Tüm dünyayı sarsan Covid-19 pandemi günlerinden geçmekteyiz. Evlerimize sığmakta zorlandığımız bugünlerde #hayat devam etsin diye Tüketici Birliği Federasyonu olarak; banka kredi taksitlerimiz,kredi kartı ve bankalara olan diğer ödemelerimiz faizsiz üç ay ertelensin diyoruz.
Pandemi ile savaşın henüz başında iken, ileride yaşanacak ekonomik sıkıntılara işaret eden Tüketici Birliği Federasyonu (TBF), #hayatdevametsindiye başlıklı bir kampanya başlatarak; bankalara olan kredi, kredi kartı, elektrik, su, doğalgaz, iletişim, ev ve işyeri kira ödemelerinin faizsiz ötelenmesi talebini gündeme getirdi.
Devletimizin bu hususta aldığı önlemleri dikkatle ve takdirle izlemekteyiz ‘kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında indirime gidildiği; diğer taraftan da bankaların kredi taksitlerini, üç ay faizli olarak öteleme yaptığını görmekteyiz. Merkez Bankası tarafından kredi kartı işlemlerinde uygulanan gecikme faizi ve akti faizde indirime gidilmiştir. Bilindiği üzere dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanır. Kalan hesap bakiyesine, asgarî tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz (oran 1,25), asgarî tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise gecikme faizi (1,55) uygulanır.”
Tüketicilerimiz kredi kartlarında faiz indirimi istememekte, herkesin eve kapandığı bu dönemde faizsiz erteleme beklemektedirler “Tüketiciler üç aylık kredi kartı ödemelerinin faizsiz ertelenerek, üç ay sonrası 12 eşit taksit ile kredi kartları limitini etkilemeden ödenmesini talep etmektedir. Merkez Bankası tebliği her zaman olduğu gibi bu kez de bankalar lehine bir düzenlemistir.
“Tüketicinin talebi kredi kartlarında olduğu gibi, ödemelerin faizsiz şekilde üç ay ötelenmesidir. Üç ay sonra taksitlere kaldığı yerden aylık taksitler halinde devam edilmeli, ya da üç aylık toplam ödeme tutarları faizsiz on iki aya bölünerek, mevcut taksitlere ilave edilmelidir”
“Pandemi ile savaşın sürdüğü bugünlerde #hep birlikte başaracağız diyorsak, ekonomik olarak güçsüz olan tüketiciyi korumak ve yaşatmak zorundayız”
“Şimdiye kadar kadar tüketici üzerinden birçok kazanç elde eden bankalar bu süreçte ellerini taşın altına koymalılar”