Yrd. Doç. Dr. Kadir GÜLER: Kütahya, Önemli Kültür Merkezlerindendir
DPÜ Edebiyat Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Kadir GÜLER: "Bu yöre ile ilgili bir hikaye anlatayım. Esas geçtiği mekanlardan birisi bize komşu olan Kemer Hamamı. Cemalettin Sultan adında büyük bir zat yatar. Timur, Kütahya'ya geldiği zaman karşılanır fakat halk bizim Timur'a ilgi göstermez. Timur bu civarı dolaşmaya gelince, Cemalettin Sultan'a uğrar. Herkes ayağa kalkarken, Cemalettin Sultan ayağa kalkmıyor. Biraz sinirleniyor, neden kalkmadığı soruluyor. Ben aksağın önünde ayağa kalkmam diyor. Timurleng deriz, aksak Timur'dur ve bunu üzerine Timur kızıyor ve kılıcını çekiyor bir vuruşta Cemalettin Sultan'ın kellesini uçuruyor. Rivayet tabi bu, Sultan kellesini yerden alıyor, gövdesine koyarak 200 metre gittikten sonra, kendi yaşadığı evin önünde şehit oluyor. Mezarını oraya kazarak, yapılıyor. 2 metrelik bir türbesi var, ziyaret halinde.
Timur temizlenmek için yan taraftaki Kemer Hamamı'na geliyor. Divan Edebiyatının kurucu Şair Ahmedi ile birlikte hamama giriyorlar, yıkandıktan sonra Ahmedi ile sohbet ediyor. Moralini düzeltmek için diyor ki sence ben kaç akçe ederim, Ahmedi ise 5 akçe edersin diyor. Timur, benim zaten peştemalim 5 akçe eder, sen ne diyorsun bire şair diyor. Ahmedi ise ben de zaten ona paha biçmiştir diyor. Timur buna kızar ama yıkanmaya devam eder, hamamlarda halvet dediğimiz hücreler vardır, küçük küçük 2-3 kurnalık. Oraya giriyor Timur. Temizlendikten sonra kapıya yöneliyor, kapıya duvar iniyor, geriye gidiyor, kapı açılıyor, tekrar kapıya geliyor tekrar duvar iniyor. 7 kere bu iş devam edince, dua etmeye başlıyor, yaptığı işin yanlışlığı içine doğuyor. Dua ettikten sonra kapı açılıyor ve hızla dışarı çıkıyor. Bu olayı etrafına anlatınca Ahmedi diyor ki Sultanım sanırım büyük bir cürüm işlediniz. Timur ise nasıl telafi edeceğini sorması üzerine Altın Kemerini şair ve etrafındakilere vererek buraya çok güzel hamam ve türbe yaptırın o zata diyor. O zata ben yanlış yaptım diyor ve hızla çıkıp gidiyor.
O olaydan sonra Kütahya'da çok kalmıyor. 1 - 1,5 ay içinde gidiyor, çünkü Kütahya halkı, Osmanlı'yı yendiği için Timur'a yüz vermiyor. 1387 yılında Yıldırım Beyazıt, Devlet Hatun'u alarak Kütahya'nın damadı olmuş. 1389 yılında da şehzade padişah olarak bulunur.
Kütahya bu coğrafyanın en önemli Kültür merkezlerinden birisidir, her tarafımız tarih kokmaktadır" dedi. - DORUK Fatma Çakır