Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Frigya Devleti Ve Günümüzde Tarihi Kazılarla Var olduğu Bilinen Şehirl

  Yazılıkaya: Midas’ın mezarı olup Seyitgazi’dedir. Arslankaya: Dura civarındadır. Deliklitaş: Tavşanlı civarındadır. Malıtaş: Miranbalı civarındadır. Küçükyazılıkaya: Midas’ın mezarı civarındadır.  olmak üzere Tavşanlı’da (Beyköy)-Emet(Eğrigöz) kazasında Demirli mezarlıklarında ve Gümüş Nahiyesi’nin Çukurca civarında (Kurtkayası) vardır. Nakoeeya: Frigya’nın büyük ve müstahkem bir şehri olup Eskişehir(Seyitgazi) mevkiindeydi. Şehir (Naklolüs) tarafından imar edildiği düşünülmektedir. Kesin bilgiler vermek için kitabe ve yazılı kaynaklar ile mümkün olabilmektedir.  (1275 Hicri Takvim-1858 Miladi Takvim) senesinde gezen Mösyö (Bart) Nakoleeya’yı Seyidgazi yakınında Primnesüs olarak ilgili kaynakta gösterilmiştir. Halbuki Şarl Teksiye burada yani Seyidgazi merkezinde Nakoleeya ismini bir havi bir kitabe okuduğunu beyan etmektedir. Mideüm: Mideüm/Midüm şehri Sakarya Nehri üzerinde olup Eskişehir’de bulunmaktadır. Sivrihisar İlçesi civarında Arapören bulunulduğu ancak savaşlar ile harap olduğu söylenmektedir. Özelliklede Bizans İmparatorluğu döneminde daha fazla harap ve yıkım yaşadığını ilgili kaynakta yazmaktadır. Kadi: Günümüzde Gediz İlçesi’nin bulunduğu bölgede yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu vaktinde din merkezi olarak ilgili kaynakta yazmaktadır. Sinaos: Simav Gölü kenarına yakın bir mevkideydi. İzani: İzani şehri Frigya’nın en önemli şehri olarak ilgili kaynakta yazmaktadır. Frigya’dan sonra birçok medeniyeti merkez ve baş şehir olarak önem arz etmektedir. Akmonya: Şimdiki Uşak Kenti’nde yer almaktadır. Kazı çalışmaları daha farklı kanıt ve eserlerle belgelendiği an daha bilgi sahibi olmamız mümkün olacaktır. Süleymanlı Harabeleri: Uşak Şehri’nin Ulubey İlçesi civarında yer almaktadır. 40 kilometre yakın bir uzaklıktadır. Triyanopolis: Uşak Kent merkezi 30 kilometre ve Banaz’ın Ahat Köyü civarındadır. Angir:  Firijya Angiri diyerek biliniyor. Küçük yerleşke olan bu şehirde yeryüzü şekilleri Germiyanoğulları Devleti Devri’nde Katalan Ordusu vaktinde zarar görmüştür. Dorilleüm: Karacahisar civarında bulunmakta ancak Eskişehir Kent Merkezine uzak bir mevkide bulunmaktadır. Mustafa UYSAL Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Bizans ve Selçukiylerle Germiyan ve Osman Oğulları Zamanında “Kütahya Şehri” İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu Sayfa: 3-4-5-6
Ekleme Tarihi: 25 Ocak 2023 - Çarşamba
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Frigya Devleti Ve Günümüzde Tarihi Kazılarla Var olduğu Bilinen Şehirl

 

Yazılıkaya: Midas’ın mezarı olup Seyitgazi’dedir.

Arslankaya: Dura civarındadır.

Deliklitaş: Tavşanlı civarındadır.

Malıtaş: Miranbalı civarındadır.

Küçükyazılıkaya: Midas’ın mezarı civarındadır.

 olmak üzere Tavşanlı’da (Beyköy)-Emet(Eğrigöz) kazasında Demirli mezarlıklarında ve Gümüş Nahiyesi’nin Çukurca civarında (Kurtkayası) vardır.

Nakoeeya: Frigya’nın büyük ve müstahkem bir şehri olup Eskişehir(Seyitgazi) mevkiindeydi. Şehir (Naklolüs) tarafından imar edildiği düşünülmektedir. Kesin bilgiler vermek için kitabe ve yazılı kaynaklar ile mümkün olabilmektedir.  (1275 Hicri Takvim-1858 Miladi Takvim) senesinde gezen Mösyö (Bart) Nakoleeya’yı Seyidgazi yakınında Primnesüs olarak ilgili kaynakta gösterilmiştir. Halbuki Şarl Teksiye burada yani Seyidgazi merkezinde Nakoleeya ismini bir havi bir kitabe okuduğunu beyan etmektedir.

Mideüm: Mideüm/Midüm şehri Sakarya Nehri üzerinde olup Eskişehir’de bulunmaktadır. Sivrihisar İlçesi civarında Arapören bulunulduğu ancak savaşlar ile harap olduğu söylenmektedir. Özelliklede Bizans İmparatorluğu döneminde daha fazla harap ve yıkım yaşadığını ilgili kaynakta yazmaktadır.

Kadi: Günümüzde Gediz İlçesi’nin bulunduğu bölgede yer almaktadır. Bizans İmparatorluğu vaktinde din merkezi olarak ilgili kaynakta yazmaktadır.

Sinaos: Simav Gölü kenarına yakın bir mevkideydi.

İzani: İzani şehri Frigya’nın en önemli şehri olarak ilgili kaynakta yazmaktadır. Frigya’dan sonra birçok medeniyeti merkez ve baş şehir olarak önem arz etmektedir.

Akmonya: Şimdiki Uşak Kenti’nde yer almaktadır. Kazı çalışmaları daha farklı kanıt ve eserlerle belgelendiği an daha bilgi sahibi olmamız mümkün olacaktır.

Süleymanlı Harabeleri: Uşak Şehri’nin Ulubey İlçesi civarında yer almaktadır. 40 kilometre yakın bir uzaklıktadır.

Triyanopolis: Uşak Kent merkezi 30 kilometre ve Banaz’ın Ahat Köyü civarındadır.

Angir:  Firijya Angiri diyerek biliniyor. Küçük yerleşke olan bu şehirde yeryüzü şekilleri Germiyanoğulları Devleti Devri’nde Katalan Ordusu vaktinde zarar görmüştür.

Dorilleüm: Karacahisar civarında bulunmakta ancak Eskişehir Kent Merkezine uzak bir mevkide bulunmaktadır.

Mustafa UYSAL

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Bizans ve Selçukiylerle Germiyan ve Osman Oğulları Zamanında “Kütahya Şehri”

İsmail Hakkı Uzunçarşılıoğlu

Sayfa: 3-4-5-6

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.