Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
Köşe Yazarı
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi
 

Kütahya Meşahiri Yahya Efendi

Kütahyalılar; meşhur (Şeyh Abdullah ilahi) evladı olup bu soydandır. Babası Ebül’kabul Abdurrahman Efendi (1060 H. 1650 M.)  ile (1070 H. 1659 M.) tarihleri arasında Kütahya’da müftülük etmiştir.           Yahya efendi ( 1152 H. 1739 M.) senesinde vafat edip Kütahya’da musalla kabristanına defnedilmiştir. Babası gibi ilmiyye sınıfından idi. Şu güzel beyit Yahya Efendinindir: Bugün hengamı  vaslı dilrubadan  ben elim çektim Sizindir gayrı biz öksüz kalırsak herçi bad’abad            Yahya Efendi’nin oğlu Feyzullah Efendi de ulemadan olup (1173 H. 1759 M.) da vefat ile babasının yanına defnolunmuştur.            Bunlardan başka Kütahya Vilayeti’nin değil, yalnız Kütahya kazası dahilinde yetişmiş olan bir hayli ricai daha bulanacağı tabii isede ben bu kadarının tercemei hallerini elde edebildim. Vilayete ait ikinci kısım yazılırken oraların tarih ve Meşahirinden ayrıca de ayrıca bahsolunacaktır.           Kütahyalı mütebbi gençlerin, bu eserin noksanlarını ikmal ile mükemmel bir Kütahya tarihi yazacak malezimeyi ihzar eylemeleri pek ziyade arzu olunur.           Evliya Çelebi; seyahatnamesinde Kütahya’da ekserisi bugün de malum olan bazı ziyaret yerlerinden bahsediyor ki şunlardır:           Yine Evliya Çelebi (Elmevla Yakup) diye Kütahya Kadısı iken vefat ederek, Balıklı Hamamı kurbine defnilen v e kabri mamur olan bir zaten de bahsediliyor. Mevlana Yakup, Kanuni Süleyman’ın Şehzadesi  Şehit Mustafa’nın mensubinden olduğu ilgili kaynakta geçmektedir.           Bunlardan başka yine Evliya Çelebi’de aynen şu kayıtlar vardır: Pirler Sultan; namı diğer kara donlu Sultan Şam mahallesinde Şeyh Seyit Nureddin Sultan (tekkesinde meftun) İshak Fakih imaretinde Germiyan oğlu Sultan Yakup Laleli çeşme mahallesinde (küçük dede kabri) Meydan mahallesi mezarlığında (küçük dede kabri) Meydan mahallesi mezarlığında (Eşşeyh Hacı Bayram Sultan) Hıdırlık Sultan Hezar Dinar Sultan: Fatih’i Kütahya’dır. Zaviyesinde asudedir. Emlahüşşuara şeyhi Kütahya kurbinde (Dumlupınar) köyünde medfundur. Kütahya’da bu kabirlerden başka Ahi Mustafa, Ahi Cemallettin.. ila gibi Ahi Ricalinin kabirleri vardır. Bunlardan Ahi Cemalettin’in, yukarıda Germiyan kitabeleri kısmındaki silsede ( S.86 ve 87) ismi geçen Hacı İbrahim Cemal olması muhtemeldir. Not: Makale ilgili kaynaktan aynen yazılarak kaleme alınmıştır.   Mustafa Uysal Araştırmacı-Yazar Kaynakça: Bizans ve Selçukiylerle Germiyan ve Osman Oğulları Zamanında Kütahya Şehri Yazan:Balıkesir Meb’usu, Kütahya Fahri Hemşerisi Uzun Çarşılıoğlu İsmail Hakkı Sayfa: 274-275
Ekleme Tarihi: 22 Mayıs 2019 - Çarşamba
Mustafa UYSAL - Tarih Köşesi

Kütahya Meşahiri Yahya Efendi

Kütahyalılar; meşhur (Şeyh Abdullah ilahi) evladı olup bu soydandır. Babası Ebül’kabul Abdurrahman Efendi (1060 H. 1650 M.)  ile (1070 H. 1659 M.) tarihleri arasında Kütahya’da müftülük etmiştir.

          Yahya efendi ( 1152 H. 1739 M.) senesinde vafat edip Kütahya’da musalla kabristanına defnedilmiştir. Babası gibi ilmiyye sınıfından idi. Şu güzel beyit Yahya Efendinindir:

  • Bugün hengamı  vaslı dilrubadan  ben elim çektim
  • Sizindir gayrı biz öksüz kalırsak herçi bad’abad

           Yahya Efendi’nin oğlu Feyzullah Efendi de ulemadan olup (1173 H. 1759 M.) da vefat ile babasının yanına defnolunmuştur.

           Bunlardan başka Kütahya Vilayeti’nin değil, yalnız Kütahya kazası dahilinde yetişmiş olan bir hayli ricai daha bulanacağı tabii isede ben bu kadarının tercemei hallerini elde edebildim. Vilayete ait ikinci kısım yazılırken oraların tarih ve Meşahirinden ayrıca de ayrıca bahsolunacaktır.

          Kütahyalı mütebbi gençlerin, bu eserin noksanlarını ikmal ile mükemmel bir Kütahya tarihi yazacak malezimeyi ihzar eylemeleri pek ziyade arzu olunur.

          Evliya Çelebi; seyahatnamesinde Kütahya’da ekserisi bugün de malum olan bazı ziyaret yerlerinden bahsediyor ki şunlardır:

          Yine Evliya Çelebi (Elmevla Yakup) diye Kütahya Kadısı iken vefat ederek, Balıklı Hamamı kurbine defnilen v e kabri mamur olan bir zaten de bahsediliyor. Mevlana Yakup, Kanuni Süleyman’ın Şehzadesi  Şehit Mustafa’nın mensubinden olduğu ilgili kaynakta geçmektedir.

          Bunlardan başka yine Evliya Çelebi’de aynen şu kayıtlar vardır:

  1. Pirler Sultan; namı diğer kara donlu Sultan
  2. Şam mahallesinde Şeyh Seyit Nureddin Sultan (tekkesinde meftun)
  3. İshak Fakih imaretinde Germiyan oğlu Sultan Yakup
  4. Laleli çeşme mahallesinde (küçük dede kabri)
  5. Meydan mahallesi mezarlığında (küçük dede kabri)
  6. Meydan mahallesi mezarlığında (Eşşeyh Hacı Bayram Sultan)
  7. Hıdırlık Sultan
  8. Hezar Dinar Sultan: Fatih’i Kütahya’dır. Zaviyesinde asudedir.
  9. Emlahüşşuara şeyhi Kütahya kurbinde (Dumlupınar) köyünde medfundur.

Kütahya’da bu kabirlerden başka Ahi Mustafa, Ahi Cemallettin.. ila gibi Ahi Ricalinin kabirleri vardır. Bunlardan Ahi Cemalettin’in, yukarıda Germiyan kitabeleri kısmındaki silsede ( S.86 ve 87) ismi geçen Hacı İbrahim Cemal olması muhtemeldir.

Not: Makale ilgili kaynaktan aynen yazılarak kaleme alınmıştır.

 

Mustafa Uysal

Araştırmacı-Yazar

Kaynakça: Bizans ve Selçukiylerle Germiyan ve Osman Oğulları Zamanında

Kütahya Şehri

Yazan:Balıkesir Meb’usu, Kütahya Fahri Hemşerisi

Uzun Çarşılıoğlu İsmail Hakkı

Sayfa: 274-275

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.