CHP Milletvekili KASAP: Bakanlık, Bilirkişi Raporunu Dikkate Almalı

Güncel 05.11.2019 - 12:18, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 2601+ kez okundu.
 

CHP Milletvekili KASAP: Bakanlık, Bilirkişi Raporunu Dikkate Almalı

Geçtiğimiz günlerde Kütahya Gediz'de yer alan Murat Dağı'nda Anadolu Export tarafından yapımı planlanan 'Yıldız Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma-Eleme Tesisi' projesine ilişkin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu' kararını vermişti; Bilirkişi raporu ise bölgenin geleceği açısından kritik önemde olduğunu ve bölgenin maden çıkarılması için uygun olmadığı yönünde rapor düzenlendi.
CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Murat Dağı’na açılmak istenen Altın Gümüş Madeni için “bölgenin maden çıkarılmasına uygun olmadığına” dair karar veren bilirkişi raporunun bölgenin geleceği açısından kritik önemde olduğunu söyledi. Milletvekili Kasap, 8 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşın açıklanan bilirkişi raporunun, Murat Dağı için mücadele eden çevrecilerin haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti. Bilirkişi heyetinin açıkladığı kararda, "Heyetimizce Kütahya ili, Gediz ilçesi, Karaağaç mevkii sınırlarında, Anadolu Export tarafından yapımı planlanan 'Yıldız Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma-Eleme Tesisi' projesine ilişkin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu' kararının; Harita Mühendisliği açısından koordinatları onaylanan keşif ve ilgili bölümlerde yer alan açıklamalar bağlamında Biyoloji Bilimi, Kimya Bilimi, Çevre Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği açısından uygun olmadığı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı. Kasap açıklanan bilirkişi raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da dikkate alınması gerektiğini belirterek, bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtti.  DORUK Gazetesi olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi bahse konu olan kuruldaki 26 kurum / kuruluşların hangileri olduğu, temsilcilerinin kimler olduğu, değerlendirmelerini Murat Dağı'nda inceleme yaparak mı, yoksa sadece evrak üzerinde mi karar verdiği konusunda kamuoyunun merakını giderecek her hangi biri açıklama yapılmadı; Murat Dağı'nda maden çıkarılmaması için gerekli girişimlerde bulunmalarını tüm milletvekilleri, Valilik, Gediz Belediye Başkanlığı ile ilgili birimleri göreve davet ediyoruz. - DORUK
Geçtiğimiz günlerde Kütahya Gediz'de yer alan Murat Dağı'nda Anadolu Export tarafından yapımı planlanan 'Yıldız Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma-Eleme Tesisi' projesine ilişkin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu' kararını vermişti; Bilirkişi raporu ise bölgenin geleceği açısından kritik önemde olduğunu ve bölgenin maden çıkarılması için uygun olmadığı yönünde rapor düzenlendi.

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Murat Dağı’na açılmak istenen Altın Gümüş Madeni için “bölgenin maden çıkarılmasına uygun olmadığına” dair karar veren bilirkişi raporunun bölgenin geleceği açısından kritik önemde olduğunu söyledi.

Milletvekili Kasap, 8 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu kararına karşın açıklanan bilirkişi raporunun, Murat Dağı için mücadele eden çevrecilerin haklılığını bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.

Bilirkişi heyetinin açıkladığı kararda, "Heyetimizce Kütahya ili, Gediz ilçesi, Karaağaç mevkii sınırlarında, Anadolu Export tarafından yapımı planlanan 'Yıldız Altın Gümüş Madeni Kapasite Artırımı Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Kırma-Eleme Tesisi' projesine ilişkin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu' kararının; Harita Mühendisliği açısından koordinatları onaylanan keşif ve ilgili bölümlerde yer alan açıklamalar bağlamında Biyoloji Bilimi, Kimya Bilimi, Çevre Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Hidrojeoloji Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Orman Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği açısından uygun olmadığı kanaatine varılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Kasap açıklanan bilirkişi raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da dikkate alınması gerektiğini belirterek, bu yanlış karardan bir an önce dönülmesi gerektiğini belirtti. 

DORUK Gazetesi olarak, daha önce de belirttiğimiz gibi bahse konu olan kuruldaki 26 kurum / kuruluşların hangileri olduğu, temsilcilerinin kimler olduğu, değerlendirmelerini Murat Dağı'nda inceleme yaparak mı, yoksa sadece evrak üzerinde mi karar verdiği konusunda kamuoyunun merakını giderecek her hangi biri açıklama yapılmadı; Murat Dağı'nda maden çıkarılmaması için gerekli girişimlerde bulunmalarını tüm milletvekilleri, Valilik, Gediz Belediye Başkanlığı ile ilgili birimleri göreve davet ediyoruz. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.