Kütahya, Gezek Kültürü Yaşatılıyor

Ahilik haftası kapsamında farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan Kütahya GEZEK ekibi; ilimizin dayanışma, izzet ve kültür geleneği olan Kütahya Gezek buluşması’nın 1.oturumu olan Vuslat, Türk Bayraklarıyla bezenmiş Zafertepe Özdilek Salonlarında 600 misafirin katılımıyla gerçekleşti.

 

Gezek Ekibi Koordinatörü Serdar AKKOÇ: GEZEK Geleneği, Ahi Evran’dan Bugünlere Ulaşan Gönüller İklimidir

GEZEK Kütahya buluşmasını sunucu Hüseyin Güven’in okuduğu ahi duası ile başladı. Gezek sözcüsü Kütahyalı Halk Şairi Serdar Akkoç yapmış olduğu konuşmasında: “Kütahya’mızın GEZEK Kültürünün bu bahar buluşmasına hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Böylesine güzel bir Eylül akşamında bizleri sizlerle buluşturan Yüce Mevla’ya hamdü senalar olsun. Konuşmamıza başlamadan önce Hepimizin AHİLİK HAFTASI’nı en derin duygularımızla kutlarız ve dün aramızdan ayrılışı ile hepimizi üzüntüye boğan Merhum Mustafa Pişkiner Hocamızı bir kez daha rahmet ve dualarla anıyoruz.

 

“Kütahya, Hüsnü Kabul, Misafirperverlik Demek”

Saygıdeğer misafirler GEZEK buluşmaları köy odalarında yaren odalarında, ilçelerde, beldelerde gönülleri birbiriyle kavuşturan bir gelenektir. GEZEK geleneği ta ki Ahi Evran’dan bugünlere ulaşan bir gönüller iklimidir. Kütahya’mız bu geleneğe yüzlerce yıldır eşiklik yapmaktadır. Çünkü Kütahya demek; izzeti ikram demek, Çünkü Kütahya demek; hüsnü kabul demek, misafirperverlik demektir.

Kütahya Gezek, Vuslat Buluşması

Bizler ise farklı yaş ve meslek gruplarından oluşan Kütahyalılar olarak bugün adını VUSLAT koyduğumuz GEZEK BULUŞMALARININ birinci oturumunu sizlerle birlikte açmanın heyecanındayız. Bugün birinci oturumda VUSLAT buluşmasındayız. Sonraki oturumlarımızda Kütahya’mızın yöresel lezzetleriyle tatlanacak söyleşilerimiz, dinletilerimiz, sosyal projelerimiz olacaktır.

 

Gezek Buluşmalarının Amacı Anlatıldı

GEZEK buluşmalarımızdaki yegâne gayemiz Kütahya’mızın tarihini, kültürünü, edebiyatını, gelenek ve göreneklerini anlatabilmek ve gönüllerde yepyeni bir heyecan oluşturabilmektir. GEZEK oturumlarımız siyasî ve ticarî hiçbir gaye gütmemektedir.

Gezek Teammülleri

Bu oturumlarımız GEZEK teamüllerinin temel şartları doğruluk, dürüstlük, güvenilirlik, saygınlık, sevilirlik ilkelerine uyan Aziz milletimizin kırmızı çizgilerini kırmızı çizgisi edinen her bir hemşehrimize ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün izinde her Kütahyalımıza veyahut gönlü Kütahya’mızla hemhal olan her bir canımıza açıktır.

 

“Kütahya Demek…. “

Değerli misafirler Kütahya demek Asırlar boyu Anadolu’yla mayalanan bir medeniyet demektir. Hayme Ana’nın çadırı, Ertuğrul Şah’ın obası Osman Gazi’nin kılıcı Germiyanoğlu Yakup Bey’in haykırışıdır Kütahya… Hekim Sinan Şair Şeyhi’nin mısralarıdır Telleridir Hisarlı Ahmed’in Ahmet Yakuboğlu’nun, Sıtkı Ustaların çinisidir, Kütahya Kimi zaman Hezar Dinari Kimi zaman Ebul Vefa Hazretleri Bir yanda Acem Sultan, bir yanda Paşam Sultandır Ahi Erbasan’dır Arifî’dir, Künhî’dir, Pesendi’dir velhasıl Evliya Çelebi’dir Kütahya… Dönenlerdir Kale-i Bala’dır Murat Dağı’dır arşa yükselen Çinili Camidir, Hisar kalesinin burçlarında beliren yarınlardır Kütahya. Kütahya İlimdir, irfandır, sanattır, spordur, cebirdir, cemiyettir, kemiyettir, medeniyettir. Velhasıl hepimizin içinde apayrı bir sevdadır Kütahya.

Bu oturum vesilesi ile bizleri kırmayıp davetimize icap eden - birbirinden kıymetli misafirlerimize, - hatibimiz Hüseyin Güven Beye - mihmanımız Mustafa Salün Hocamıza - Halk Oyunu Ekibimize - Aşığımız Âşık-ı Fakirî’ye - Genç Ozanlarımız Ozan Ethem ve Mehmer Örgün’e - Odalarımızın, Sendikalarımızın, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın değerli başkanlarına ve üyelerine, - Muhtarlarımıza - Taraftar gruplarımıza - Basın mensuplarımıza - Zafertepe Düğün Salonları adına Hüseyin Ayverdi Bey kardeşimize - Ve bu gönüllerde iz bırakacak bu nazenin projenin hazırlanmasına emekleri olan SERKAN ORTANLAR kardeşimiz başta olmak üzere Ahmet, Ali Rıza, İsmail, Seyhan, Yüksel, Yakup, Serdar, Âdem, Cengiz, Hakkı, Savaş, Mustafa, Halil, Fırat, Emre ve Veysel kardeşlerime; gönül katan her bir yüreğe teşekkürlerimizi sunarız.

Ve yine bu vesile ile Kütahya’mız adına gündüz gece gayretlerini vakfeylen - Siyasetçilerimize, - Yerel Yöneticilerimize, - Esnaf Odalarımıza, - Sendikalarımıza, - Sivil Toplum Kuruluşlarımıza, - Kütahyasporumuz başta olmak üzere sporcularımıza, spor yöneticilerimize, - Engelli derneklerimize, - Esnaflarımıza, - Eğitimcilerimize, - Sanatkarlarımıza, - Zanaatkarlarımıza, - Basın mensuplarımıza, - Her bir meslek grubunun alın teri dökenlerine cümle gayretlerinde başarılar dileriz” dedi.

 

Hancerî mahlaslı Halk Şairimiz Serdar Akkoç’un hitaplarından sonra Mustafa Salün türküleri dinlendi, Aşık Mustafa Sarı eserlerini icra etti. Halk oyunları gösterisi katılımcıların büyük beğenisini topladı. Zafertepe Düğün Salonu Müzik Salonu ekibinin çalıp söylediği Kütahya havalarıyla devam etti.

Program sonunda sahne alan çağın genç isimlerin Ozan Ethem ve Mehmet Örgün tarafından Anadolu türküleri söylendi. Gezek Kütahya Buluşması Gezek Ekibi koordinatörleri Serdar Akkoç ve Serkan Ortanlar’ın sanatçılara plaket sunumu ile tamamlandı.

Kütahya GEZEK buluşmalarının, Kütahya’nın kültürel değerlerini yaşatması, tanıtması, birlik beraberliği sağlayarak, kabuğunu kırmasına vesile olması temennisiyle; Doruk Gazetesi olarak organizasyonun hayırlı olmasını diliyoruz. - DORUK Fatma

İgsaş