Kısa Çalışma Ödeneğine, Yoğun Başvuru

Ekonomi 08.04.2020 - 12:22, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 3832+ kez okundu.
 

Kısa Çalışma Ödeneğine, Yoğun Başvuru

Kısa çalışma ödeneğine Kütahya'da bir haftada 300 işveren başvurdu. Türkiye genelinde 19 bin firmamız başvurmuş durumda.
Kısa çalışma ödeneğine Kütahya'da bir haftada 300 işveren başvurdu. Türkiye genelinde 19 bin firmamız başvurmuş durumda. Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor. TÜİK istatistiklerine göre, 2019 sonu itibarıyla Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısı 28 milyon 80 bin seviyesinde bulunuyor. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının esnetildiğini bildiren Kütahya İşkur İl Müdürü Kamil UÇAN: "Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen düzenleme doğrultusunda 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 23. madde ile Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Mevcut durumda Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle 30 Haziran 2020 tarihine kadar yapılacak başvurularda 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı ise 60 güne indirildi. 30 Haziran 2020 tarihine kadar yapılacak başvurularda geçerli olacak düzenleme ile yeni koronavirüsün ekonomimiz ve istihdam piyasaları üzerindeki olumsuz etkilerinin hafifletmesi, işletmelerin ve çalışanların bu süreçte karşı karşıya kalabilecekleri belirsizliklerin ortadan kaldırması hedefleniyor. Söz konusu hükümler daha önce bu kapsamda başvuru yapmış olan işverenler için de geçerli olup, tekrar başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Başvuruların yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreç hakkında detaylı bilgi için: https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/genel-bilgiler/ Kısa Çalışma Ödeneği; Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. " dedi. - DORUK
Kısa çalışma ödeneğine Kütahya'da bir haftada 300 işveren başvurdu. Türkiye genelinde 19 bin firmamız başvurmuş durumda.

Kısa çalışma ödeneğine Kütahya'da bir haftada 300 işveren başvurdu. Türkiye genelinde 19 bin firmamız başvurmuş durumda. Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor. TÜİK istatistiklerine göre, 2019 sonu itibarıyla Türkiye’de istihdam edilen kişi sayısı 28 milyon 80 bin seviyesinde bulunuyor.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının esnetildiğini bildiren Kütahya İşkur İl Müdürü Kamil UÇAN: "Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen düzenleme doğrultusunda 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen geçici 23. madde ile Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma şartları kolaylaştırıldı. Mevcut durumda Kısa çalışma ödeneğinden; kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olanlar yararlanabiliyordu. Yapılan düzenlemeyle 30 Haziran 2020 tarihine kadar yapılacak başvurularda 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı ise 60 güne indirildi.

30 Haziran 2020 tarihine kadar yapılacak başvurularda geçerli olacak düzenleme ile yeni koronavirüsün ekonomimiz ve istihdam piyasaları üzerindeki olumsuz etkilerinin hafifletmesi, işletmelerin ve çalışanların bu süreçte karşı karşıya kalabilecekleri belirsizliklerin ortadan kaldırması hedefleniyor.

Söz konusu hükümler daha önce bu kapsamda başvuru yapmış olan işverenler için de geçerli olup, tekrar başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Başvuruların yapılması ve sonuçlandırılmasına ilişkin süreç hakkında detaylı bilgi için: https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/genel-bilgiler/

Kısa Çalışma Ödeneği; Genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır. " dedi. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.