Av. Ahmet ATAM'dan İptal Edilen Seçim Değerlendirmesi

Siyaset 09.05.2019 - 01:16, Güncelleme: 13.11.2023 - 06:33 3892+ kez okundu.
 

Av. Ahmet ATAM'dan İptal Edilen Seçim Değerlendirmesi

YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, 23 Haziran'da yenilenmesi kararının akabinde karar farklı şekillerde değerlendirilirken; hukuki açıdan adil olmadığı görüşü yaygın biçimde yer aldı.
YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, 23 Haziran'da yenilenmesi kararının akabinde karar farklı şekillerde değerlendirilirken; hukuki açıdan adil olmadığı görüşü yaygın biçimde yer aldı. İlimiz Avukatlarından Ahmet ATAM da bu konuda: "Seçim kurullarında kamu görevlisi olmayan kişi ya da üyelerin sandık kurulu üyesi oldukları, bu nedenle sandık kurullarının yasaya aykırı ve usulsüz oluştuğu, bu durumun seçim sonuçlarına etkisi olduğu gerekçesiyle 31.03.2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin iptali ile yenilenmesine karar verildi. 298 sayılı Seçim Kanunu, sandık kurulu başkanı ve üyelerinin nasıl belirleneceğini ortaya koyarken sandık kurulu başkanı ve bir üyenin kamu görevlisi olması gerektiğini bunun mümkün olmadığı hallerde sandık kurullarının teşkilinin usule uygun olacağı kabul edilmiştir. Aynı zarftan çıkan belediye meclis üyesi, muhtar ve ilçe belediye başkanlarına ait oy pusulalarının geçerli kabul edilip, büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptal edilmesi, kararın hukuki dayanağını tartışılır duruma düşürmektedir. Aynı zarftan çıkan dört pusuladan üçünün kabul edilip, bir tanesinin kabul edilmemesi gerçekten ilginçtir. Bir süre önce YSK, kanuna açıkça aykırılık teşkil eden mühürsüz zarflarla ilgili olarak vermiş olduğu kararında ‘Sandık Seçmen listelerinde yazılı herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Anayasanın 67 ve 90/5 maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Ek 1 Nolu protokolünün 3. Maddesi birlikte değerlendirildiğinde sandık kurullarının hata ve ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.’ diyerek seçmen iradesine üstünlük tanımış, yani; şekil ve usulden ziyade asıl amaca, iradeye önem veriyorum demiştir. 31.03.2019 tarihinde usulsüz oluşturulduğu iddia edilen sandık kurullarının seçmen iradesini ve seçim sonuçlarını ne şekilde etkilediği ise YSK' nın kararında açıklanamamış, aynı zarf içindeki bir kısım pusula geçerli, bir kısmı ise geçersiz sayılmıştır. Hukuki dayanağı tartışılır, içe sinmeyen bir karar olarak görüyorum" dedi. - DORUK
YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, 23 Haziran'da yenilenmesi kararının akabinde karar farklı şekillerde değerlendirilirken; hukuki açıdan adil olmadığı görüşü yaygın biçimde yer aldı.

YSK tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal edilerek, 23 Haziran'da yenilenmesi kararının akabinde karar farklı şekillerde değerlendirilirken; hukuki açıdan adil olmadığı görüşü yaygın biçimde yer aldı.

İlimiz Avukatlarından Ahmet ATAM da bu konuda: "Seçim kurullarında kamu görevlisi olmayan kişi ya da üyelerin sandık kurulu üyesi oldukları, bu nedenle sandık kurullarının yasaya aykırı ve usulsüz oluştuğu, bu durumun seçim sonuçlarına etkisi olduğu gerekçesiyle 31.03.2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Başkanlığı seçimlerinin iptali ile yenilenmesine karar verildi.

298 sayılı Seçim Kanunu, sandık kurulu başkanı ve üyelerinin nasıl belirleneceğini ortaya koyarken sandık kurulu başkanı ve bir üyenin kamu görevlisi olması gerektiğini bunun mümkün olmadığı hallerde sandık kurullarının teşkilinin usule uygun olacağı kabul edilmiştir. Aynı zarftan çıkan belediye meclis üyesi, muhtar ve ilçe belediye başkanlarına ait oy pusulalarının geçerli kabul edilip, büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin iptal edilmesi, kararın hukuki dayanağını tartışılır duruma düşürmektedir. Aynı zarftan çıkan dört pusuladan üçünün kabul edilip, bir tanesinin kabul edilmemesi gerçekten ilginçtir.

Bir süre önce YSK, kanuna açıkça aykırılık teşkil eden mühürsüz zarflarla ilgili olarak vermiş olduğu kararında ‘Sandık Seçmen listelerinde yazılı herkesin oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Anayasanın 67 ve 90/5 maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Ek 1 Nolu protokolünün 3. Maddesi birlikte değerlendirildiğinde sandık kurullarının hata ve ihmali sonucu mühürlenmeyen oy zarfı ve oy pusulası ile kullandırılan oyların geçerli kabul edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.’ diyerek seçmen iradesine üstünlük tanımış, yani; şekil ve usulden ziyade asıl amaca, iradeye önem veriyorum demiştir. 31.03.2019 tarihinde usulsüz oluşturulduğu iddia edilen sandık kurullarının seçmen iradesini ve seçim sonuçlarını ne şekilde etkilediği ise YSK' nın kararında açıklanamamış, aynı zarf içindeki bir kısım pusula geçerli, bir kısmı ise geçersiz sayılmıştır.

Hukuki dayanağı tartışılır, içe sinmeyen bir karar olarak görüyorum" dedi. - DORUK

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve dorukmedya.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.