Termik Santraller, Üretime Geçiyor Mu?

Ekonomi 21.04.2020 - 14:49, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 3050+ kez okundu.
 

Termik Santraller, Üretime Geçiyor Mu?

Kütahya’da Seyitömer ve Tunçbilek Beldelerinde toplam kurulu gücü 965 MW olan, yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiği termik santrallerin mühürlenmesiyle ilgili süreç hakkında gelinen son noktayı aktaran Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası Kütahya Şube Başkanı Ramazan İlhan, gerekli çalışmaların yapıldığını ve bakanlığa yeniden açılması için başvuru yapıldığını söyledi.
Kütahya’da Seyitömer ve Tunçbilek Beldelerinde toplam kurulu gücü 965 MW olan, yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiği termik santrallerin mühürlenmesiyle ilgili süreç hakkında gelinen son noktayı aktaran Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası Kütahya Şube Başkanı Ramazan İlhan, gerekli çalışmaların yapıldığını ve bakanlığa yeniden açılması için başvuru yapıldığını söyledi. Ocak ayından bu yana firmanın eksikleri gidermek 2017 yılında yapımına başlanan baca gazı arıtma sistemlerinin tamamlanması adına çalışmalarına hız verdiğini kaydeden ve bugün gelinen noktada çok kısa bir zamanda tesislerin devreye alma durumuna getirildiğine dikkat çeken İlhan, “Bu arada bir yandan bu süreç devam ederken bu sürede santralin kapalı kalmaması için işletme maliyeti çok yüksek olmasına rağmen farklı bir BGA ( Baca gazı arıtma sistemi) tesisi olan DSI (Dry Sorbent Injection) sisteminin hem Seyitömer hemde Tunçbilek termik santralinde kurulumu tamamlanmıştır. Çevre Bakanlığına santralin yeniden açılması için müracaat yapılmış ve açılış işlemleri için prosedürlerin tamamlanması beklenmektedir. Yeni yapılan DSI sistemi ile santralden çıkan baca gazına değişik yerlerden sönmüş kireç püskürterek santralın kapanmasına sebep olan SO2’nin ( kükürt dioksit gazı) tutularak çevreye olumsuz etkisinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu teknoloji dünyada düşük kükürt emisyonu olan birçok santralde kullanılmaktadır ancak işletme maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle Santrallermizde normal BGA tesisi yapılıncaya kadar kullanılacaktır. Bölgemizin en önemli sanayi kuruluşlarından olan ve bölge ekonomisinin bel kemiği olan santrallerimizin yeniden açılması çalışanlar ve Kütahya ekonomisi açısından büyük bir öneme haizdir” dedi. İlhan, “İnşallah önümüzdeki günlerde Çevre Bakanlığına yaptığımız müracaatın olumlu neticelenmesini umut ediyoruz. Yaklaşık dört aydır akıbetlerinin ne olacağı ile ilgili endişesi olan çalışanlarımız açısından da bu gelişme fevkalede umut vericidir. Bu vesile ile Tüm Dünyayı etkisi altına alan covid 19 pandemisi nedeni ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet, tedavi gören hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Bu süreçte hayatlarını riske ederek gece gündüz çalışan başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, kolluk kuvvetlerimize, Emniyet mensuplarımıza Belediyelerimize ve çalışanlarına, hayatımızın olmazsa olmazı üreten ileten dağıtan enerji işçilerimize hasılı görünen görünmeyen tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Güzel günlerde yeniden kucaklaşmak dileği ile Evde Kalın sağlıcakla kalın” ifadelerini kullandı. - DORUK
Kütahya’da Seyitömer ve Tunçbilek Beldelerinde toplam kurulu gücü 965 MW olan, yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiği termik santrallerin mühürlenmesiyle ilgili süreç hakkında gelinen son noktayı aktaran Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası Kütahya Şube Başkanı Ramazan İlhan, gerekli çalışmaların yapıldığını ve bakanlığa yeniden açılması için başvuru yapıldığını söyledi.

Kütahya’da Seyitömer ve Tunçbilek Beldelerinde toplam kurulu gücü 965 MW olan, yaklaşık 3000 kişinin istihdam edildiği termik santrallerin mühürlenmesiyle ilgili süreç hakkında gelinen son noktayı aktaran Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri (TES-İŞ) Sendikası Kütahya Şube Başkanı Ramazan İlhan, gerekli çalışmaların yapıldığını ve bakanlığa yeniden açılması için başvuru yapıldığını söyledi.

Ocak ayından bu yana firmanın eksikleri gidermek 2017 yılında yapımına başlanan baca gazı arıtma sistemlerinin tamamlanması adına çalışmalarına hız verdiğini kaydeden ve bugün gelinen noktada çok kısa bir zamanda tesislerin devreye alma durumuna getirildiğine dikkat çeken İlhan, “Bu arada bir yandan bu süreç devam ederken bu sürede santralin kapalı kalmaması için işletme maliyeti çok yüksek olmasına rağmen farklı bir BGA ( Baca gazı arıtma sistemi) tesisi olan DSI (Dry Sorbent Injection) sisteminin hem Seyitömer hemde Tunçbilek termik santralinde kurulumu tamamlanmıştır. Çevre Bakanlığına santralin yeniden açılması için müracaat yapılmış ve açılış işlemleri için prosedürlerin tamamlanması beklenmektedir. Yeni yapılan DSI sistemi ile santralden çıkan baca gazına değişik yerlerden sönmüş kireç püskürterek santralın kapanmasına sebep olan SO2’nin ( kükürt dioksit gazı) tutularak çevreye olumsuz etkisinin önlenmesi amaçlanmıştır. Bu teknoloji dünyada düşük kükürt emisyonu olan birçok santralde kullanılmaktadır ancak işletme maliyetinin çok yüksek olması nedeniyle Santrallermizde normal BGA tesisi yapılıncaya kadar kullanılacaktır. Bölgemizin en önemli sanayi kuruluşlarından olan ve bölge ekonomisinin bel kemiği olan santrallerimizin yeniden açılması çalışanlar ve Kütahya ekonomisi açısından büyük bir öneme haizdir” dedi.

İlhan, “İnşallah önümüzdeki günlerde Çevre Bakanlığına yaptığımız müracaatın olumlu neticelenmesini umut ediyoruz. Yaklaşık dört aydır akıbetlerinin ne olacağı ile ilgili endişesi olan çalışanlarımız açısından da bu gelişme fevkalede umut vericidir. Bu vesile ile Tüm Dünyayı etkisi altına alan covid 19 pandemisi nedeni ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan Rahmet, tedavi gören hastalarımıza acil şifalar diliyorum. Bu süreçte hayatlarını riske ederek gece gündüz çalışan başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, kolluk kuvvetlerimize, Emniyet mensuplarımıza Belediyelerimize ve çalışanlarına, hayatımızın olmazsa olmazı üreten ileten dağıtan enerji işçilerimize hasılı görünen görünmeyen tüm kahramanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Güzel günlerde yeniden kucaklaşmak dileği ile Evde Kalın sağlıcakla kalın” ifadelerini kullandı. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.