Ulaşıma Çözüm İçin Belediye - Üniversite İşbirliği

Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nin 1 buçuk yıllık ortak çalışmasıyla Kütahya’nın 25 yıllık trafik probleminin çözüleceğini Ulaşım Master Planı için Kütahya Belediyesi ulaşım ve otopark ana planı ortak hizmet protokolünü imzaladı. Planda yeni açılacak yollar, otopark sorunu, farklı toplu ulaşım çözümleri, üniversiteler ve belediye ile ortaklaşa çözüme kavuşacak.

Kütahya Belediyesi Başkanlık makamında gerçekleştirilen imza törenine; Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları Abdullah Damcı, Murat Arık, Ertuğrul Cevahir, Osmangazi Üniversitesi Ulaşım Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Polat Yalınız, Kütahya Kent Konseyi Başkan Ahmet Arabacı, Kütahya Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Lütfullah Kutlu, Kütahya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı İlyas Aslan, Merkez Özel Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Aziz Gürbüz, Kütahya Minibüsçüler, Servis Araçları ve Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Kucak ve basın mensupları yer aldı.

Yerel yönetimlerle işbirliği içinde çevre illerde ortaklaşa çalıştıklarına değinen Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, protokolün Kütahya’nın ulaşım problemine kalıcı çözüm olmasını temenni etti. Kütahya’daki ulaşım problemine kalıcı olarak çözüm sunmak istediklerini belirten DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, daha önce de farklı konularda işbirliği yaptıklarını hatırlatarak Kütahya Belediyesi ile işbirliğinin devam edeceği mesajını verdi.

 

DPÜ Rektörü UYSAL: Mesai Saatleri ve Sınavlarda Ulaşımla İlgili Düzenleme Yapılmalı

Kütahya Belediyesi Ulaşım ve Otopark Ana Planı Ortak Hizmet Protokolü imza töreninde açıklamalarda bulunan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal öğrencilerin yaşadığı ulaşım sorunlarına dikkat çekti.

Öğrenciler, Sınav Zamanları Otobüslerde Sorun Yaşıyor

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, öğrencilerin kampüse ulaşımında yaşadığı sorunların daha fazla büyümemesi için düzenlemelerin yapılmasının önemine vurgu yaparak; "Üniversite öğrencileri için bir sınava yetişememenin bir ders, bir dönem, belki de bir yıl emeğin heba olması anlamına gelmekte.

Bu durum Kütahya için de büyük bir kayıp. Özellikle mesai saatleri ve sınav dönemlerinde ulaşım ile ilgili arkadaşların bunun için bir düzenleme yapması şart. Biz de öğrencilerle bu konuyu görüşeceğiz ve çözümde beraber olmamız gerek.

Üniversiteye gidecek otobüsler iki dakikada bir kalksa da özellikle sınav zamanlarında yaşanan sorunlar devam etmekte. Öyle zaman oluyor ki Bölcek’ten 10 otobüs art arda dolu geçiyor.

Raylı Sistemlere Göre İmar Planı Yapılmalı

Kütahya’da trafik yoğunluğu bir uçtan bir uca. İki üniversitedeki öğrenciler eğitim hayatına devam edecek. Yoncalı. zaten turizm bölgesi olarak planlanıyor. Özellikle KSBÜ'nün hem Tavşanlı yolunda hem de Germiyan Kampüsünde alanları var, öğrenci ve öğretmenler bu iki uçta gidip gelmek zorunda Kütahya için büyük bir maliyet.  Evet şimdi yapmasak bile ilerde raylı sistemleri yapmak zorunda kalacağız. Ben o yüzden imar planının buna göre yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

OGÜ Ulaşım Ana Bilim Dalı Başkanı KARACASU: İmar ve Ulaşım Planları Ortak Yapılmalı

Ulaşım ve Otopark Ana Planı’nın planma süreci hakkında bilgi veren Osmangazi Üniversitesi Ulaşım Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu, “Sorun nerden kaynaklanıyor ona bakmak gerekiyor. 15bin kişiye anketler düzenleyeceğiz. DPÜ öğrencilerine evlerinde ulaşacağız. Kavşak sayımı yapılacak. Ulaşım sistemi verilerini alacağız. Simülasyon programında tüm Kütahya trafiği yer alacak. Hangi kavşakta sıkışma var programlama ile göreceğiz. Bu sayede modeli ortaya koyacağız. Kısa ve uzun dönemli imar planlarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Sihirli değnek gibi iki senede trafiğe çözüm bulacağız dersek bu yalan olur. Biz geleceğe yönelik 30-40 yıllık planlardan bahsediyoruz.

Plansız Gelişimle, Ulaşım Problemleri Meydana Geliyor

5-10 sene içerisinde problemler daha da büyüyecek. Plansız gelişimde doğrusal yollar bozuluyor ulaşım problemleri ortaya çıkıyor. Çevre yolunun etrafını imara açarsanız çevre yolu şehir içi yol haline geliyor. Kütahya’da da İzmir Tavşanlı tarafındaki çevre yolunun karşı etrafı imara açılmış önümüzdeki 5 yıl içinde o yol kent içi yol haline gelecek.

Raylı Sistem Maliyetleri Hakkında Bilgilendirmede Bulundu

Raylı sistem maliyetlerine bakacak olursak, 1km’lik tramvay yolunun kamulaştırma bedelleri hariç maliyetini 5-8 milyon TL, sayımlardan sonra her şey ortaya çıkacak. Biz sistemleri tabii ki önereceğiz ama raylı sisteme geçmek şu an biraz zor görünüyor. İmar ve ulaşım planının ortaklaşa yapılması çok önemli.

Uydu Kentler Oluşturacağız

Zafer Havalimanı’nı daha aktif hala getirmek için de önerilerimiz olacak. En önemli sorunumuz otopark. Halkın ihtiyacı olan sayıyı düşünüp gerekli önerilerde bulunacağız. En büyük sorun DPÜ Bulvarı bölgesi, Andan Menderes Bulvarı Bölgesi, İzmir Tavşanlı yolu bölgesi böyle bir hat söz konusu. Uydu kentler oluşturup şehrin içindeki yoğunluğu dışa aktarmaya çalışacağız” dedi.

 

Başkan IŞIK: 25 Yıllık Trafik Problemi Çözülecek

Kütahya Belediye Başkanı prof. Dr. Âlim Işık Ulaşım Master planı toplantısında yaptığı açıklamasında alternatif yol çalışmalarından bahsederek şehir merkezindeki araç trafiğini hafifletecek yeni alternatif caddeler ve araç trafiğini hafifletecek otopark çalışmalarının olduğunu söyledi. 1453 konutları bölgesinde iki bulvar projesinin olduğundan, Valilik arkasına yeni cadde açılmasının planlandığından, bazı caddelerde otopark yasaklı şekilde düzenleme yapılacağından, yeni otoparklar kazandırılacağından, yol genişletme çalışmaları, Zafertepe ve OSB girişlerine üst geçitle araç girişini sevk etmek istediklerini bildirdi.  

2 Bulvar Projesi

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Âlim Işık, alternatif Cadde ve şehrimizdeki otopark sorununu çözüme kavuşturacak yeni çalışmalarla ilgili:  “1453 konutları ile cezaevi yerleşkesi ortasından hem Tavşanlı çevre yoluna hem de Eskişehir çevre yoluna o bölgeyi bağlayacak iki bulvar projemiz var. Bu kış itibari ile çalışmalarına başlanacak.

2022'de Kent Meydanı Projesi İhale Edilecek

Şehir merkezi içerisinde de Meydan projemizi nasip olursa bu ay sonu itibari ile uygulama projesi hazırlanıp teslim edildikten sonra 2022 yılı içerisinde “ Kent Meydanı” yani Zafer meydanı projemizi ihale edip şehrimize kazandıracağız. Meydanı yaptıktan sonra da meydana bağlanan yollarla ilgili alternatif yol çalışmalarımız var. Benli otel’inin arkasındaki bölge ile gerekli kamulaştırma çalışmaları tamamladıktan sonra en kısa sürede alternatif cadde olarak açmayı planlıyoruz. Ona paralel olarak ta bu meydana trafiğin daha az yükle gitmesi içinde eski Kız Meslek Lisesi’nin olduğu ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu bölgedeki okulların yıkılması ile serbest hale geldikten sonra şuanda oranın yol alternatifi yok, onun bağlantısını bekliyoruz. Yani meydana trafiği daha az yoğunlukla iletecek alternatifler çalışmalarımızda var.

Yeni Rekreasyon Alanları Yaratacağız

Kent meydanı projesi altında 250 Araçlık tek katlı bir otopark, yıkılan eski Kültür Sarayı’nın olduğu yere yapacağımız yeni proje ile 2 katlı bir otopark, yine merkez Pazar yerimizin altına 2 katlı otoparkla beraber merkezdeki bu yoğun park sorununu hafifletmeyi planlıyoruz. Ayrıca Millet Bahçemizin altında yapılan açık ve kapalı otopark kapasitesi olarak yaklaşık 700 araçlık bir otopark, onun dışında diğer yeni rekreasyon alanlarında yaratacağımız otopark kapasiteleri ile şehrin içerisindeki bu otopark sorununu da hafifletip caddeleri mümkün olduğunca tek sıralı veya mümkünse bazı caddelerimizde otopark yasaklı olacak şekilde bir düzenleme yapacağız. Buda hem ulaşımı hem de otoparklarla beraber şehri rahatlatacak bir proje paketi” dedi.

Bilim İnsanlarının Görüş ve Önerileriyle Şehrimiz Rahatlayacak

Bu kış içerisinde, Şehir Hastanesinin önünden şimdi ki Evliya Çelebi hastanemizin önünden Orman Bölge Müdürlüğünün eski yerleşkesi ve Tarım İl Müdürlüğünün bulunduğu yerleşke de 30 metrelik bir yol genişletme çalışmamız devam edecek aynı şekilde Millet Bahçesi’nin Evliya Çelebi Mezarlığına çıkan bölümünde 30 metrelik bir genişlikle yeni bir cadde açılması genişletilmesi projemiz var. Bunlar bu kış içerisinde açıldığında en azından merkeze olan yoğunluğu azaltacak. Bizim en büyük sıkıntımız yeni Kütahya ile eski Kütahya’yı birbirine bağlayan TOKİ köprüsünün dışında başka bir alternatifin olmaması yeni açılacak olan 1453 konutlarının oradaki iki bulvar eski Kütahya’ya girmeden o bölgeye girecek olan vatandaşlarımızın doğrudan o bulvarları kullanarak oranın ulaşımına katkı sağlayacak. Bu çalışmanın bu anlamda çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Değerli bilim insanlarımızın ortaya koyacağı görüşler ve öneriler doğrultusunda şehrimizin mevcut durumunu rahatlatacak bir çözüm inşallah hep beraber bulacağız” dedi.

Karayollarının Yatırım Programına Almasını Bekliyoruz

Karayolları Genel Müdürlüğü 2022 yılı yatırım programına alırsa Zafertepe ve Germiyan Kampusu önüne o kavşaklara üst geçit projesi çizildi. Yatırıma girmesini bekliyoruz. Tavşanlı yolundan Yoncalı'ya girişin kavşağı yapıldı. Yoncalı'ya bağlanan yolla ilgili asfaltlama çalışmamız devam ediyor. Zafertepe’yi de inşallah o şekilde hafifleteceğiz. Bir üst geçitle Afyon, Eskişehir güzergahı transit geçit yapacak. Sadece Zafertepe Organize Sanayi’ye gidecek olan araçları oradan yönlendirmeyi planlıyoruz. Orada da çalışmalarımız var. Onu da bu sene Karayolları Genel Müdürlüğü yatırım programına girerse hemen imalatı başlayacak” dedi.

Kütahya il merkezindeki trafik ana sorunun çözümünü amaçlayan projenin hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Çalışmayı Osmangazi Üniversitesi’nden Ulaşım Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu ve Dr. Öğr. Üyesi Polat Yalınız, yürütecek. Şehrimize kalıcı bir hizmet yapmış olacağız” dedi. - DORUK Fatma

gürok