Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem
Köşe Yazarı
Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem
 

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.  Bu anlamlı gün; Kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşımaktadır. Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla ilgili sürece bir göz atacak olursak ; Ülkemizde Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir. 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Ama maalesef 84 yıl öncesinde kabul edilen bu haklara karşın beklenen randıman alınamamış ve pek az hanım siyasi hayatta boy göstermektedir. En azından yarıya yakın bir hanımın idareci olması gerekirken bugün gelinen noktada pek az hanım idareci olarak görev yapmaktadır. Oysa İngiltere, Almanya gibi ileri ve medeni ülkelerin başbakanları bayandır. Bizim Cumhuriyet tarihimizde de sadece Tansu Çiller'i Başbakan olarak görmekteyiz. Ülkemizde kadınlara haklar tanınmak bir yana son yıllarda kadına şiddet uygulanması ve kadın cinayetleri sayısında büyük bir artış yaşanmaktadır. Bu konuda gün geçmiyor ki bir kadın eşinin şiddetine maruz kalmasın?   öldürülmesin? Gerçekten de bu sorunun tavan yaptığı günümüzde Parlamento'dan da hiçbir düzenleme gelmemektedir. Parlamentomuz bir aylık çalışmadan sonra market poşetlerinin ücreti olmasıyla ilgili bir yasal düzenlemeyi hayata geçirdi. Kadına şiddet ve kadın ölümleri bu ülkenin son yıllardaki en önemli gündemlerinden biridir.Bu konuda ilgililerin derhal harekete geçmesi ve önlem alması gerekir.Yoksa her gün bir kadının eşi tarafından dövülmesi sakat bırakılması ve  öldürülmesi  haberlerini dinlemeye devam edeceğiz.Bu gün fırsat bilinmeli  ve kadınların bilinen ve bilinmeyen tüm sorunları gündeme getirilmesi ve çözüm aranması bizim önemli hedefimiz olması gerekir.
Ekleme Tarihi: 05 Aralık 2018 - Çarşamba
Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem

DÜNYA KADIN HAKLARI GÜNÜ

Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği ve bunun dünyada kutlanmasını sağlayan özel bir gün olarak kabul edilmektedir. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, tüm dünyada kadınların daha insanca yaşama isteğini dile getirdikleri bir mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır. 
Bu anlamlı gün; Kadın sorunlarının gündeme getirilmesi, bu konuda bir farkındalık yaratılması ve çözümler bulunması yolunda önemli bir gündür. Çağdaş, demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan yararlanmalarının sağlanması büyük önem taşımaktadır. Kadınların kendi hakları uğrundaki mücadeleleri daha eşitlikçi bir toplum yaratılmasını sağlamak ve buna bağlı olarak da toplumun bütünü açısından demokratik bir anlam taşımaktadır.
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla ilgili sürece bir göz atacak olursak ;
Ülkemizde Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisidir.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı. Ama maalesef 84 yıl öncesinde kabul edilen bu haklara karşın beklenen randıman alınamamış ve pek az hanım siyasi hayatta boy göstermektedir. En azından yarıya yakın bir hanımın idareci olması gerekirken bugün gelinen noktada pek az hanım idareci olarak görev yapmaktadır. Oysa İngiltere, Almanya gibi ileri ve medeni ülkelerin başbakanları bayandır. Bizim Cumhuriyet tarihimizde de sadece Tansu Çiller'i Başbakan olarak görmekteyiz.

Ülkemizde kadınlara haklar tanınmak bir yana son yıllarda kadına şiddet uygulanması ve kadın cinayetleri sayısında büyük bir artış yaşanmaktadır. Bu konuda gün geçmiyor ki bir kadın eşinin şiddetine maruz kalmasın?   öldürülmesin? Gerçekten de bu sorunun tavan yaptığı günümüzde Parlamento'dan da hiçbir düzenleme gelmemektedir. Parlamentomuz bir aylık çalışmadan sonra market poşetlerinin ücreti olmasıyla ilgili bir yasal düzenlemeyi hayata geçirdi. Kadına şiddet ve kadın ölümleri bu ülkenin son yıllardaki en önemli gündemlerinden biridir.Bu konuda ilgililerin derhal harekete geçmesi ve önlem alması gerekir.Yoksa her gün bir kadının eşi tarafından dövülmesi sakat bırakılması ve  öldürülmesi  haberlerini dinlemeye devam edeceğiz.Bu gün fırsat bilinmeli  ve kadınların bilinen ve bilinmeyen tüm sorunları gündeme getirilmesi ve çözüm aranması bizim önemli hedefimiz olması gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.