Türkiye'de Her Yıl 7,7 Milyon Ton Gıda Çöpe Gitmekte

Güncel 30.09.2021 - 14:31, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 2828+ kez okundu.
 

Türkiye'de Her Yıl 7,7 Milyon Ton Gıda Çöpe Gitmekte

Gıdabirder Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp CİHAN Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık günüyle ilgili olarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Gıdabirder Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp CİHAN  Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık günüyle ilgili olarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Gıdabirder temellerini 2021 Temmuz ayında, gıda mühendislerinin bir araya gelmesiyle, Ankara’da Kurucu Dernek Başkanlığını Eyüp CİHAN’ın önderliğinde 41 il temsilcisiyle gerçekleştirdi. Derneğin amacı; Güçlü gıda mühendisi, güçlü gıda sektörü, güçlü Türkiye ilkesiyle Gıda Mühendislerine ve sektöre öncülük etmektedir. Dernek Ankara’daki oluşumunu tamamlayarak Türkiye’nin tamamına ulaşarak Meslek Birliğini sağlamak adına sürekli yeni projelerle ve eğitimlerle sektörün analizini yaparak, istihdam da sağlamaktadır.  "Gıda İsrafının Geldiği Boyut Korku Verici Düzeydedir" Dünya'da ve Türkiye’de her yıl 29 Eylül’de gıda kaybı ve israfına yönelik farkındalık çalışmaları yapılmaktadır diyen Gıdabirder Kurucu Yön.Kur. Bşk. Eyüp CİHAN: "BM Gıda israfı raporuna göre 2020 yılında dünya genelinde 931 milyon ton gıda israf edilirken 750 milyona yakın insan açlıkla mücadele etmekte. Geçtiğimiz yıl israf edilen gıdaların sadece 25 ‘i ile 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabiliyor. Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton gıda çöpe giderken bu rakam kişi başı 93 kilograma tekabül etmekte.  Gıda israfının geldiği boyut korku verici düzeyde.   Oluşan gıda israfı tarımdan, konaklama tesislerine, sanayi alanlarından, evlere kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan israf hem ekonomik açıdan büyük bir kayba yol açmakta ek olarak sürdürülebilir dünya yaşamını da tehlikeye atmaktadır.  "Bilinçli Gıda Tüketip, İsrafa Karşı Koyalım" Zaten kısıtlı olan dünya kaynaklarının bu şekilde çöpe gitmesi bizlere gelecek konusunda kaygılı bir tablo çizdiriyor. Dünyamızın kaynaklarının sürdürülebilir ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi adına meslektaşlarımız olan Gıda Mühendislerini bu konu ile ilgili çalışmalara ve farkındalık süreçlerine dahil olmaya, bütün vatandaşlarımızı da bilinçli gıda tüketimine ve israfa karşı koymaya davet ediyorum.  GIDABİRDER olarak 16 Ekim Dünya Gıda Gününde gıda israfıyla ilgili bizler de dikkat çekebileceğimiz çalışmalar yapmayı planlıyoruz; bu sayede bu hassas konu hakkında farkındalık oluşturmayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı. - DORUK
Gıdabirder Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp CİHAN Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık günüyle ilgili olarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Gıdabirder Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp CİHAN  Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık günüyle ilgili olarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Gıdabirder temellerini 2021 Temmuz ayında, gıda mühendislerinin bir araya gelmesiyle, Ankara’da Kurucu Dernek Başkanlığını Eyüp CİHAN’ın önderliğinde 41 il temsilcisiyle gerçekleştirdi. Derneğin amacı; Güçlü gıda mühendisi, güçlü gıda sektörü, güçlü Türkiye ilkesiyle Gıda Mühendislerine ve sektöre öncülük etmektedir. Dernek Ankara’daki oluşumunu tamamlayarak Türkiye’nin tamamına ulaşarak Meslek Birliğini sağlamak adına sürekli yeni projelerle ve eğitimlerle sektörün analizini yaparak, istihdam da sağlamaktadır. 

"Gıda İsrafının Geldiği Boyut Korku Verici Düzeydedir"

Dünya'da ve Türkiye’de her yıl 29 Eylül’de gıda kaybı ve israfına yönelik farkındalık çalışmaları yapılmaktadır diyen Gıdabirder Kurucu Yön.Kur. Bşk. Eyüp CİHAN: "BM Gıda israfı raporuna göre 2020 yılında dünya genelinde 931 milyon ton gıda israf edilirken 750 milyona yakın insan açlıkla mücadele etmekte. Geçtiğimiz yıl israf edilen gıdaların sadece 25 ‘i ile 870 milyon insanın gıda ihtiyacı karşılanabiliyor. Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton gıda çöpe giderken bu rakam kişi başı 93 kilograma tekabül etmekte.  Gıda israfının geldiği boyut korku verici düzeyde.   Oluşan gıda israfı tarımdan, konaklama tesislerine, sanayi alanlarından, evlere kadar geniş bir yelpazede karşımıza çıkıyor. Ortaya çıkan israf hem ekonomik açıdan büyük bir kayba yol açmakta ek olarak sürdürülebilir dünya yaşamını da tehlikeye atmaktadır. 

"Bilinçli Gıda Tüketip, İsrafa Karşı Koyalım"

Zaten kısıtlı olan dünya kaynaklarının bu şekilde çöpe gitmesi bizlere gelecek konusunda kaygılı bir tablo çizdiriyor. Dünyamızın kaynaklarının sürdürülebilir ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi adına meslektaşlarımız olan Gıda Mühendislerini bu konu ile ilgili çalışmalara ve farkındalık süreçlerine dahil olmaya, bütün vatandaşlarımızı da bilinçli gıda tüketimine ve israfa karşı koymaya davet ediyorum. 

GIDABİRDER olarak 16 Ekim Dünya Gıda Gününde gıda israfıyla ilgili bizler de dikkat çekebileceğimiz çalışmalar yapmayı planlıyoruz; bu sayede bu hassas konu hakkında farkındalık oluşturmayı arzuluyoruz" ifadelerini kullandı. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.