Altı Nokta Körler Derneği Başkanı BARIŞ: Park Etme, Fark Et

15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik günü nedeniyle Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail BARIŞ, günün anlam ve önemine istinaden gazetemize açıklamalarda bulundu.

Beyaz Baston kullanımı, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Biggs’in, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlamıştır. Sonraki yıllarda yaygınlaşan uygulamanın olumlu etkileri üzerine Fransa’da Körler Örgütü 1931 yılında beyaz bastonun simgeleştirilmesine karar vermiştir. 

 

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail BARIŞ: "Baston kullanımı; görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltır, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştirir. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Beyaz baston körlerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.

Görme engelli bir kişinin kendi kendine gezip dolaşabilmesini kolaylaştıran en önemli eğitim, oryantasyon ve mobilite eğitimidir. Oryantasyon, uyum; mobilite ise, hareket demektir. Oryantasyon ve mobilite eğitimi, her çeşit işaretlerden, ip uçlarından, yönlerden, dönüşlerden, uzaklık ilişkilerinden, seslerden, kokulardan yararlanmak suretiyle çevresini tanıyabilme ve edindiği bilgi ve teknikleri kullanarak bağımsız ve güvenli hareket edebilme becerisini kapsayan bir eğitimdir. Oryantasyon, bir kişinin duyularını kullanarak, kendi pozisyonunu ve çevresindeki önemli nesnelerle ilişkisini belirleme sürecini; Mobilite, bir kişinin çevresinde hareket edebilme kapasitesini, olanağını ve istekliliğini içerir.

Kullanılmakta olan bastonlar metalden, plastikten, ağaçtan, fiber glass veya fiber karbondan yapılmaktadır. Çeşitli uzunlukta bastonlar vardır. Kimin hangi uzunlukta baston kullanması gerektiği her insanın kendi boyuna göre değişir. Baston uzunluğunun göğüs çukurluğu hizasında olması gerektiğini de, omuz hizasında olması gerektiğini de savunanlar bulunmaktadır. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin, omuz hizasında olan bir bastonun kalabalık yerlerde kullanılması çok zordur. Fazla uzun olduğu için, diğer insanların bastonun üzerine basıp kırma ihtimali yüksektir. Görme engellilerin çoğu göğüs çukurluğu hizasında olan uzunluktaki bastonları kullanmaktadırlar. Bastonun olması gereken boyuttan kısa olması ondan beklenen yararın sağlanmamasına yol açar.

Gençlik veya yetişkinlik döneminde, sonradan görme engelli olanlar doğal olarak bir bunalım içine girerler. Bu bunalımların aşılmasında da baston kullanma becerisi kazanmanın çok büyük rolü vardır. Çünkü, baston onun tek başına evden dışarı çıkabilmesini, sosyal ortamlara katılabilmesini sağlar. Bir yere gitmek istediğinde sürekli başkasına bağımlı olmaktan kurtarır.

"Kılavuz Yolların Üzeri İşgal Edilmesin"

Görme engelliler arasında baston kullanımının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak sosyal sorumluluğun bir gereği sayılmalıdır.

Ancak bastonlarımızı rahat bir şekilde kullanabilmeniz için görme engelliler için yapılan Kılavuz yolların üzerinin işgal edilmemesi gerekmektedir

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak görme engelliler için çok büyük öneme sahip olan beyaz bastonu bugüne kadar bir çok görme engelli arkadaşımıza ücretsiz olarak verdik bizlere bu noktada baston bağışında bulunan kişilere kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. - DORUK

gürok