ve Siyasal Konumu

          Türkiye Selçukları Devletleri Anadolu’da Türkleşme ve İslamlaşma Savaşları ile devam süreçte günümüzde de Türkiye Cumhuriyeti ile İslam Sancağı ülkemiz güçlü bir şekilde yaşamaktayız. Haçlı Seferleri’nin en sık olduğu savaşlarda karşı Selçuklu İmparatorluğu yıkılmış, Beyliklere bölünmüş ve bu savaş dönemlerinde çok sayıda Müslüman hayatını kaybederek şehadate ulaşmıştır. Süleyman Şah orduları bu bölgeleri ele geçirmiştir. Germiyanoğlu Devleti bu dönemde Anadolu’nun Türkleşme ve İslamlaşma Dönemi’nde en önemli konumda olup günümüzde de hem Osmanlı İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun yıkılışı 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında Başkomutanlık Meydan Muhareberesi ile Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlılığı göstermiştir.

          Mesalikülebsar, Germiyanoğlu Hükümeti’ne merbut yedi yüz şehir ve ve kal’a bulunduğunu  beyan etmektedir.  Yine bu eser Germiyanoğlu memalikini  olarak gösterdiği gibi Germiyanoğlu Beyliği’nin Garp Dağları’ndan Menderes Nehri’nin çıktığını ve bu nehrin setrisefaisene müsait olduklarını beyan eder.

          Mesalikülebsar (Kütay) dediği Kütahya’dan başka (Ser Köy- Gümüşşar) olarak bahsedilir. Önemi ise Frig Vadisi yakın aynı anda da İpek Yolu, Baharat Yolu’na yakın bir konumda  Mesalikülebsar şehri olmasının tarihin en önemli anlarından biri olarak gösterebiliriz. Roma Devleti Savaşları başarısız bir şekilde olmasından yıkılarak Doğu Roma Devleti’nin yerine Bizans İmparatorluğu kurulsa da denizcilik, silah üretimi ve savaş tarzlarının Roma Devleti’ne  Devleti Kızıl Elma anlayışı diğer beyliklere güçlü konumda olmasına rağmen bulunduğu coğrafyayı koruyarak Doğu İslam Medenyeti Savaş tarzı (Kurt Kapanı vb.), silah üretimi üzerine güçlenme hazırlıkları yapmıştır.

          Camiuddüvel; Germiyan’a tabi olarak şu şehirleri sayar:

          Kütahya,Uşşak, Gediz, Silinti, Kula, Tahure, Tavşanlı, Simav,Eğrigöz (Emet), Ezine (Sarayköy), Banaz, Işıklı, Baklan, Donuzlu (Denizli), Honaz, Dazkırı, Geyikler, Homa, Gököyük, Çarşamba(Buldan), Dinay Maa Eşme, Şeyhlü ve Saire’dir. Sonradan Karahisar sahibinde ilave edildiğini 1. Yakup Bey kısmında söylemiştik.

          Frig Devleti, Eti Devleti, Hitit Devleti, Efes Devleti, İyonya Devleti, Sardes Devleti, Roma İmparatorluğu ve Bizans Devleti bu bölgede kurulduğu düşünülürse kozmopolitik ve mozaik bir medeniyet konumu olmasına rağmen Müslümanlaşma ve İslamlaşma konusunda yüzyıllardır savaş coğrafyasında sonrası daha düzenli ve tarım bölgesi olmuştur. Germiyanoğlu Mimarisi, çinicilik, madencilik (Gümüşşar), tarım (siyez buğdayı- Seyitömer Höyüğü 3 adet mercimek) gibi önemli örnekler  Germiyanoğlu Beyliği’nin önemini ortaya koymaktadır. Kütahya’da kurulan Medeniyetler ve onlar hakkında Bilimsel Çalıştay yaparak şehrimizin İslam öncesi ve İslam sonrası dönemde farklılıkları konusunda bilimsel ve akademik olarak anlatılması gerektiğini düşünmekteyim.

Mustafa UYSAL

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Kütahya Şehri

İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu

Sayfa: 68

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.