Mv. KASAP: Gediz Havzası, Altın Madenine Kurban Ediliyor!

Spor 30.05.2019 - 10:59, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 3685+ kez okundu.
 

Mv. KASAP: Gediz Havzası, Altın Madenine Kurban Ediliyor!

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Kütahya’nın Gediz İlçesinde yer alan ve Gediz Havzası için büyük bir öneme sahip olan Muratdağı’nda “Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş” adlı firma tarafından yapılması planlanan altın madeni çıkarılması işinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08.05.2019 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararı verilerek onaylanmasına tepki gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Kasap, Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu kararın Gediz Havzasını yok edeceğini vurgulayarak şöyle dedi: “Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu karar, Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin kirlenmesine, tarım alanlarının yok olmasına ve çevre katliamına yol açacaktır. Doğal dengeyi bozacak, suyumuzu, havamızı ve insan sağlığını tehlikeye sokacak bu karara imza atanları kınıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyorum” Kasap, Gediz Havzasının toplam alanının 17.000 km2 olduğunu ve nüfusun büyük çoğunluğunun, endüstriyel faaliyetlerin ve sulamalı tarım alanlarının bu havza içerisinde yer aldığını ayrıca Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir illeri başta olmak üzere toplamda 21 ilçenin bölümlerini de içine alan Gediz Nehri’nin Muratdağı’ndan doğduğunu belirterek şöyle dedi. “Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi bir kararı kabul etmemiz mümkün değil. Gediz Havzasının geleceğinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Muratdağı’nda gerçekleşen termal turizmin yok olmasına, bölgede yaşayan insanların sağlığının bozulmasına, çevremizin kirlenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Gediz Havzasını her açıdan etkileyecek olan Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararının iptal edilmesi için girişimlerimiz devam edecek” CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu sorular şöyle: 1)       Kütahya’nın Gediz İlçesinde yer alan Muratdağı‘nda siyanürle altın madeni çıkarılması için Bakanlığınız tarafından verilen “ÇED” olumlu kararı bu havza içerisindeki doğal dengeyi bozacağı gibi suyumuzu, havamızı ve insan sağlığını da tehlikeye sokacaktır. Gediz Havzasının toplam alanının 17.000 km2 olması nüfusun büyük çoğunluğunun, endüstriyel faaliyetler ve sulamalı tarım alanlarının bu havza içerisinde yer aldığı göz önüne alındığında Gediz Havzasını tehlikeye sokabilecek bu karardan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz?  2)       Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu karar, Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin kirlenmesine, tarım alanlarının yok olmasına ve çevre katliamına yol açacaktır. Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir illeri başta olmak üzere toplamda 21 ilçenin bölümlerini de içine alan Gediz Nehri’nin Muratdağı’ndan doğduğu dikkate alındığında bu bölgede siyanürle altın madeni çıkarılması gibi Gediz Havzasını her açıdan etkileyecek Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararını iptal edecek misiniz? - DORUK
CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Kütahya’nın Gediz İlçesinde yer alan ve Gediz Havzası için büyük bir öneme sahip olan Muratdağı’nda “Anadolu Export Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş” adlı firma tarafından yapılması planlanan altın madeni çıkarılması işinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08.05.2019 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararı verilerek onaylanmasına tepki gösterdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Kasap, Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu kararın Gediz Havzasını yok edeceğini vurgulayarak şöyle dedi: “Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu karar, Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin kirlenmesine, tarım alanlarının yok olmasına ve çevre katliamına yol açacaktır. Doğal dengeyi bozacak, suyumuzu, havamızı ve insan sağlığını tehlikeye sokacak bu karara imza atanları kınıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığını bu yanlış karardan geri dönmeye çağırıyorum”

Kasap, Gediz Havzasının toplam alanının 17.000 km2 olduğunu ve nüfusun büyük çoğunluğunun, endüstriyel faaliyetlerin ve sulamalı tarım alanlarının bu havza içerisinde yer aldığını ayrıca Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir illeri başta olmak üzere toplamda 21 ilçenin bölümlerini de içine alan Gediz Nehri’nin Muratdağı’ndan doğduğunu belirterek şöyle dedi.

“Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi bir kararı kabul etmemiz mümkün değil. Gediz Havzasının geleceğinin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Muratdağı’nda gerçekleşen termal turizmin yok olmasına, bölgede yaşayan insanların sağlığının bozulmasına, çevremizin kirlenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Gediz Havzasını her açıdan etkileyecek olan Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararının iptal edilmesi için girişimlerimiz devam edecek”

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu sorular şöyle:

1)       Kütahya’nın Gediz İlçesinde yer alan Muratdağı‘nda siyanürle altın madeni çıkarılması için Bakanlığınız tarafından verilen “ÇED” olumlu kararı bu havza içerisindeki doğal dengeyi bozacağı gibi suyumuzu, havamızı ve insan sağlığını da tehlikeye sokacaktır. Gediz Havzasının toplam alanının 17.000 km2 olması nüfusun büyük çoğunluğunun, endüstriyel faaliyetler ve sulamalı tarım alanlarının bu havza içerisinde yer aldığı göz önüne alındığında Gediz Havzasını tehlikeye sokabilecek bu karardan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? 

2)       Muratdağı’nda siyanürle altın madeni çıkarılması gibi son derece tehlikeli olan bu karar, Kütahya İl sınırları içerisinde Murat ve Şaphane Dağları’ndan doğup, Foça ile Çamaltı Tuzlası arasından İzmir Körfezi’ne dökülen Gediz Nehri’nin kirlenmesine, tarım alanlarının yok olmasına ve çevre katliamına yol açacaktır. Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir illeri başta olmak üzere toplamda 21 ilçenin bölümlerini de içine alan Gediz Nehri’nin Muratdağı’ndan doğduğu dikkate alındığında bu bölgede siyanürle altın madeni çıkarılması gibi Gediz Havzasını her açıdan etkileyecek Çevresel Etki Değerlendirmesi “ÇED” olumlu kararını iptal edecek misiniz? - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.