DPÜ'nün TÜBİTAK Projesiyle Robotların Türkiye Ekonomisine Etkisi Ortaya Konacak

Eğitim 02.02.2022 - 08:22, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 9221+ kez okundu.
 

DPÜ'nün TÜBİTAK Projesiyle Robotların Türkiye Ekonomisine Etkisi Ortaya Konacak

DPÜ’de yürütülecek Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma TÜBİTAK’tan destek kazandı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun’un Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri başlıklı çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü. DPÜ’de yürütülecek Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma TÜBİTAK’tan destek kazandı. TÜBİTAK’ın kamu politikalarının geliştirilmesine bilimsel temeller oluşturmak, teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerini belirlenmesini sağlamak ve beşeri bilimlerdeki veri toplama ve analiz yoluyla durum tespiti çalışmalarına katkı yapan yöntem ve yaklaşımları geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği 3005 kodlu Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı’na başvurular Ağustos 2021’de yapılmıştı. Bu kapsamda desteklenmesine karar verilen Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma ile bu program kapsamında yapılan ilk çalışmalardan biri DPÜ’de hayata geçirilmiş olacak. Projenin TÜBİTAK desteği almasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun, araştırma projesinin amaçlarını şu sözlerle açıkladı: Öncelikle robot miktarını bölgesel ve sektörel bazda ve kullanım alanlarına göre betimsel olarak incelemeyi hedefliyoruz. Bu analizle Türkiye’nin robot haritasını çıkarmış olacağız. İkinci olarak, robotların Türkiye’nin ilçeler düzeyindeki işgücü istihdamı ve ücretleri nasıl etkilediğini ekonometrik olarak analiz edeceğiz. Bu sayede robotların net etkisini ilçeler bazında gözlemlemek bize istihdamdaki olumlu ve olumsuz etkilerin hangi sektörlerden kaynaklandığını tespit etmemize olanak sağlayacak.  Son adımda ise çalışanların, robotların yaygınlaşmasına karşı harcadıkları gün sayısı ve aldıkları ücretler cinsinden nasıl bir uyarlama gösterdiklerini ekonometrik olarak inceleyeceğiz. Araştırma projemizin, robotların Türkiye ekonomisine etkisi konusunda literatüre yeni bir uygulama sunma ve bölgesel gelişme ve sanayi politikaları geliştirilmesine yönelik katkı sağlama potansiyeli bulunuyor. Eş güdümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun tarafından yürütülecek 24 ay süreli projede Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yılmaz Kılıçaslan ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Oytun Meçik de araştırmacı olarak görev alacaklar.- DORUK
DPÜ’de yürütülecek Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma TÜBİTAK’tan destek kazandı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun’un Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri başlıklı çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık görüldü.

DPÜ’de yürütülecek Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma TÜBİTAK’tan destek kazandı.

TÜBİTAK’ın kamu politikalarının geliştirilmesine bilimsel temeller oluşturmak, teknolojik ilerlemelerin sosyal etkilerini belirlenmesini sağlamak ve beşeri bilimlerdeki veri toplama ve analiz yoluyla durum tespiti çalışmalarına katkı yapan yöntem ve yaklaşımları geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği 3005 kodlu Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı’na başvurular Ağustos 2021’de yapılmıştı. Bu kapsamda desteklenmesine karar verilen Robotlar, İstihdam ve Ücretler: Türkiye İşgücü Piyasasından Kanıtlar ve Politika Önerileri adlı çalışma ile bu program kapsamında yapılan ilk çalışmalardan biri DPÜ’de hayata geçirilmiş olacak.

Projenin TÜBİTAK desteği almasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun, araştırma projesinin amaçlarını şu sözlerle açıkladı:

Öncelikle robot miktarını bölgesel ve sektörel bazda ve kullanım alanlarına göre betimsel olarak incelemeyi hedefliyoruz. Bu analizle Türkiye’nin robot haritasını çıkarmış olacağız. İkinci olarak, robotların Türkiye’nin ilçeler düzeyindeki işgücü istihdamı ve ücretleri nasıl etkilediğini ekonometrik olarak analiz edeceğiz. Bu sayede robotların net etkisini ilçeler bazında gözlemlemek bize istihdamdaki olumlu ve olumsuz etkilerin hangi sektörlerden kaynaklandığını tespit etmemize olanak sağlayacak. 

Son adımda ise çalışanların, robotların yaygınlaşmasına karşı harcadıkları gün sayısı ve aldıkları ücretler cinsinden nasıl bir uyarlama gösterdiklerini ekonometrik olarak inceleyeceğiz. Araştırma projemizin, robotların Türkiye ekonomisine etkisi konusunda literatüre yeni bir uygulama sunma ve bölgesel gelişme ve sanayi politikaları geliştirilmesine yönelik katkı sağlama potansiyeli bulunuyor.

Eş güdümü Dr. Öğr. Üyesi Uğur Aytun tarafından yürütülecek 24 ay süreli projede Anadolu Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yılmaz Kılıçaslan ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Oytun Meçik de araştırmacı olarak görev alacaklar.- DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.