Dünya ülkelerinin her birinin bir sürü derdi varken, tüm dünyayı etkileyen covid19 denen ne olduğu nasıl olduğu henüz netlik kazanmamış bir illetle mücadele etmeye ve bu illetten, hem sağlık, hem ekonomik olarak en az hasarla çıkmanın hesapları yapılırken Kütahya'm ne haldedir, ne durumdadır bir bakalım dedim.....
Özelleştirmenin en çok mağdur edilen İli kapsamında olan Kütahya'nın hala emekliler şehri olma özelliğini elinde bulundurduğuna hepimiz şahit ve bire bir yaşıyoruz.
Şöyle geriye doğru bakacak olursak, şimdiki Çarşamba ve cumartesi pazarlarının kurulduğu alanın adı Çamlıbahçe idi. Azot ve Şeker fabrikalarının işçi servislerinin.... Hilton otelinin bulunduğu alan GLİ lojmanları ve arka kısmı ise Seyit Ömer termik santrali işçilerinin servis otobüslerinin indir-bindir alanıydı.
Akşam olup, bu fabrikaların işçi servisleri gelmeye başladığında, Cumhuriyet caddesinde insan seli oluşurdu.
Hele ki maaş günü olduğunda servisten inen işçiler çarşıya dağılır. Kimi taksitlerini öder, kimileri de aylık ihtiyaçlarını karşılardı. Esnafında yüzü gülerdi.
O zamanlar bu fabrikalarda çalışanlar, Kamu çalışanlarına göre iki..üç kat maaş alırlardı.
Özelleştirme kapsamında bu işletmeler ve daha sonra kurulanlar dahil hepsi satılınca, yeni işletme sahipleri hem işçi sayısını azalttılar hem de maaşları asgari ücrete indirdiler.
Geçen zaman içerisinde yeni iş yerleri açılmadığı gibi, asgari ücretin hayat şartlarının çok gerisinde kalması iş sahaları olmaması genç neslin göç etmesine neden oldu.
Kütahya esnafı asgari ücretle çalışan işçi ve emeklisi ile baş başa bırakıldı.
Asgari ücretin alım gücünün sınırlı olması her sektör esnafı zor durumda bıraktığı. Kimi esnaf küçüldü, kimisi ise çeşitli nedenlerle iş yerini kapatmak zorunda kaldı.
Şu anda Kütahya esnafını ayakta tutan üst görevli Kamu personeli ve özelleştirme öncesi yüksek maaş alan ve dolayısıyla emekli maaşı da yüksek olan eski işçi emeklileridir.
Kütahya için asıl tehlike çanları özelleştirme öncesinde çalışan işçi kesiminin ileri yaşlara ulaşması ve Allah GECİNDEN versin vefat etmeye başlamış olmalarıdır.
Belirli bir süre sonra yüksek emekli maaşı alan emeklilerin azalması, onların yerini asgari ücret üzerinden emekli olanların alması esnafı biraz daha dar boğaza sokacağı gibi, geçinemeyen asgarî ücret emeklisinin düşük ücretle ve sigortasız ek iş yapma zaruriyetinin doğması, hayata yeni atılacak genç iş gücünü ekarte edeceği dolayısıyla iş gücü göçünü de hızlandıracaktır..
Emeklilerin azalması.... Genç iş gücü sahibi olanların başka şehirlere göç etmesi ile nüfus artış dengesinin bozulmasına ve azalan nüfus neticesinde her alanda küçülme yaşanacağı aşikârdır.
SONUÇ OLARAK;
Göç tüm hızıyla devam ettiği, mevcut ve açılması düşünülen OSB'ne çalışan sayısı fazla ve köklü yatırımcı gelmez ise.. Getirilemez ise.. Bir dönem büyük şehir olma efsanesi ile avutulan Kütahya... BÜYÜK NAHİYE olma yolunda hızla yol alacaktır. Haberiniz olsun...
ALLAH SONUMUZU HAYIR EYLESİN....