17 Nisan 2013 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen şehrimizdeki riskli alanların Kentsel Dönüşümünün gerçekleştirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyemiz arasında imzalanan protokol hakkında Belediye Başkanımız Sayın Kamil Saraçoğlu bir basın açıklaması yaparak şunları ifade etti;
“Önceki dönemden başlayan 13 bölgemiz kentsel dönüşüm alanına alındı. Risk alanı olarak ilan edildi. 13 Bölgede toplam 500 hektar alanda yapılacaktır. 1970’li yıllarda başlayan çarpık kentleşmenin artık, yeni dönemde olmaması gerektiğini bu dönüşümü AK Parti döneminde gerçekleştirmenin sevincini hep birlikte yaşayacağız. Zorlu bir sürece giriyoruz. Kentsel dönüşüm kolay bir süreç değil, bizim başlattığımız süreç 15-20 yılı bulabilecek bir süreçtir. Seçimlerden önce halkımıza ve kamuoyuna söz verdiğimiz gibi projelerimizden biriside kentsel dönüşüm Kütahya’nın yeni çehresinin ortaya çıkması anlamında sözlerimiz olmuştu.
Göreve geldiğimiz andan itibaren çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Ekip arkadaşlarımız ve Başkan Yardımcılarımızla ihaleyi yapan firma ile birlikte belirli bir aşamaya getirdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da Kütahya’mıza bakış açısının çok farklı olduğunu, Kütahya’ya değer verdiğini, hızlı bir protokol anlaşması noktasından anlaşılacağı üzere yaklaşık biz iki rezerv alan belirledik. Rezerv alan belirlemeye devam edeceğiz. Bu rezerv alanlarının imarla ilgili çalışmalarını meclisten geçirdik. Tapu işlemlerini bitirerek Bakanlığımıza teslim ettik. Bunlardan bir tanesi Parmakören Bölgesindeki rezerv alanımız, bir diğeri de Bölcek Mahallesindeki daha önce mera olarak gözüken bir alandı. Bu iki alanda 50 hektarlık bir alana tekabül ediyor. Bakanlığımızla öncelikle bizim 13 kentsel bölgelerimizde bildiğiniz gibi Yoncalı ve Ilıcadır. Dere yatakları ve derelerin üzerinde bulunan binalarla ilgili diğer 10 mahallede Kütahya’nın değişik semtlerinde, ilk bizim başlayacağımız ilk etapta Sultanbağı Mahallesi ve Ziraat Mahallesinde başlayacaktır.
Bu anlamda dönüşümü Belediye bütçesiyle gerçekleştirilecek. Ya da müteahhitler vasıtasıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bir de üçüncü şık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın üstlendiği bilgimiz dâhilindedir. Bakanlık nezdindeki görüşmeler ve Sayın Bakanımız İdris Güllüce’nin talimatlarıyla hızlı bir çalışma oldu. 1300 Konut üzerinden bir protokol imzaladık. Bu bir başlangıç sayısıdır. Bunun arkası gelerek yaklaşık 2500-3000 konuta çıkabilecektir. Kentsel dönüşümün tüm finansmanını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karşılamaktadır. Belediyemiz bütçesinden her hangi bir harcama yapmadan sadece belediye olarak imarla ve ihale ile ilgili hak edişleri imzalayıp, Bakanlığımız onun hak ediş hakkını ödeyecektir.
Bu anlamda da Kütahya Belediyesi 217 milyon olarak 2015 bütçemizi gerçekleştirdik. Yaklaşık 1300 konutu baz alarak hesap edersek, yaklaşık Kütahya’ya genel bütçeden bakanlık bütçesinden gelen rakam 100 milyonun üzerindedir. Genel bütçeden Kütahya’ya 100 milyonun üzerinde bir ödenek gelecektir. Vatandaşımıza verdiğimiz şu sözü de yerine getirdiğimize inanıyorum. Biz belediye bütçesi ile yatırım yapmayacağız. Merkezi hükümetinde bütçesini buraya getirerek, bazı projelerimizi bakanlık bütçelerinden sağlayarak, projelerimizi gerçekleştireceğiz. Yerel bütçeyle yetinmeyeceğimizi söylemiştik. Bu anlamda da bir sözümüzü de yerine getirmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.
Kütahya’nın 7000 yıllık tarihe sahip konaklarıyla, tarihi alanlarıyla çok anlamlı bir şehir. Tabi bu şehri ayağa kaldırmak, hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtma noktasıyla geçen aylarda hisarla ilgili çalışmamızı sizlerle paylaştık. Bunun yanında geçen ay itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris Güllüce’nin şehrimize yapmış olduğu ziyarette şehrimizi tanıtma fırsatı bulduk. Ulu Cami, İshak Fakih, Hisar kalesi, Kilise çevresi ve konaklar bölgesini gösterdik. Sayın Bakanımız Kütahya’nın bir tarihi olduğunu dile getirdi. Şehrimizde Çalıştayın ve Şehir Kimliğinin ortaya koyulacak bir çalışmanın talimatını verdi. Bugün itibariyle burada bir misafirimiz var. Çevre ve şehircilik bakanımızın baş danışmanı Zekeriya Erdim görevli olarak şehrimize geldi. 12 Aralık Cuma günü saat 14:00’de yeni kültür merkezimizde çalıştay gerçekleştirileceğiz. Bununla ilgili açıklamayı Zekeriya Erdim detaylı olarak yapacaktır. Kütahya’yı biz cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Kütahya’yı bakanlıklar nezdinde ve Türkiye’de tarihini korumuş ve tarihini ayağa kaldırma konusunda çaba sarf eden, emek sarf eden bütün dinamitleri bu anlamda hareketlendiren bir belediye olacağız.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Zekeriya Erdim’de bir açıklama yaparak şunları ifade etti; “Sayın Bakanımız göreve geldikten sonra çevre ve şehircilik hizmetleri ile ilgili geniş tabanlı bir tink tenk ekibi oluşturduk. Yoğun bir beyin fırtınaları yaptık. İhtisas alanlarına göre heyetlere ayırıp detay çalışmaları yaptık. Oralardan çıkan çalışmaları sayın bakanımıza arz ettik. O sonuçlara göre icraatlar başlatıldı. Bu çalışmalarında sonucunda şehir kimliği çalıştaylarıdır. Şu anda bakanlığımızın gündemindeki öncelikli ve önemli konulardan birisi de stratejik mekânsal planlamalardır. Ülke bazında, bölge bazında ve şehir bazında gelecek öngörüsünde bulunup, o öngörüye uygun üst planların yapılmasıdır.
İller Bankasının desteği ile stratejik mekânsal planlamaları ülke genelinde başladı. Fakat bu çalışmalar daha çok teknik ve akademik ekipler üzerinden yürütülecektir. Bir yönü eksik kalabilir, boşa düşebilir endişesi ile ek bir çalışma ile bunu tamamlayacaktır. Bir şehri planlarken o şehre şehirlinin gözü ile bakmak gerektiğini sadece teknik, ekonomik yaklaşım ile yetinmenin doğru olmayacağını sosyal yönden, kültürel yönden, tarihi yönden, geçmiş ile geleceğin bağlantısını kuracak, o şehrin potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Şifrelerini, kodlarını çözmek o şehrin geleceğini ona göre planlamak gerektiğini tespit edip, buradan hareketle şehir kimliği çalıştaylarını planladık.
Ön kabulümüz, her insanın bir kimliğinin ve kişiliğinin olduğu gibi her şehrinde bir kimliği ve kişiliği vardır. Bu şehir üzerinde tasarrufta bulunurken, o şehrin geleceğini planlarken, bu kimliğin kişiliğin bozulmaması gerekir. Bu kimliğin, kişiliğin göz önünde bulundurulması gerekir. Bunun içinde tarih, kültür, insan kaynakları, coğrafi yapı, örf, adet, gelenekler, hayaller, hatıralar var. Bunların tamamını ortaya koyacak bir çalışmanın yapılmasının gerektiğini öngörerek, Şehir Kimliği Çalıştaylarını başlattık. Ne kadar nitelikli katılım olursa o kadar iyi. Kütahya için söylenecek sözü, Kütahya ile ilgili hayalleri, hatıraları olan herkesin bu sürece katkıda bulunmasını arzu ediyoruz. 12 Aralık 2014 Cuma günü saat: 14.00’de Kütahya Belediyesi Yeni Kültür ve Ticaret Merkezinde yapılacak olan şehir kimliğinin tanıtım toplantısıdır.
Şehir kimliği çalıştayı ne demektir? Ne yapmak istiyoruz. Niçin yapmak istiyoruz? Nasıl yapacağız? Kütahyalıların bu sürece katılması katkıda bulunması nasıl sağlanacak, onu anlatacağız. İki hafta sonra 26 Aralık 2014 Cuma günü saat: 14.00’de tanıtım toplantısına katılan nitelikli katılımcılardan şehrin tüm kesimlerinin, tüm paydaşlarının temsil edecek şekilde asgari 100 kişiden oluşan 150 veya 200 kişi olabilir. Kütahya’nın potansiyeli 100 nitelikli kişiyi sağlar. Bu 100 kişi ne kadar bilinçli, duyarlı, ne kadar söyleyecek sözü olan, tecrübesi, birikimi olan fikir üretme kabiliyeti olan dostlarımızdan, hemşehrilerimizden olursa o kadar verimli olur.
26 Aralık 2014 tarihinde yapılacak olan toplantıda 100 kişilik katılımcılar ile asıl çalıştayı yapacağız. İki haftalık süreyi hazırlık olarak kabul ediyoruz. Ortalama 10 kişilik gruplar oluşturacağız. Yuvarlak masa usulü, her masaya bir moderatör vereceğiz. Yedi temel soru etrafında Kütahya’nın gelmişini geçmişini her masa tartışacaktır. Söylenen her şey kayda alınacaktır. Masaların ara raporları çıkacaktır. Birleştirilecek, çalıştayın ortak raporu çıkacak. Ama bununla da yetinmeyeceğiz. Bakanlığımızın akademik heyeti Kütahya’nın geçmişi ile ilgili kaynak taraması yapacaktır. Bu anlamda bir ARGE çalışması yapılacaktır. Yapılan bu çalışmalarda bu havuza aktarılacak.
Daha önce belirlenmiş formata göre çalıştay sonuç raporu çıkarılacak. Bu rapordan ne çıkacak, Kütahyalılar kendi ellerinin altında bulunan değerin farkına varma anlamında bir daha alıcı göz ile bakmış olacaklar. Bir farkındalık oluşacaktır. Başka yerel yönetimlerimiz olmak üzere ortak akıl ürünü tekliflerden, ürünlerden istifade edecekler. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının stratejik mekânsal planlama başta olmak üzere şehircilik hizmetleri ile ilgili bütün birimleri bu raporu göz önünde bulunduracaklar istifade edecekler. Başkanım Kütahya’nın bütçesinin yarısına yakın bir bütçenin merkezden aktarılacağını ifade etti. Bunun sayıları artırılabilir. Kütahya’nın kültürel, tarihi kimliği ortaya çıkan bir şehir, tarihi miras, kültürel miras, bu miras sadece Kütahyalıların değil, tüm Türkiye’nin değeridir. Osmanlı coğrafyası ve İslam dünyasının ortak değeri. Öyle ise sahip çıkılması gerekir. Hazırlanabilecek özel ve güzel projelerle Kültür ve Turizm Bakanlığından da kaynak aktarılabilir” dedi.
Basın açıklamasına Belediye Başkanımız Sayın Kamil Saraçoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Zekeriya Erdim, Belediye Başkan Yardımcılarımız Galip Gültekin, Murat Arık, Mehmet Özdoğan, İmar ve Şehircilik Müdürü Bahadır Bahşi ve Basın mensupları katıldı.- DORUK