Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem
Köşe Yazarı
Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem
 

Torba Kanun

Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun, kısa bir süre önce  Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İçinde yok yok. Özel Tüketim Vergisinden, kamulaştırmasız el atmaya, Cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına, Fiyat İstikrar Komitesi adı altında fiyat istikrarının kalıcılığını sağlayacak bir kurumun oluşturulmasına  vs vs. Adalet Kalkınma Partisi  iktidarıyla birlikte. Meclisin yasa yapma tekniği başkalaşıma uğramıştır. Öncelikle yapılacak yasalara gereksinim duyulup duyulmadığı konusunda bir araştırma yapılmaksızın, yasadaki düzenlenecek konunun muhataplarıyla iletişim halinde olunmaksızın, görüşleri alınmaksızın, parmak üstünlüğüne dayalı ve “ ihtiyaç var, yap kanun “ anlayışıyla hareket edilmektedir. AKP’nin yasa yapma tekniğine  torba yasa anlayışını hakim kılmasıdır. Birbiriyle ilgisi olmayan yasaların, aynı başlık altında görüşülmesi, kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi için ilanıdır. Örneğin yeni  yürürlüğe giren 7421 sayılı yasanın başlığına bakalım. Vergi Usul Kanunu ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasına dair kanun. Hangi yasalarda değişiklik yapıyorsunuz? Vergi Usul Kanunu ile başlayıp, bazı kanunlar ile devam ediyorsunuz. Aralarında hiçbir bağlantı olmayan konuları, aynı başlık altında nasıl yasalaştırıyorsunuz? Geçici ya Gerçi ne yapsak faydasız da kayıtlarda bulunsun. “ Torba Kanun Roma’da Siyasi Rüşvettir. Roma’da, MÖ 98’de torba kanun yapmak yasaklanmış. Amerika’da 43 eyalette torba kanun “konunun tekliği ilkesi” gereğince yasaklanmış. Dayanağı ise Roma Hukukunda kabul edilen lex Caecilia et Didia ilkesi. Kanun, siyasi rüşvet olabilir mi? Roma Hukukunda “torba kanun” öyleymiş, bu nedenle yasaklanmış. Kanun tasarınız seçtiğiniz konulara bağlı olarak “muvazaalı kanun” kabul edilebilir ve bu nedenle yasaklanabilirmiş…              Örneğin M.Ö. 91’de Livius Drusus, kanun teklifi yargılamaya ve senatonun yeniden yapılandırılması ait olduğu halde, aynı kanun teklifinin içine bütün İtalya halkına Roma vatandaşlığı tanınmasını, toprak dağıtılmasını ve buğday verilmesini sağlayan maddeler de eklemiş… Bu yüzden Senato, bu kanun teklifinin lex Caecilia et Didia ilkesine aykırı olduğunu kabul ederek halk meclisinde oylanmasına onay vermemiş….... Kanun koymaktaki en önemli husus “tek konu gerekliliği kuralı”…Yani “tek konu”, “tek kanun”. Antik toplumlarda bile kural böyle, örneğin Hammurabi Kanunları ve On Emir bu yüzden herkes için basit ve anlaşılır kurallardır. Roma’da, M.Ö. 98’de torba kanun yapmak yasaklanmış. Amerika’da 43 eyalette torba kanun “konunun tekliği ilkesi” gereğince yasaklanarak anayasal bir ilke olarak kabul edilmiş. Dayanağı ise Roma Hukukunda kabul edilen lex Caecilia et Didia ilkesi… Tek konu, ya da “sıkı bağlantı içinde” olan konuların aynı kanunda yer alması zorunluluğu. Yani torba kanunlar, “lex Caecilia et Didia”  ilkesine aykırıdır.  Milattan önce böyledir….. “ Başka söze gerek yok sanırım?
Ekleme Tarihi: 29 Aralık 2022 - Perşembe
Av. M. Sabit ÖZDOĞLAR - Gözlem

Torba Kanun

Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun, kısa bir süre önce  Resmî Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İçinde yok yok. Özel Tüketim Vergisinden, kamulaştırmasız el atmaya, Cemevlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına, Fiyat İstikrar Komitesi adı altında fiyat istikrarının kalıcılığını sağlayacak bir kurumun oluşturulmasına  vs vs. Adalet Kalkınma Partisi  iktidarıyla birlikte. Meclisin yasa yapma tekniği başkalaşıma uğramıştır. Öncelikle yapılacak yasalara gereksinim duyulup duyulmadığı konusunda bir araştırma yapılmaksızın, yasadaki düzenlenecek konunun muhataplarıyla iletişim halinde olunmaksızın, görüşleri alınmaksızın, parmak üstünlüğüne dayalı ve “ ihtiyaç var, yap kanun “ anlayışıyla hareket edilmektedir. AKP’nin yasa yapma tekniğine  torba yasa anlayışını hakim kılmasıdır. Birbiriyle ilgisi olmayan yasaların, aynı başlık altında görüşülmesi, kabul edilmesi ve yürürlüğe girmesi için ilanıdır. Örneğin yeni  yürürlüğe giren 7421 sayılı yasanın başlığına bakalım. Vergi Usul Kanunu ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasına dair kanun. Hangi yasalarda değişiklik yapıyorsunuz? Vergi Usul Kanunu ile başlayıp, bazı kanunlar ile devam ediyorsunuz. Aralarında hiçbir bağlantı olmayan konuları, aynı başlık altında nasıl yasalaştırıyorsunuz? Geçici ya Gerçi ne yapsak faydasız da kayıtlarda bulunsun. “ Torba Kanun Roma’da Siyasi Rüşvettir.

Roma’da, MÖ 98’de torba kanun yapmak yasaklanmış. Amerika’da 43 eyalette torba kanun “konunun tekliği ilkesi” gereğince yasaklanmış. Dayanağı ise Roma Hukukunda kabul edilen lex Caecilia et Didia ilkesi.


Kanun, siyasi rüşvet olabilir mi? Roma Hukukunda “torba kanun” öyleymiş, bu nedenle yasaklanmış. Kanun tasarınız seçtiğiniz konulara bağlı olarak “muvazaalı kanun” kabul edilebilir ve bu nedenle yasaklanabilirmiş…             

Örneğin M.Ö. 91’de Livius Drusus, kanun teklifi yargılamaya ve senatonun yeniden yapılandırılması ait olduğu halde, aynı kanun teklifinin içine bütün İtalya halkına Roma vatandaşlığı tanınmasını, toprak dağıtılmasını ve buğday verilmesini sağlayan maddeler de eklemiş… Bu yüzden Senato, bu kanun teklifinin lex Caecilia et Didia ilkesine aykırı olduğunu kabul ederek halk meclisinde oylanmasına onay vermemiş….... Kanun koymaktaki en önemli husus “tek konu gerekliliği kuralı”…Yani “tek konu”, “tek kanun”. Antik toplumlarda bile kural böyle, örneğin Hammurabi Kanunları ve On Emir bu yüzden herkes için basit ve anlaşılır kurallardır.

Roma’da, M.Ö. 98’de torba kanun yapmak yasaklanmış. Amerika’da 43 eyalette torba kanun “konunun tekliği ilkesi” gereğince yasaklanarak anayasal bir ilke olarak kabul edilmiş.

Dayanağı ise Roma Hukukunda kabul edilen lex Caecilia et Didia ilkesi… Tek konu, ya da “sıkı bağlantı içinde” olan konuların aynı kanunda yer alması zorunluluğu.

Yani torba kanunlar, “lex Caecilia et Didia”  ilkesine aykırıdır.  Milattan önce böyledir….. “ Başka söze gerek yok sanırım?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.