KSBÜ Bünyesine Dijital ve Estetik Diş Kliniği Katıldı

KSBÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Dijital ve Estetik Diş Kliniği Ünitesi açılışı bugün KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural KAVUNCU, Rektör Yardımcıları, Başhekim, dekanlar, ilgili müdürler, doktorlar ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti.

2016 yılında öğretim sayısı 7 iken, 2018 yılında 10'a, 2021 yılında ise iki katından fazla artarak 23'e yükselmiş; 2016 yılında araştırma görevlisi hiç olmazken, 2018'de 2'ye, 2021'de ise 27'ye çıkmış; 2016'da 12 ünit sayısına sahip iken, 2018'de 14'e, 2021'de ise 4 katından fazla artarak 63'e çıkartılmıştır.

 

KSBÜ Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Başhekimi Doç. Dr. Berceste GÜLER: "Sayın Rektörüm, Rektör Yardımcılarım, Sayın Dekanım, Değerli çalışma arkadaşlarım ve değerli misafirler Öncelikle sözlerime 2016 yılında Ağız Diş Sağlığı uygulama ve araştırma merkezimizin açılışından bugüne kadar olan iyileşmeleri anlatarak başlamak istiyorum. 2016 yılındaki açılışımızda 7 öğretim üyesi ile başlamıştık. 2018 yılına geldiğimizde Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi çatısı altında öğretim üyesi sayımız 10'a araştırma görevlisi sayımız ise 2' ye çıkmıştı. Şu anda ise 14 ünitten 63 ünite çıktık ve 23 öğretim üyesi ve 27 araştırma görevlisi ile 50 diş hekimi sayısına ulaşmış durumdayız.

 

Bu bilgileri verdikten sonra yaşadığımız çağın ne olduğundan biraz bahsetmek istiyorum. İnsan gücü yerine mekaniğin girmesiyle beraber bir çok farklı atılım ve kazançlar oldu ve 1969 yılında ilk otomasyon sistemlerinin piyasaya sürülmesinden sonra internet ile bir çok cihazın birbiri ile ilişki sağlaması ile beraber Endüstri 4.0 çağı olarak adlandırılan bir dönemi 2010 yılından bugüne yaşıyoruz.

 

Peki Endüstri 4.0 ile hayatımıza ne gibi değişiklikler girdi. Öncelikle hepimiz akıllı telefon kullanmaya başladık. Yine akıllı telefonlarla hem konuşmaya hem de tüm sağlık ve uyku sistemimizi takip etmeye başladık. Diyabet hastaları bir sensör yardımıyla telefonlarına okutarak anlık kan şekeri ölçümlerini yapmaya başladılar. Bu da yetmedi diyabet hastalarının doktorlarına da nesnelerin interneti teknolojisi ile bilgiler gitmeye başladı ve doktor da anlık hastasını takip etmeye başladı. Yine aynı şekilde Covid döneminde hastayı anlık ve uzaktan bile takip edebilmek için farklı cihazlar ortaya konuldu.

Biz de Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak Diş hekimliğinde dijital dünyayı takip ediyor ve buna yönelik yeni girişimler sağlıyoruz.

Dijital model tarayıcı ile hastadan ölçü yöntemi ile elde ettiğimiz modelleri tarayarak üç boyutlu halde dijital ortama aktarıyoruz ve üzerinde hastaya gerekli bütün tasarımları yapabilecek alt yapıyı oluşturduk.

 

 

Hastanın modellerini elde ettikten ve tasarım oluşturduktan sonra 3 boyutlu yazıcımız sayesinde daimi ve geçici kron köprüler halk arasına damak olarak bilinen total protezler ve ortodontide braketsiz şeffaf plak tedavisi için kullanılan plaklar planlama sonrasında aynı gün içerisinde üretiliyor ve hastaya teslimi yapılabiliyor.

Yine ağız içi tarayıcı teknolojisi ile ölçü işlemi tamamen ortadan kaldırılıyor ve hastanın dijital olarak tüm ağız ve diş yapısı dijital ortama aktarılarak hem protez tasarımı hem de gülüş tasarımı yapılabiliyor. İşlemler hasta ile hastaya özgü tasarlanıp üretilebiliyor. Bu da hem işlem süresini kısaltıyor hem de hasta memnuniyetini artırıyor.

Dijital ve Estetik diş merkezimizde Lazer ve Işıklı sistemlerle son teknolojiyi kullanarak ofis tipi diş beyazlatma işlemlerini de yapmaktayız. 45 dakika, 1 saatlik bir işlemle diş renginin hemen açılabildiğini hastalarımız görebiliyor. Son olarak tüm ağız içi tarama ve tasarım işlemlerinden sonra yaklaşık 2 dakika içerisinde kron köprü üretimi yapabilen cihazımızın nasıl çalıştığını gösteren videoyu paylaşmak istiyorum. Diş Hekimliği Fakültemizi sahiplenen ve desteğini esirgemeyen başta Rektör hocamız olmak üzere tüm üst yöneticilerimize ve sayın dekanımıza çalışma ekibim ve arkadaşlarım olarak teşekkürlerimi belirtmek istiyorum." İfadelerini kullandı.

 

Rektör KAVUNCU: Kütahya'mızın Diş Hastanesi İhtiyacı Var

KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural KAVUNCU: " Diş Hekimliği Fakültesi 2011 yılında kurulmuştu. İlk polikliniklerini 2016 yılında açabildiler, o törende ben de vardım. Üniversite içerisinde kısıtlı fiziki koşullarda önemli hizmeti o dönemde yürütmüşlerdir.

Üniversitemiz kuruldu, öğrencilerimiz için fiziksel mekan gelişmesine ihtiyaç var, hizmet çok sınırlı çünkü ünite sayısı az, talep çok fazla ve acil çözümler açısından hep birlikte düşünmeye başladık. Esas amacımız ve hedefimiz tabi ondan vazgeçmiş değiliz, Kütahya'mızın üniversite ile birlikte  Diş Hastanesine ihtiyacı var, yeni fakülte ve yeni yer ihtiyacı var. Germiyan Kampüste hepsini planladık, gelecekte hepsi olacak inşallah.

 

Bunu bekleyemezdik, bu alanda bir lisemiz vardı, burayı boşaltınca durumu anlattık, Devlet büyüklerimiz büyük bir anlayış gösterdiler, bize hem kiralama izni verdiler hem de dönüşümle ilgili yer tahsisatı yaptılar. Hocalarımızın rehberliğinde onların istediği şekilde elimizden geldiği kadar burayı şekillendirdik.

Bu merkezde sadece hasta tedavisi değil, öğrencilerimizin eğitim gördüğü derslikler, labaratuvarlar, bu tarzda merkezler var. En önemli zenginliğimiz insan kaynağımız. Bu süreç içerisinde 12'den 50'ye çıkan Doktor kapasitemiz var; önemli gelişme, başarı ama yeterli değil. 100'ün üzerine çıkarmamız gerekiyor. 8 uzmanlık alanında hizmet veriyoruz. 63 ünite var. 150 üniteye sahip hastane Kütahya için ihtiyaç. Açılalı 1 sene oldu, Ocak ayındaydı, bugün Kütahya'nın vazgeçilmez hizmet yeri oldu.

 

Memnuniyette, Şikayette Var

Bura memnuniyet ve şikayetler var. Buraya giren hastalarımızdan çok yüksek memnuniyet alıyoruz, hocalarımıza, asistanlarımıza, doktorlarımıza, öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Şikayet ise randevu sorunu, bunun farkındayız, randevu almakta zorluk çekiliyor, bunun nedeni talebin ve şuan sunduğumuz kapasitenin orantısız olması, Kütahya'nın daha büyük kapasiteli yerlere, hastanelere ihtiyacı var.

Sağlık Bakanlığının adreslemesinde uzman hekim yok, ileri diş uygulamaları yapılamıyor. Çok yakın zamana kadar kendimde dahil olmak üzere uzmanlık alanlarına gitmeye daha son 2-3 sene başladım desem yanlış bir şey söylemiş olmam. Vatandaşımız şunu bilsin ki, biz kapasitemizi artırmak, daha çok hocamızı buraya alabilmek için elimizden geleni yapıyoruz. 3 senedir bu ivmelenme bunun neticesi" dedi.

Açılış sonrası diş ve ağız ölçüsü alımı gerçekleştirildi, Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışma alanları, yapılan işlemler, çocuk diş tedavi, kanal tedavi, kütüphane, derslikler gibi alanlar ziyaret edildi. Bina içerisindeki ziyaretlerde hastaların Rektör KAVUNCU'ya teşekkür etmesi, KAVUNCU'nun da hastaların durumlarını sorması takdire şayandı. Şehrimize değer katan KSBÜ'nün bu alanda da büyük eksikliği bulunduğu şartlar dahilinde gidermeye çalışmasından dolayı, DORUK Gazetesi olarak başta KSBÜ Rektörümüze ve bünyesinde yer alan tüm kadroya teşekkür ederiz. - DORUK Fatma

gürok